Afacerile din comerţ au crescut cu 7,5%, în 2017

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, crescut cu 7,5% în anul 2017 comparativ cu anul 2016, în termeni nominali, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.
Economica.net - mie, 14 feb. 2018, 08:03
Afacerile din comerţ au crescut cu 7,5%, în 2017

Conform INS, majorarea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata nespecializat (+16,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+14,6%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+6,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+5,9%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+5,2%) şi comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,0%).

Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-1,4%) şi la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,2%).

În luna decembrie 2017, comparativ cu decembrie 2016, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o majorare cu 6,8% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+19%), comerţului cu ridicata nespecializat (+16,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+12,4%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+8,5%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+4,6%).

Scăderi s-a înregistrat la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-5,2%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-5,0%) şi la comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-3,4%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 12%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata nespecializat (+27,7%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+23,0%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+11,0%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,8%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+7%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-8,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,1%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-0,9%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 7%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-19,1%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-17,8%), comerţului cu ridicata nespecializat (-12,4%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-8,5%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,5%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,2%).

Creşteri s-au înregistrat la comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,5%) şi la comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut pe ansamblu cu 1% în luna decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali. Majorarea s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+3,7%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,6%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+3,4%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+0,4%).

Scăderi s-a înregistrat la comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-3,1%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-2,5%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,5%) şi la comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-0,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor......
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...