Chiria pe pământul ţării nu se prea plăteşte. ADS stă pe 53 de milioane de euro, nerecuperaţi de 10 ani

Agenția Domeniilor Statului are de recuperat de la persoane fizice şi companii în jur de 85 de milioane de euro, dintre care în jur de 62% sunt datorii cu o vechime de până la 10 ani. De la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură Civilă , încasările din executări silite au scăzut de câteva ori.
Alina Stanciu - mie, 30 oct. 2013, 22:01
Chiria pe pământul ţării nu se prea plăteşte. ADS stă pe 53 de milioane de euro, nerecuperaţi de 10 ani
Mari companii din industria agricolă, dar şi persoane fizice au acumulat către Agenţia Domeniilor Statului, instituţia care administrează terenul ţării, datorii în valoare totală de 381.327.665, adică în jur de 85 de milioane de euro. Sunt bani pe care cei care exploatează suprafeţe de teren în urma unor contracte cu statul şi de pe urma cărora obţinut anumite venituri ar fi trebuit să îi vireze ADS în contul redevenţelor, arendelor sau chiriilor.
 
Cei mai mari dintre ei, în funcţie de valoarea datoriilor, sunt, din datele ADS : SC TCE 3 Brazi SRL, companie deţinută de Culiţă Tărâţă şi care exploatează mare parte din Insula Mare a Brăilei (datorii de 99 de milioane lei în iunie 2012), Asociaţia Agricolă Isagri Poşta Câlnău -controlata de omul de afaceri George Ivănescu- (datorie de 17,1 milioane lei în iulie 2012), Asociaţia Agricolă Toamna Bogată-aflată în insolvenţă ( 16,2 milioane lei în iulie 2012), SC Agricola SA Dumbrăveni şi SC Agrozootehnica SA Vedea. O parte dintre partenerii contractuali ai ADS menţionaţi anterior au deţinut  mai multe Contracte privind exploatarea terenurilor încheiate, dar niciuna dintre aceste firme nu mai au contracte în desfăşurare cu ADS.   
 
52,7 milioane de euro nerecuperaţi de 10 ani 

Din datele ADS reiese că unele companii şi-au făcut chiar un obicei în a nu-şi plăti dările către statul care au continuat ani buni să le dea spre exploatare terenuri. Parte importantă din totalul creanţelor pe care ADS le are de recuperat sunt cu vechime, datornicii eludând legea cel puţin 10 ani. Iar societăţile care apar în top 5 datornici ADS, figurează şi în clasamentul firmelor cu creanţe faţă de ADS de cel puţin 10 ani. Este vorba despre TCE 3 Brazi SRLAsociaţia Agricolă Toamna Bogată şi Asociaţia Agricolă Isagri Poşta Câlnău, care au acumulat împreună n baza derulării Contractelor privind exploatarea terenurilor creanţe  aferente perioadei 2000-2003 de 48.026.111 lei, adică în jur de 20,2% din valoarea totală a debitelor înregistrate de partenerii contractuali ai ADS  în baza contractelor privind exploatarea terenurilor agricole aferente perioadei 2000-2003. „În ceea ce priveşte valoarea debitelor înregistrate de partenerii contractuali în baza Contractelor privind exploatarea terenurilor agricole aferente perioadei 2000-2003, la această dată este în valoare de 237.499.136 lei, cu precizarea că cea mai mare parte din aceaste creanţe provine din contracte încetate/reziliate aflate în diferite stadii derecuperare, precum şi din Contracte încheiate de ADS ai căror parteneri contractuali au intrat sub incidenţa Legii 64-1996 respectiv Legii 85/2006 (legea privind insolvenţa n.red), ADS fiind înscrisă la masa credală la societăţile respective”, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Agenţiei.

Noul Cod de Procedură civilă încurcă lucrurile

În momentul de faţă, din cei peste 381 de milioane de lei pe care ADS îi are de recuperat, peste 90% provin din contracte încetate/reziliate, aflate în diferite stadii de recuperare, precum şi din contracte încheiate de ADS ai căror parteneri au intrat sub incidenţa legii insolvenţei, Agenţia fiind înscrisă la masa credală.Totodată, în suma respectivă sunt incluse şi datoriile reprezentând redevenţe, arende,chirii pentru care s-au emis înştiinţări de plată urmare a apariţiei OUG 64/2012 şi pentru care ANAF este îndreptăţită să ia măsurile legale în vederea recuperării.

Intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă face însă ca ADS şi ANAF să nu mai poate executa silit mare parte dintre debitori. Procedurile vor fi efectuate de executori judecătoreşti externi, contra cost. „În urma intrării în vigoare a OUG 64/2012 privind modificarea unor acte nornative şi pentru reglementarea unor măsuri tranzitorii în domeniul executării unor creanţe datorate statului şi a intrării în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă, ADS nu mai poate recupera prin propriul corp de executări decât debitele pentru care procedura de executare silită era începută la data apariţiei actelor normative mai sus menţionate. În prezent, urmare a modificării cadrului legislativ, ADS poate continua executările silite începute până la intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă (16.02.2013), după această dată, nu mai are dreptul de a proceda la începerea procedurii de executare silită prin emiterea comunicărilor de titlu executoriu către debitori”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ADS. Potrivit acestora, OUG 64 din 2012 premite ANAF să recupereze prin executare silită doar redevenţa datorată de către cei care au contracte în derulare cu ADS.

Recuperare de datorii contra cost 

În ceea ce priveşte sumele ce reprezintă penalităţi pentru nerealizarea la timp a investiţiilor aferente contractelor în derulare, nici ADS şi nici ANAF nu îi pot executa silit pe datornici. „În prezent, pentru tipurile de creanţe menţionate (penalităţi pentru nerealizarea la termen a investiţiilor prevăzute în contract, penalităţi la redevenţa datorată de la data scadenţei prevăzută în contract şi până la 25 a lunii următoare încheierii trimestrului,preţ acţiuni şi penalităţi la investiţii rezultate din contractele de vânzare cumpărare de acţiuni încheiate de ADS, penalităţi la investiţii rezultate din contractelele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate de ADS, sentinţe definitive şi irevocabile pronunţate şi comunicate ADS după data de 15. 02.2013 care constituie titlu executoriu etc ) debitele datorate după intrarea în vigoare a NCPC, respectiv 16.02.2012, recuperarea se poate face doar prin intermediul executorilor judecătoreşti, contra cost„, susţin oficialii Agenţiei.

Au recuperat de câteva ori mai puţin

Potrivit informaţiilor ADS, gradul de recuperare a debitelor datorate de concesionari în urma derulării contractelor valabile pe anul 2011 şi 2012 este de aproximativ 95%. De asemenea, instituţia a recuperat prin activitatea de executare silită întreprinsă anul trecut (când era în vigoare vechiul Cod de Procedură Civilă) peste 10,7 milioane de lei. În schimb, în primele 7 luni ale lui 2013, ADS a încasat peste 1,4 milioane de lei din dosarele de executare silită în cadrul cărora procedura a fost demarată anterior datei de 14.02.2013.

Cum era înainte

Din 2005, legislaţia în vigoare la acea vreme i-a permis ADS să execute silit, astfel că instituţia a înfiinţat un serviciu specializat de executări silite format din corpul de executori proprii numiţi prin Ordin al Preşedintelui ADS.Totodată, ADS, prin propriul corp de executori,a putut demara şi procedurile de reziliere a contractelor cu debite restante. Rezultatul a fost că în perioada 2005-2012 ADS a „avut posibilitatea de a încasa în proporţie de peste 95% din facturile emise anual”, după cum ne informează Agenţia. Corpul de executori a funcţionat până la intrearea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă.   

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...