Afganistan: A început votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Birourile de vot pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Afganistan s-au deschis sâmbătă dimineaţă, la ora locală 07.00, afganii fiind chemaţi la urme pentru a-l alege pe succesorul lui Hamid Karzai, care se află la putere de la alungarea talibanilor de către invazia SUA în 2001, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - sâm, 14 iun. 2014, 05:00
Afganistan: A început votul pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

În acest al doilea tur se confruntă Abdullah Abdullah, luptător împotriva talibanilor, şi Ashraf Ghani, fost economist al Băncii Mondiale, după ce niciunul nu a reuşit să obţină un procent de peste 50% din voturi la primul tur al scrutinului, de la 5 aprilie.

Din cauza ameninţărilor rebelilor, au fost luate ample măsuri de securitate pentru acest scrutin. La Kabul, un important dispozitiv de securitate poate fi văzut pe străzi, forţele afgane fiind hotărâte să dejoace orice tentativă de atac din partea talibanilor.

În total, aproximativ 400.000 de militari şi poliţişti au fost desfăşuraţi în întreaga ţară.

ONU: Mişcările apropiate de Al-Qaida, ameninţări pe termen lung în Afganistan
     
Mişcările apropiate de reţeaua teroristă Al-Qaida reprezintă o problemă de securitate pe termen lung în Afganistan şi ameninţă întreaga regiune, a atras atenţia vineri un raport al Consiliului de Securitate al ONU.

Islamiştii din grupările Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), Lashkar-e-Taiba (LeT) sau Lashkar-e-Jhangvi iau ‘regulat’ parte la atacuri împotriva forţelor afgane în sudul şi estul ţării, subliniază acest raport consultat de AFP.

‘Ei reprezintă astfel o ameninţare îngrijorătoare pe termen lung provenită din Afganistan, pentru regiune şi dincolo de ea, în special în Asia Centrală şi de Sud’, mai notează Consiliul de Securitate.

Acest raport va nemulţumi cu siguranţă SUA, a căror invazie în Afganistan în 2001 a fost motivată în primul rând de dorinţa de a scăpa de Al-Qaida după atacurile de la 11 septembrie 2001.

ONU precizează de asemenea că talibanii folosesc de la sfârşitul lui 2013 dispozitive explozive mai performante, în special o vestă cu explozibili, care seamănă cu o geacă de piele şi este aproape imposibil de detectat la controale.

Raportul descrie cei 13 ani de conflict între talibani şi ţările occidentale ca un ‘impas militar’, insurgenţi nefiind în măsură să cucerească teren, dar rămânând o reală ameninţare. În pofida plecării forţei internaţionale la sfârşitul anului, autorităţile afgane estimează că pot menţine starea de fapt actuală dacă vor primi suficient sprijin logistic şi financiar, potrivit ONU.

Afganii sunt chemaţi la urne în weekend pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi pentru a-l alege pe succesorul lui Hamid Karzai. Consiliul de Securitate evocă posibile negocieri cu talibanii după alegeri, fiind însă sceptic în privinţa unor progrese notabile.

Raportul mai constată că grupările talibane evoluează axându-se mai puţin pe religie şi arătând mai mult cu organizaţii criminale ghidate de dorinţa de a face profit.

Consiliul de Securitate a redactat acest raport după cinci vizite în Afganistan şi numeroase discuţii cu guvernul şi cu forţele internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...