1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 9 º

News

AFIR: Beneficiarii fondurilor europene prin PNDR pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu IFN-urile

Beneficiarii fondurilor europene finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil, a anunţat, miercuri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), scrie Agerpres.

24 iun, 2015 | Agerpres | ECONOMICA.net

'Beneficiarii PNDR pot colabora cu orice instituţie financiară bancară sau nebancară pentru obţinerea garanţiilor pentru avans, indiferent dacă are sau nu protocol de colaborare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). În ceea ce priveşte IFN există însă o singură condiţie şi anume ca respectivele instituţii financiare să fie înscrise în Registrul Special al BNR', a declarat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR. 

Astfel, beneficiarii PNDR pot colabora cu IFN inclusiv pentru a asigura garantarea avansului necesar pentru demararea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, cu condiţia însă ca respectivul IFN să fie înregistrat în Registrul Special al Băncii Naţionale a Românie, se arată într-un comunicat al AFIR remis AGERPRES.

Acest demers a fost iniţiat plecând de la nevoia constantă de finanţare a fermierilor şi antreprenorilor din mediul rural şi având în vedere dificultatea acestora de a-şi asigura finanţarea necesară implementării proiectului.

Beneficiarul care solicită acest tip de sprijin financiar trebuie să aibă un proiect selectat pentru finanţare în cadrul uneia din submăsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

AFIR atrage atenţia beneficiarilor PNDR că înainte de a demara colaborarea cu o instituţie financiară nebancară pentru obţinerea garanţiei necesare acordării avansului trebuie să verifice la Banca Naţională a României dacă respectivul IFN este înscris în Registrul Special al BNR. În ceea ce priveşte obţinerea unui credit pentru asigurarea cofinanţării private, subliniem faptul că aceste împrumuturi pot fi solicitate de la orice instituţie financiară, în condiţiile legii.

Noul program PNDR 2014-2020 însumează 9,46 de miliarde de euro, din care 8,13 miliarde de euro reprezintă contribuţia europeană şi 1,34 miliarde de euro contribuţia de la bugetul de stat. 

Noul program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în document. 

Pe actualul program, plăţile totale efectuate până în prezent au depăşit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii şi pentru decontarea plăţilor directe către fermieri, iar România a ajuns la un grad de absorbţie a fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală de peste 85%. 

Valoarea totală a PNDR 2007 - 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocaţi proiectelor de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO