Adoptarea euro – Olteanu, BNR: Avem nevoie de o creştere cu 10 pp a PIB/locuitor, până în 2019

România are nevoie de o creştere a produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor cu cel puţin 10 puncte procentuale până în momentul aderării la zona euro, stabilită pentru anul 2019, pentru a fi competitivă în interiorul Uniunii Monetare, susţine viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu.
Economica.net - joi, 02 apr. 2015, 10:42
Adoptarea euro - Olteanu, BNR: Avem nevoie de o creştere cu 10 pp a PIB/locuitor, până în 2019

‘România s-a angajat să adere la zona euro în 2019. Asta presupune un proces de convergenţă solid şi serios. Estimările noastre sunt că trebuie să creştem PIB/ locuitor la paritatea puterii de cumpărare cu cel puţin 10 procente procentuale pentru a fi suficient de competitivi în interiorul Uniunii Monetare’, a declarat, joi, Bogdan Olteanu în cadrul conferinţei Emerging Funding for the Real Economy.

În opinia sa, din punct de vedere macroeconomic, România este în cea mai bună poziţie de până acum, dar această poziţie a fost obţinută cu eforturi şi cu costuri semnificative. ‘Avem cifre solide în spatele efortului de recuperare’, a precizat Olteanu, referindu-se la ajustarea deficitului extern din ultimii ani, evoluţia produsului intern brut şi plata datoriilor, scrie Agerpres.

‘România aproape a terminat de rambursat împrumutul de la instituţiile financiare internaţionale contractat în anul 2009, cu menţinerea rezervelor valutare la un nivel ridicat, de peste 30 de miliarde de euro’, a subliniat viceguvernatorul BNR.

Referitor la situaţia geo-politică din regiune, oficialul BNR susţine că România nu a fost direct afectată de conflictul din Ucraina. Mai mult, Bogdan Olteanu crede că ţara s-a confruntat cu mai multe probleme din cauza crizei din Turcia decât în cazul crizei din Ucraina, în pofida apropierii geografie. De asemenea, faptul că multe dintre exporturile de produse agro-alimentare destinate Rusiei au fost redirecţionate, din cauza embargoului, către România, a ajutat la scăderea inflaţiei în ţara noastră.

Ponta: Cred că vom adera la zona euro în 2019

Victor Ponta a declarat în şedinţa de Guvern din 25 martie că speră că România va intra în zona euro în 2019.

Premierul Ponta a declarat anul trecut că adoptarea de către România a monedei euro în 2019 este un obiectiv ambiţios, dar posibil, el arătând că economia românească trebuie să fie capabilă să reziste competiţie din zona euro, ceea ce înseamnă îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus la reuniunea informală a Consiliului European de luna trecută (februarie 2015) că a subliniat că România îşi doreşte să adopte moneda europeană.

Guvernatorul BNR a declarat la sfârşitul anului trecut că România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro peste doi ani.

Bucureştiul este deja în zona euro, dar România este trasă în jos de zonele „Las Fierbinţi” – Isărescu

România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carpaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât câteva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine, Bucureştiul fiind pregătit să treacă la euro, dar este tras în jos de Las Fierbinţi, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu anul trecut.

‘Convergenţa reală se măsoară foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor ci şi repartizarea dezvoltării pe teritoriul ţării. Nu poţi intra în zona euro doar cu Bucureştiul, ci trebuie să intri cu toată ţara şi trebuie să evaluezi şi consecinţele. În clipa în care am intrat în zona euro se cam egalizează preţurile. Un bucureştean suportă mai bine o creştere a preţului la pâine, nici nu mănâncă prea multă pâine, dar la 100 de kilometri de Bucureşti se cam mănâncă pâine’, a mai spus guvernatorul BNR.

Lazea, BNR: Nu poţi intra în zona euro cu oameni care nu înţeleg ce citesc. Educaţia trebuie să fie piatra de temelie

Educaţia ar trebui să reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea României, în perspectiva aderării la zona euro, pentru că nu poţi adera la euro cu oameni care nu înţeleg ce citesc, susţine economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

Te-ar mai putea interesa și
Engie speră la performanțe financiare și mai bune în 2024, chiar pe fondul scăderii prețurilor
Engie speră la performanțe financiare și mai bune în 2024, chiar pe fondul scăderii prețurilor
Grupul francez Engie, activ și în România pe segmentele de distribuție și furnizare de gaze și electricitate și de producție în regenerabil, speră la un an mai bun decât precedentul, chiar......
Care a fost soarta amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței dar contestate de companiile sancționate. 51% din valoarea sancțiunilor a fost menținută definitiv
Care a fost soarta amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței dar contestate de companiile sancționate. 51% din valoarea ...
Instanțele de judecată au dat anul trecut 44 de soluții definitive în procesele intentate Consiliului Concurenței de ...
Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura
Ce a adus plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază în jumătatea de an de când există măsura
Din 21 de produse alimentare pentru care se aplică măsura adaosului comercial plafonat, 16 erau cu până la 33% mai ieftine ...
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei ...