Afganistan: A început votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Birourile de vot pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Afganistan s-au deschis sâmbătă dimineaţă, la ora locală 07.00, afganii fiind chemaţi la urme pentru a-l alege pe succesorul lui Hamid Karzai, care se află la putere de la alungarea talibanilor de către invazia SUA în 2001, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - sâm, 14 iun. 2014, 05:00
Afganistan: A început votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

În acest al doilea tur se confruntă Abdullah Abdullah, luptător împotriva talibanilor, şi Ashraf Ghani, fost economist al Băncii Mondiale, după ce niciunul nu a reuşit să obţină un procent de peste 50% din voturi la primul tur al scrutinului, de la 5 aprilie.

Din cauza ameninţărilor rebelilor, au fost luate ample măsuri de securitate pentru acest scrutin. La Kabul, un important dispozitiv de securitate poate fi văzut pe străzi, forţele afgane fiind hotărâte să dejoace orice tentativă de atac din partea talibanilor.

În total, aproximativ 400.000 de militari şi poliţişti au fost desfăşuraţi în întreaga ţară.

ONU: Mişcările apropiate de Al-Qaida, ameninţări pe termen lung în Afganistan
     
Mişcările apropiate de reţeaua teroristă Al-Qaida reprezintă o problemă de securitate pe termen lung în Afganistan şi ameninţă întreaga regiune, a atras atenţia vineri un raport al Consiliului de Securitate al ONU.

Islamiştii din grupările Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), Lashkar-e-Taiba (LeT) sau Lashkar-e-Jhangvi iau ‘regulat’ parte la atacuri împotriva forţelor afgane în sudul şi estul ţării, subliniază acest raport consultat de AFP.

‘Ei reprezintă astfel o ameninţare îngrijorătoare pe termen lung provenită din Afganistan, pentru regiune şi dincolo de ea, în special în Asia Centrală şi de Sud’, mai notează Consiliul de Securitate.

Acest raport va nemulţumi cu siguranţă SUA, a căror invazie în Afganistan în 2001 a fost motivată în primul rând de dorinţa de a scăpa de Al-Qaida după atacurile de la 11 septembrie 2001.

ONU precizează de asemenea că talibanii folosesc de la sfârşitul lui 2013 dispozitive explozive mai performante, în special o vestă cu explozibili, care seamănă cu o geacă de piele şi este aproape imposibil de detectat la controale.

Raportul descrie cei 13 ani de conflict între talibani şi ţările occidentale ca un ‘impas militar’, insurgenţi nefiind în măsură să cucerească teren, dar rămânând o reală ameninţare. În pofida plecării forţei internaţionale la sfârşitul anului, autorităţile afgane estimează că pot menţine starea de fapt actuală dacă vor primi suficient sprijin logistic şi financiar, potrivit ONU.

Afganii sunt chemaţi la urne în weekend pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi pentru a-l alege pe succesorul lui Hamid Karzai. Consiliul de Securitate evocă posibile negocieri cu talibanii după alegeri, fiind însă sceptic în privinţa unor progrese notabile.

Raportul mai constată că grupările talibane evoluează axându-se mai puţin pe religie şi arătând mai mult cu organizaţii criminale ghidate de dorinţa de a face profit.

Consiliul de Securitate a redactat acest raport după cinci vizite în Afganistan şi numeroase discuţii cu guvernul şi cu forţele internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Putin: SUA şi ţările occidentale vor să extindă „sistemul de tip NATO” şi să „cultive posibilităţi pentru conflicte” în Asia, Africa şi America Latină
Putin: SUA şi ţările occidentale vor să extindă „sistemul de tip NATO” şi să „cultive posibilităţi ...
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat marţi că ţările occidentale încearcă să extindă ''sistemul de tip NATO'' şi în regiunea Asia-Pacific, transmit Reuters şi AFP....
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Noua strategie DIGI pentru a atrage clienţi: 50% reducere la abonamentul de mobil pentru cei care se portează
Grupul de comunicaţii fixe şi mobile DIGI a lansat o ofertă nouă pentru cei care se vor porta până la finele lunii ...
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Cea mai mică valoare din ultimele două săptămâni – marţi, 16.08.2022
ROBOR continuă să scadă. Este a patra şedinţă consecutivă de scădere pentru indicele ROBOR 3M şi ROBOR 6M, şi cea ...
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și energie. Sectorul energetic, “risc major” de a nu mai putea funcționa – ACUE
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și ...
Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român ...