AFI Europe a semnat cea mai mare tranzacţie imobiliară din România de circa 300 mil. euro şi va prelua patru clădiri office de la NEPI Rockcastle

AFI Europe a semnat tranzacția pentru cele patru clădiri de birouri rămase în portofoliul NEPI Rockcastle, pentro o sumă în jurul a 300 de milioane de euro, respectând, astfel, perioada de excusivitate în tranzacție, prelungită de NEPI Rockcastle până la jumătatea acestei luni. Lista proprietăților vândute cuprinde proiectele Floreasca Business Park din București, City Business Centre din Timișoara, The Lakeview și Victoriei Office din București, cu o suprafață de circa 120.000 mp.
Economica.net - Dum, 15 dec. 2019, 21:33
AFI Europe a semnat cea mai mare tranzacţie imobiliară din România de circa 300 mil. euro şi va prelua patru clădiri office de la NEPI Rockcastle

NEPI Rockcastle a anunțat din primăvară ca va scoate la vânzare clădirile office deținute pentru a se concentra pe cele de retail în care s-a specializat de-a lungul timpului. Mai mult, investitorul a anunțat că va face și proiecte rezidențiale în proximitatea proprietăților de retail pe care le deține în orașe precum Brașov, București, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare și Timișoara, pentru care are un buget de 83 de milioane de euro.

Proprietățile vândute în cea mai mare tranzacție imobiliară a anului sunt Floreasca Business Park din noul cartier al corporatiștilor din Pipera, era evaluat la 105,1 milioane euro, The Lakeview, evaluat la 69,1 milioane euro, . City Business Centre cu o valoare de 94,2 milioane euro, iar Victoriei Office la 40,8 milioane euro. Cele patru proprietăți aduceau anual NEPI un venit din chirii de 24,1 milioane euro.

Tot în acest an, complexul The Office din Cluj, dezvoltat de NEPI Rockcastle în parteneriat cu antreprenorul Ovidiu Șandor, a fost vândut către frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, pentru 129 milioane euro.

De altfel, în noiembrie, Doron Klein, CEO-ul AFI Europe, spunea pentru Economica.net, că „operațiunile de due dilligence pe care le efectuăm asupra portofoliului NEPI Rockcastle merg foarte bine și în mod normal, până la sfârșitul acestei luni vom semna cu ei. Tranzacția, însă, mai are de așteptat până la finalizare, mai sunt câteva etape. Vom finanțata achiziția cu ajutorul unui credit”.

AFI Europe negociază o finanțare bancară de circa 200 de milioane de euro, iar tranzacția va intra apoi în vizorul Consiliului Concurenței, iar finalizarea acesteia se va petrece la sfârșitul acestei primăveri, deci nu va intra în bilanțul acestui an, care ar fi putut ajunge la circa 1,2 miliarde de euro, în premieră în perioada post-criză.

Ca efect al tranzacției, AFI Europe va deveni unul dintre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri în România, cu  un total de 267.500 mp închiriabili de spații de birouri.

Aflată în plină ofensivă pe piața românească, AFI Europe a semnat și o scrisoare de intenție de 60 de milioane de euro pentru achiziționarea proiectului Casa Radio, iar investitorul israelian încearcă să corecteze câteva probleme ale contractului și va încerca să extindă concesiunea de 50 de ani, din care au mai rămas în jur de 35 de ani, semnată de Plaza Centers cu statul.

Compania va livra în primul trimestru al anului viitor mallul de 40.000 mp, închiriat în proporție de 95% și cele două clădiri de birouri de circa 30.000 mp, în negocieri cu chiriași care vor ocupa circa 60% din suprafață, care formează AFI Brașov, și încă lucrează la planurile unui parc de retail în Arad, unde compania deține un teren de 80.000 mp.

Cele mai mari tranzacții semnate în 2019

 • Portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle 117.000 mp, 290-300 milioane de euro, achiziționat de AFI Europe,
 • Hermes Business Campus, 76.000 mp, 150 milioane de euro, achiziționat de Shikun & Binui de la Atenor,
 • The Office Cluj-Napoca 63.600 mp, 129 milioane euro, cumpărată de Dedeman de la NEPI Rockcastle şi Ovidiu Şandor,
 • Nouă parcuri de retail 67.950 mp, 113 milioane euro, preluată de MAS RE de la Prime Kapital,
 • America House 28.000 mp, 77 milioane euro, cumpărată de Morgan Stanley de la AEW,
 • Oregon Park III 24.600 mp, 60 milioane euro, cumpărată de Lion’s Head Management de la Portland Trust,
 • Promenada Mall Târgu Mureş 50.000 mp, 43 milioane euro, achiziţionată de Indotek de la AEW,
 • A1 Bucharest Park 78.000 mp, 40 milioane euro, preluată de CTP de la Vabeld,
 • Liberty Technology Park 18.260 mp, 35 milioane de euro, preluată de White Star de la Fribourg Development,
 • Day Tower 11.700 mp, 20-30 milioane de euro, cumpărată de CFH de la Day Group,
 • Piraeus Building 10.000 mp, 20 de milioane euro, achiziționată de un investitor local de la JC Flowers.
Te-ar mai putea interesa și
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
Un număr de 4.064 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Acestea sunt cazuri...
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar proiectele întinse până în 2026
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar ...
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că programul Agro Invest, de sprijin al fermierilor, va începe cu un plafon de ...
ANM: Lapoviță și ninsoare în București până la ora 16.00
ANM: Lapoviță și ninsoare în București până la ora 16.00
Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat sâmbătă prognoza meteo pentru Bucureşti, arătând că, temporar, ...
Guvernul conservator britanic vrea să taie mare parte din ajutoarele pentru statele afectate de conflicte armate
Guvernul conservator britanic vrea să taie mare parte din ajutoarele pentru statele afectate de conflicte armate
Regatul Unit intenţionează să taie cu până la două treimi din ajutoarele către unele dintre ţările cel mai grav ...