ONU cere SUA să-şi retragă decizia de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Ce spun americanii, Israelul şi palestinienii

Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, informează agenţiile de presă internaţionale.
Economica.net - joi, 21 dec. 2017, 17:31
ONU cere SUA să-şi retragă decizia de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Ce spun americanii, Israelul şi palestinienii

Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.

Australia, Canada, Mexic şi Filipine s-au aflat printre ţările care s-au abţinut de la vot.

SUA au făcut luni uz de dreptul lor de veto la o rezoluţie propusă de Egipt condamnând recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Documentul a fost aprobat de ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Palestinienii salută sprijinul internaţional. Israelul respinge decizia Naţiunilor Unite

Palestinienii au salutat joi votul Adunării Generale a ONU care a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie ce condamnă recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relatează AFP.

‘Această decizie reafirmă faptul că palestinienii beneficiază de sprijinul internaţional pentru cauza lor dreaptă. Ne vom continua eforturile la ONU şi la alte forumuri internaţionale pentru a pune capăt ocupaţiei (israeliene) şi pentru a crea un stat palestinian cu capitala Ierusalimul de Est’, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

‘Nici o decizie a vreunei părţi nu poate schimba realitatea: Ierusalimul este un teritoriu ocupat potrivit dreptului internaţional’, a adăugat purtătorul de cuvânt, Nabil Abu Roudeina.

Din cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea rezoluţiei, nouă au votat împotrivă şi 35 s-au abţinut. Australia, Canada, Mexic şi Filipine s-au aflat printre ţările care s-au abţinut de la vot.

La rândul său, Israelul a respins joi votul Adunării Generale a ONU care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel, relatează Reuters.

‘Israelul respinge decizia ONU şi în acelaşi timp este mulţumit de numărul mare de ţări care nu au votat rezoluţia’, se afirmă într-un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu.

‘Israelul îi mulţumeşte preşedintelui american Donald Trump pentru poziţia sa fermă în favoarea Ierusalimului şi mulţumeşte ţărilor care au votat împreună cu Israelul, împreună cu adevărul’, se precizează în comunicat.

Ambasadorul SUA la ONU: ‘Ne vom aminti de acest vot’

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a reiterat joi ameninţările la adresa ţărilor care vor vota în favoarea unei rezoluţii ce condamnă decizia Washingtonului de a desemna Ierusalimul drept capitala statului Israelul, cu puţin timp înainte de votul din Adunarea Generală a ONU, relatează AFP.

‘Statele Unite îşi vor aminti această zi în care au fost crucificate în faţa Adunării Generale a ONU pentru simplul fapt că şi-au exercitat dreptul de stat suveran’, a afirmat Haley.

‘Ne vom aminti când ni se va cere încă o dată să avem cea mai mare contribuţie financiară la Naţiunile Unite’, a mai spus ea.

La rândul său, ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat joi că ţara sa ‘nu va fi niciodată alungată din Ierusalim’, în cursul dezbaterii în cadrul Adunării Generale a ONU asupra proiectului de rezoluţie care cere Statelor Unite să renunţe la decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

‘Nici o rezoluţie a Adunării Generale nu ne va alunga din Ierusalim’, a mai spus Danny Danon, cu puţin timp înainte de votul asupra acestui text care ar urma să fie adoptat cu o largă majoritate.

Adunarea Generală a ONU a fost chemată, după vetoul american luni în Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie condamnând recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Această instanţă reuneşte 193 de ţări. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, în Adunarea Generală nu există drept de veto, iar documentele sale nu au caracter obligatoriu.

Proiectul de rezoluţie care va fi supus Adunării reia în linii mari termenii textului discutat luni în Consiliul de Securitate. Sunt adăugate trimiteri la rezoluţii adoptate de Adunarea Generală, inclusiv cele mai recente şi care se referă la Ierusalim.

Noul text este propus de Yemen şi Turcia în numele grupului ţărilor arabe şi al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI).

Săptămâna trecută, liderii OCI au proclamat Ierusalimul de Est drept capitală a statului Palestina şi au îndemnat celelalte ţări să recunoască statul Palestina şi Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...