Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon au crescut la 14 mil. euro în 2014

Cemacon, companie ce activează pe piața materialelor de construcții, a încheiat anul 2014 cu o creştere de 31% a cifrei de afaceri brute, pe fondul creșterii vânzării de produse finite.
Andrada Ghira - lun, 16 feb. 2015, 12:09
Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon au crescut la 14 mil. euro în 2014

Veniturile operaționale au crescut cu 25% și au depășit dinamica cheltuielilor operaționale, conducând la o îmbunătățire puternică a profitabilității operaționale:+43%.

„În 2014, Cemacon a atins un nivel superior al business-ului. Am consolidat compania și am pus noi baze de creștere și dezvoltare. Am reușit, ca în fiecare an, din 2010 până în prezent, să obținem creșteri spectaculoase, pe o piață de materiale de construcții care a scăzut. De pe locul opt în anul 2010 în ierarhia producătorilor de cărămizi, am urcat pe locul trei în 2014, am crescut cifra de afaceri de la cinci milioane de euro la 14 milioane de euro și cota de piață de la 6,7% la 17,5%”, a declarat Liviu Stoleru, director general şi președintele CA al Cemacon.  

În 2014, costul de producție, deși afectat de creșterile de preț la energie, materii prime, ambalaje, combustibil și taxe, a rămas unul foarte competitiv, efectul scumpirilor fiind atenuat de o nouă etapă de eficientizare a consumului energetic unitar, ca urmare a schimbărilor de rețetă și a îmbunătățirilor de flux.

Fabrica Cemacon de la Recea, județul Sălaj, a funcționat anul trecut la capacitate maximă, cu consumuri calorice minime, ca urmare a investițiilor realizate în prima parte a anului. Investițiile au avut rolul de a mări productivitatea, de a reduce costurile și a îmbunătăți calitatea produselor.

„Anul trecut ne-am confruntat cu o cerere ridicată pentru gama Evoceramic, ceea ce ne-a determinat să luăm decizia de a ne suplimenta capacitatea de producție, prin redeschiderea și modernizarea liniei de la Zalău. Cu o suplimentare de 33% a capacității de producție, vom deveni cel de al doilea producător din România, la nivelul volumelor produse și vândute în piață, mai spune Liviu Stoleru. 

Cresc preţurile la cărămizi

Reprezentanţii companiei apreciază că 2014 a  primul an în care s-a simțit o creștere a cererii pe piaţa materialelor de zidărie, iar producătorii au beneficiat de condiţii meteo favorabile, ceea ce a dus la o prelungire a sezonului de construcţii. 

Piaţa a crescut cu 5-7% datorită avansului înregistrat de construcțiile rezidențiale. Valoric, piața a crescut mai puțin, dar s-a simțit o corecție ușoară a prețurilor de vânzare pe fondul creșterii costurilor de producție.

„În 2015, odată cu ajustarea raportului dintre cerere și ofertă, vom asista la o nouă creștere a prețurilor, după şase ani în care producătorii au fost nevoiți să-și vândă produsele la un nivel foarte apropiat de costul de producție. Estimarea pieței în 2015 este de creștere în volum de 10% pe fondul îmbunătățirii încrederii populației și a accesului sporit la finanțare la costuri foarte scăzute”, se arată într-un comunicat de presă al companiei. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Deficitul comercial al României a crescut cu 19%, 863 de milioane de euro, în primele trei luni, până la 5,3 miliarde de euro
Deficitul comercial al României a crescut cu 19%, 863 de milioane de euro, în primele trei luni, până la 5,3 miliarde ...
 Deficitul comercial al României a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 5,327 miliarde de euro, în creştere cu 863,1 milioane de euro faţă de cel înregistrat în perioada 1 ianuarie -......
Preţul energiei pe bursă depăşeşte luni 440 lei pe MWh, după oprirea unui reactor nuclear
Preţul energiei pe bursă depăşeşte luni 440 lei pe MWh, după oprirea unui reactor nuclear
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM depăşeşte luni 440 de lei pe MWh în orele de vârf, în contextul ...
Modernizarea stației electrice Domnești, importantă pentru alimentarea Capitalei, a ajuns la 95%, în iunie e gata
Modernizarea stației electrice Domnești, importantă pentru alimentarea Capitalei, a ajuns la 95%, în iunie e gata
Proiectul de retehnologizare a Stației 400/110/20kV Domnești, o investiție totală de circa 25 de milioane de euro din ...
Breton: UE nu a reînnoit contractul cu AstraZeneca după luna iunie. ”Vom vedea” dacă o vom face
Breton: UE nu a reînnoit contractul cu AstraZeneca după luna iunie. ”Vom vedea” dacă o vom face
Uniune Europeană nu a reînnoit pentru moment contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu AstraZeneca ...