Aeroportul Brașov: Deși terminalul este aproape gata, inaugurarea s-ar putea amâna pentru anul viitor, din cauza rezilierii contractului cu Construcții Sibiu

Șansele ca Aeroportul Brașov să mai fie inaugurat anul acesta sunt foarte mici, deși terminalul de pasageri este aproape gata. Consiliul Județean Brașov a anunțat luni rezilierea contractului cu firma din Sibiu care executa lucrări adiacente și a lansat o nouă licitație pentru finalizarea lor. Având în vedere durata execuției, estimată la șase luni, precum și durata licitației în sine, cel mai probabil noul aeroport va fi inaugurat anul viitor, dacă nu vor apărea și alte probleme.
Anemona Andone - mar, 13 apr. 2021, 14:11
Aeroportul Brașov: Deși terminalul este aproape gata, inaugurarea s-ar putea amâna pentru anul viitor, din cauza rezilierii contractului cu Construcții Sibiu

Consiliul Județean Brașov a lansat luni licitație pentru finalizarea unor lucrări în cadrul Aeroportului Brașov. Aceste lucrări erau incluse în acordul contractual semnat cu Construcții Sibiu și reziliat în toamna anului trecut, din cauză că firma sibiană nu și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale.

„Obiectul prezentei proceduri îl reprezintă: revizuire proiectului în vederea asigurării coexistenței cu terminalul de pasagaeri și instalațiile de balizaj, asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe perioada execuției lucrărilor, precum și executarea lucrărilor rest de executat aferente obiectelor :

Obiect 2- Cladire energetică

Obiect 3- Remiza PSI

Obiect 4- Posturi de control acces

Obiect 5 – Gospodărie de apă

Obiect 7- Parcare auto+drum acces terminal -DJ 103C

Obiect 9 – Drumuri tehnologice interioare

Obiect 12- Rețele interioare în aeroport”, se arată în anunțul din Sistemul Electronic de Achizții Publice (SEAP).

Valoare estimata a contractului este de 29.057.995,73 lei (fără TVA), din care:

  • 69.063 lei revizuire proiect în vederea corelării coexistenței construcțiilor ce fac obiectul procedurii cu construcțiile aferente terminalului de pasageri și cu cele aferente instalatiilor de balizaj
  • Asistentă tehnică 345.316 lei
  • Execuție lucrări 26.259.225,73 lei.

„Valoarea estimată cuprinde sume provizionate în cuantum de 2.384.391 lei , sume provizionate pentru remedierea infrastructurii rutiere, respectiv pentru remedierea drumului de acces, a drumului tehnologic și a parcării din cauza lipsei măsurilor de protejare, pe perioada iernii, a lucrărilor deja executate”, se mai arată în anunțul din SEAP.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 mai 2021, iar durata contractului este de 66 de luni, din care 6 luni durata estimată a execuției.

Reziliere după „îndeplinire defectuoasă” a contractului

Într-o postare pe pagina de Facebook a aeroportului, Consiliul Județean Brașov a explicat că, în cadrul proiectului general de construire a Aeroportului Internațional Brașov, UAT Județul Brașov, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu antreprenorul SC Construcții SA Sibiu Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 având ca obiect „Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru nouă obiecte: Obiectul 2 – Clădire energetică, Obiectul 3 – Remiza PSI, Obiectul 4 – Posturi control acces, Obiectul 5 – Gospodărie de apă, Obiectul 7 – Parcare auto și drum acces terminal – DJ 103C, Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare, Obiectul 11 – Împrejmuire și porți, Obiectul 12 – Rețele interioare în aeroport, Obiectul 24 – Platforma antisuflu”.

„După demararea contractului, părțile au convenit excluderea din contract a Obiectului 11 – Împrejmuire și porți, deoarece realizarea acestuia a necesitat adaptarea la cerințele Administrației Bazinale de Apă Olt cu privire la devierea canalului Beselcin. Deși autoritatea contractantă a notificat în repetate rânduri antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta nu și-a respectat obligațiile la termenele și în condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Județul Brașov a transmis antreprenorului notificarea de reziliere a contractului cu nr. 16280/07.10.2020”, a anunțat CJ Brașov.

În urma efectelor acestei notificări de reziliere, Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 a fost reziliat începând cu data de 23.10.2020, din cauza neîndeplinirii acestuia.

Construcții Sibiu a executat doar 11,7% din contract

Autoritatea județeană a contractat specialiști care să realizeze o expertiză tehnică extrajudiciară de constatare, iar în raportul prezentat de către aceștia se precizează că antreprenorul SC Construcții SA a încălcat prevederile contractului și a întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptățit la rezilierea contractului, potrivit CJ Brașov.

„SC Construcții SA Sibiu nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, astfel încât la data de terminare a lucrărilor preconizată conform contractului, antreprenorul a executat doar 11,7% din contract”, au mai spus reprezentanții CJ Brașov.

Ei au adăugat că au făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar în urma „repetatelor tergiversări” cauzate de antreprenor, reintrarea în posesia amplasamentului s-a realizat abia în luna ianuarie 2021.

Pentru a finaliza toate obiectivele menționate mai sus, Consiliul Județean Brașov a demarat procedurile de achiziție publică în vederea desemnării antreprenorului care să finalizeze șapte obiecte de investiții din cadrul infrastructurii aeroportuare, respectiv: Obiectul 2 – Clădire energetică, Obiectul 3 – Remiza PSI, Obiectul 4 – Posturi control acces, Obiectul 5 – Gospodărie de apă, Obiectul 7 – Parcare auto și drum acces terminal – DJ 103C, Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare, Obiectul 12 – Rețele interioare în aeroport.

În ceea ce privește finalizarea Obiectului 24 – Platforme antisuflu, având în vedere că acest obiectiv este finalizat în proporție de 85% și că lucrările de balizaj presupun o adaptare tehnică în vederea montării echipamentelor pe această structură, continuarea lucrărilor pentru realizarea acestui obiectiv va fi preluată de antreprenorul care implementează contractul de balizaj.

Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate Județului Brașov din motivul neîndeplinirii contractului de către antreprenorul SC Construcții SA, Consiliul Județean va face demersuri atât în instanță, cât și cu asiguratorul antreprenorului, în vederea recuperării sumelor rezultate, au mai spus reprezentanții CJ Brașov.

„Din momentul semnării contractului pentru realizarea celor nouă obiecte din cadrul Aeroportului Internațional Brașov, la nivelul Consiliului Județean Brașov am făcut demersurile necesare și am luat toate măsurile pentru ca firma din Sibiu să respecte prevederile contractuale și graficul de execuție convenit. Am avut numeroase ședințe pe această temă, cât și discuții cu reprezentanții firmei și de fiecare dată am primit asigurări că lucrurile vor intra în normal, în așa fel încât lucrările prevăzute în contract să fie realizate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și de aceea am fost nevoiți să recurgem la măsura rezilierii contractului. Dorința noastră a fost să putem construi cele nouă obiecte într-un timp cât mai scurt. Vrem în continuare acest lucru și am încredere că vom găsi un antreprenor care să construiască rapid cele șapte obiecte pe care le avem acum în procedură de achiziție”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Firma din Sibiu fusese inițial declarată câștigătoare și pentru construcția terminalului de pasageri. După soluționarea contestațiilor, contractul a fost semnat cu firma bucureșteană Bog’Art.

Construcții Sibiu câștigase și contractul pentru construirea tronsonului de autostradă Suplacu de Barcău – Chiribiș din A3, însă Compania de Drumuri a anulat licitația respectivă și a reluat-o ulterior.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...