AFI Palace Cotroceni se extinde şi va fi cel mai mare mall din România

Proprietarii centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşi au început procesul de extindere al mallului şi vor ca până în 2018 acesta să fie cel mai mare din România şi din regiune. 
Andrada Ghira - mar, 30 aug. 2016, 21:04
AFI Palace Cotroceni se extinde şi va fi cel mai mare mall din România

Mallurile din Bucureşti trec prin schimbări. Dacă alte malluri, precum Plaza România, s-au făcut mai mici, marii jucători caută acum să se extindă. Este cazul Sun Plaza, dar şi cel al AFI Palace Cotroceni, ai cărui proprietari vor să-l transforme în cel mai mare mall din România şi din regiune. 

„Dacă vorbim de AFI Palace Cotroceni, am avut câteva proiecte de extindere. Am început cu extinderea H&M, care a adus un plus de 1.000 mp, am continuat anul trecut cu extinderea spaţiilor pentru Reserved şi Starbucks care au adus alţi 800 de mp centrului. În prezent, lucrăm la cea mai mare extensie în AFI Palace Cotroceni, care va creşte suprafaţa închiriabilă a mallului cu 6.000 de mp şi va ajunge la aproape 90.000 de mp de spaţii de retail închiriabile. Pot spune că în urma extinderii vom fi cel mai mare şi diversificat mall din România şi unul dintre cele mai mari centre comerciale din regiune”, a declarat David Hay, directorul executiv al AFI Europe România. 

Amenajarea noilor spaţii de retail are loc pe locul unei părţi din platformele cu parcări. Dezvoltatorul va compensa pierderea locurilor de parcare prin adăugarea unei alte platforme deasupra noilor spaţii de retail. Numărul de locuri de parcare va creşte de la 2.500 la 2.700.  

„Am început lucrările la această extensie acum câteva luni şi ne aşteptăm să putem preda spaţiile primilor chiriaşi la începutul lui 2018 şi să deschidem noi magazine în această extensie în cel de-al treilea trimestru din 2018, când veţi avea parte de surprize mari”, spune David Hay, directorul executiv al AFI Europe România. 

Întrebat dacă va aduce noi retaileri, precum Forever 21, care deschide pe 3 septembrie primul magazin din România, şi care a semnat un contract de închiriere şi în mallul Sun Plaza, Hay spune că nu, şi aşteaptă să vadă cum merg vânzările retailerului în cele două malluri. 

„Mega Mall ar trebui să se îngrijoreze de deschiderea ParkLake”

AFI Europe a anunţat pentru 1 septembrie deschiderea celui mai mare parc de aventură amenajat în interiorul unui mall. Chiar în ziua în care cel mai nou mall din Bucureşti, ParkLake Plaza, îţi va deschide porţile.

David Hay spune că nu îl sperie competiţia şi că după deschiderea Mega Mall retailerii din AFI nu au îregistrat scăderi ale vânzărilor şi nici al numărului de vizitatori. Anul trecut, AFI Europe l-a recrutat pe Sorin Scântei, directorul Mega Mall, şi l-a pus la cârma celui mai de preţ activ al companiei din România: mallul AFI din Cotroceni. 

„Cei de la Mega Mall ar trebui să se teamă de ParkLake. Cred că va fi o bătălie mare între mallurile din est, dar noi ne vom păstra poziţia dominantă în zona de vest”, mai spune David Hay. 

Câte malluri mai încap în Bucureşti? 

Deschiderea ParkLake Plaza va pune presiune pe zona de est a Bucureștiului, acolo unde anul trecut s-a deschis Mega Mall. Iar până la sfârşitul anului, familia Pogonaru va dechide în zona Obor şi centrul comercial Veranda. 

„Este greu de estimat impactul pe care noile livrări anunțate anul acesta îl vor avea asupra proiectelor existente, însă cu siguranță modul de operare, flexibilitatea și adaptabilitatea la nevoile consumatorului, precum și o comunicare constantă cu acesta vor fi decisive pentru succesul pe termen lung al fiecărui centru comercial. De asemenea, conceptele noi de shopping și de divertisment, cu care fiecare centru va veni în întâmpinarea consumatorilor, pot spori atractivitatea fiecărui proiect, durata vizitelor și preferința consumatorilor în favoarea unuia sau a altui centru comercial”, spune Liana Dumitru, director asociat în cadrul departamentului de retail al Colliers International. 

Deschiderea ParkLake şi Veranda vor aduce pe piaţa din Capitală peste 100.000 de mp de spaţii de retail moderne, iar calculele celor de la Colliers arată că Bucureştiul ar mai putea suporta doar un singur mall. 

Ar putea fi tot un proiect marca AFI. Compania deţine terenul fostei fabrici Laromet în Bucureştii Noi, însă pentru început acolo vor fi construite locuinţe. 

Planuri pentru centre comerciale, anunţate, dar neconcretizate, au mai fost făcute de cei de la Benevo, companie controlată de Michael Topolinski. Compania deţine terenul fostei fabrici Dacia Textile din imediata apropiere a staţiei de metroul Jiului. Deşi în urmă cu câţiva ani terenul a fost curăţat, lucrările nu au fost demarate. 

Sau ar putea fi proiectul belgienilor de la Liebrecht & wooD, care au anunţat la începutul lui 2015 că anul acesta ar urma să înceapă lucrările la centrul comercial Cernica Park. În aşteptare este şi proiectul Casa Radio, un parteneriat în care statul deţine 25%, iar restul este deţinut de cei de la Plaza Centers. 

Un alt dezvoltator care şi-a anunţat planuri pentru dezvoltarea unui mall este şi Globe Trade Center (GTC). Compania intenţiona să ridice un mall sub brandul Galleria şi la Bucureşti, însă în 2013, terenul a fost clasificat ca zonă verde. 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...