Administraţia Trump va continua parteneriatul strategic cu România, un important membru NATO – oficiali americani

Relaţia cu România este una foarte importantă pentru ambele parţi ale eşichierului politic american, statul român are un rol cheie în apărarea colectivă a membrilor Alianţei Nord Atlantice, iar Preşedintele Donald Trump şi vicepreşedintele Michael Pence vor menţine acelaşi curs al unei relaţii bilaterale puternice cu Bucureştiul, au afirmat mai mulţi oficiali americani prezenţi la evenimentele organizate de Ambasada României la Washington cu ocazia Zilei Naţionale a României. 
Economica.net - sâm, 03 dec. 2016, 10:23
Administraţia Trump va continua parteneriatul strategic cu România, un important membru NATO - oficiali americani

Congresmanul republican Jason Chaffetz, presedintele Comitetului pentru Control şi Reformă Guvernamentală, a apreciat legăturile puternice militare şi economice pe care Statele Unite le are cu România, evocând recenta vizită pe care a efectuat-o la Bucureşti.

‘Relaţia cu România este una foarte importantă pentru ambele parţi ale eşichierului politic american, fiind susţinută în mod bipartizan’, a afirmat congresmanul republican.

La rândul sau, congresmanul republican Robert Aderholt, membru în Grupul de prieteni ai României din Congresul SUA şi în Comitetul pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), a apreciat puternicele legături bilaterale existente între România şi Statele Unite ale Americii şi a spus că ele vor continua în noua administraţie care va prelua Casa Albă la 20 ianuarie 2017.

‘Preşedintele Donald Trump şi vicepreşedintele Michael Pence vor menţine acelaţi curs al unei relaţii bilaterale puternice. Am avut o relaţie puternica şi sunt convins ca în viitor vom avea legături bilaterale şi mai puternice’, a afirmat Aderholt.

Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea şi conformitatea armamentelor, fost negociator al Acordului dintre România si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România, a evocat noile provocări de securitate la adresa NATO, precum ameninţările balistice. În acest context, Frank Rose a subliniat rolul cheie în apărarea colectivă a membrilor Alianţei Nord Atlantice pe care îl are sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice instalat la Deveselu.

În discursul sau, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior a subliniat că 1 decembrie este o zi în care ne arătăm recunoştinţa faţă cei care au menţinut naţiunea noastră puternică în vremuri dificile ale istoriei, faţă de cei care au făcut ca, de la o generaţie la alta, valorile noastre, conştiinţa naţională, credinţele noastre să ramână neschimbate şi să supravieţuiască în momentele cele mai grele de război şi represiune.

Ambasadorul României a amintit ca în iarna anului 1918, românii care trăiau în Transilvania au transmis lumii, în mod democratic, o declaraţie istorică, alegând unirea cu România, îndeplinind astfel o dorinţă de a aparţine unui singur stat naţional român şi de a se elibera de o administraţie maghiara care s-a dovedit incapabilă să răspundă aşteptărilor legitime şi democratice ale cetăţenilor.

De asemenea, George Cristian Maior a vorbit despre relaţia de parteneriat puternică dintre România şi Statele Unite ale Americii.

‘Tocmai speranţa desăvârşirii statului nostru modern s-a inspirat din principiile şi idealurile wilsoniene stabilite la începutul secolului XX. Iar datorită parteneriatului nostru strategic, România celebrează astăzi democraţia, toleranta, respectul faţă de vecini şi moştenirea noastră diversă care constituie reperele noastre morale. România sarbătoreşte astăzi succesul său ca o naţiune unită, un aliat puternic al NATO şi un membru important al Uniunii Europene aflat pe un drum care va duce spre mai multă prosperitate,’ a afirmat Maior.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, a evocat, la rândul sau, actualitatea viziunii şi principiilor cuprinse în Declaraţia de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Ziua Naţională a României a fost celebrată, la Washington, la 1 şi 2 decembrie, printr-o serie de evenimente organizate de Ambasada României în SUA la University Club, precum şi la sediul misiunii României din Washington D.C, la care au participat membri ai Congresului SUA, reprezentanţi ai Departamentului de Stat şi altor instituţii şi agenţii ale Administraţiei americane, membri marcanţi ai mediilor academic şi de afaceri, diplomaţi acreditaţi la Washington, lideri ai comunităţii româneşti din Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...