Afacerile în franciză desfăşurate în România ajung anual la 1,4 miliarde de euro

Peste 500 de companii în franciză operează, în prezent, în România şi realizează anual afaceri estimate la 1,4 miliarde de euro, cele mai de succes business-uri 'la cheie' fiind cele din zona de fast-food şi servicii, afirmă experţii de la compania de business information şi credit management KeysFin.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 19:41
Afacerile în franciză desfăşurate în România ajung anual la 1,4 miliarde de euro

În 2013, valoarea pieţei francizelor s-a ridicat la circa 1,3 miliarde de euro, iar anul acesta se estimează un avans de 100 de milioane de euro, pe fondul anticipatei reveniri a consumului, din a doua parte a anului.

Pentru deschiderea unei afaceri în franciză este nevoie de o investiţie medie de 10.000 de euro, conform specialiştilor.

Francizele în domeniul serviciilor, în special HORECA, de la fast-food-uri la patiserii şi home-delivering, sunt considerate ca având cel mai mare potenţial de creştere, asta datorită numărului mare de potenţiali clienţi şi rulajului financiar permanent. Cu o investiţie minimă şi costuri de exploatare reduse, acestea pot aduce un profit substanţial, în condiţiile în care clientela va continua să crească, odată cu schimbarea obiceiurilor de consum.

Specialiştii KeysFin spun că succesul francizelor este dat, pe de o parte, de potenţialul de dezvoltare, iar pe de alta de valoarea mică a investiţiei – între 5.000 şi 20.000 de euro.

‘În condiţiile în care retailul este afectat de scăderea puterii de cumpărare, dovadă închiderile masive de spaţii comerciale din mall-uri, iar sectorul imobiliar este limitat de accesul dificil la creditare, mulţi dintre cei care investeau în astfel de afaceri s-au reorientat, iar sectorul de fast-food este printre cele mai căutate, pentru că investiţia se recuperează rapid’, explică aceştia.

Conform estimărilor lui Eugen Driga, senior consultant la IMO Group, antreprenorii români şi-au plasat capitalul în afaceri din fast-food (23,3%), coffee&restaurante (6,2%), retail (26,4%), beauty, service auto, real estate, mobilier, servicii (28,8%) şi hotelier (2,3%).

‘Cele mai profitabile branduri francizate pe piaţa românească sunt cele care activează în food&beverage şi retail’, a subliniat expertul.

Sistemul de franciză, consideră specialiştii, este una dintre cele mai bune soluţii de dezvoltare a unui business, mai ales acum, în perioadă de criză. Fie că produci mobilă sau îmbrăcăminte, ori dacă oferi servicii de menaj sau service auto, cel mai bine este să cauţi parteneri dispuşi să îţi preia o parte din eforturile de extindere a business-ului.

‘Există foarte multe firme care, în trecut, alocau sume uriaşe pentru extinderea pe piaţa românească şi care, între timp, şi-au îngheţat bugetele şi au ales calea francizei. Caută oameni de afaceri dispuşi să plătească pentru un business la cheie din care ambele părţi au de câştigat’, precizează ei.

Printre firmele care în ultimii ani au dezvoltat astfel de concepte sunt Metro cu ‘La doi paşi’, Elvila, Romstal, Carrefour, Subway, Crowne Plaza, Howard Johnson etc.

‘Ca să găseşti franciza care ţi se potriveşte, pleacă de la un exerciţiu de autocunoaştere. Întreabă-te la ce te pricepi mai bine. Apoi caută domeniul în care crezi că vei avea succes, pornind de la locaţia unde vrei să deschizi afacerea. Încearcă să observi cum merge piaţa, informează-te, citeşte totul despre domeniul în care vrei să cumperi o franciză şi abia apoi plăteşte taxa de franciză. Este important să ştii că, în cazul în care cumperi o franciză, aceasta nu îţi va asigura succesul obligatoriu. Sunt multe francize care au eşuat pentru că au fost operate de neprofesionişti’, atrag atenţia experţii KeysFin.

Dacă până nu demult domeniile cele mai ofertate din punct de vedere al francizelor erau retailul şi food& beverage, în ultimii doi ani au intrat pe piaţă şi francizele care au ca domeniu de activitate educaţia şi resursele umane. În prezent, se înregistrează o creştere importantă pe sectorul francizelor în domeniul educaţiei, de la grădiniţe la servicii de training.

Cele mai multe francize rămân, totuşi, cele din sectorul de fast-food. Sunt sute de business-uri deschise, cele mai multe în sectorul patiseriei.

‘Afacerea fast-food merge excelent pentru că îmbină trei lucruri importante în ziua de azi – preţul, calitatea şi timpul scurt petrecut să iei masa’, arată experţii.

Un alt segment care înregistrează rezultatele foarte bune este cel al francizelor de pariuri şi jocuri de noroc. Potenţialul este dat de mirajul câştigurilor peste noapte, amplificat de criza economică.

Totuşi, KeysFin avertizează că multe dintre francize nu se pliază pe situaţia economică actuală, pentru că necesită investiţii importante sau determină costuri de vânzare mult prea mari pentru puterea de cumpărare a românilor. Astfel, cel mai mare grad de risc, în momentul de faţă, îl au francizele din sectorul imobiliar şi consultanţă financiară. Datele statistice, centralizate de KeysFin, arată că, din 12.000 de agenţii imobiliare active înainte de criză, circa 9.000 şi-au oprit activitatea. Printre francizele afectate s-au aflat Re/Max, Century21 şi Hirsh.

În plus, sunt multe francize care sunt copiate de afară şi nu reprezintă neapărat un model de succes. Potrivit datelor statistice, aproape jumătate din conceptele de franciză prezente în România nu sunt licenţiate, fiind copiate pur şi simplu.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească.

Keysfin deţine şi aplicaţia Keysfin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa uşor şi rapid informaţii  de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise prin e-mail sau SMS oricărui contact din agendă.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...