AFIR: Sectorul zootehnic din România a fost finanţat cu peste 606 milioane de euro prin PNDR 2020

Sectorul zootehnic din România a fost finanţat cu peste 606 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) pentru dezvoltarea fermelor de producţie, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 09 iun. 2020, 06:50
AFIR: Sectorul zootehnic din România a fost finanţat cu peste 606 milioane de euro prin PNDR 2020

Potrivit sursei citate, în perioada menţionată au fost realizate 11.380 de investiţii în ferme zootehnice şi mixte.

„Beneficiarii investiţiilor din sectorul zootehnic au accesat fonduri europene în valoarea totală nerambursabilă de peste 606 milioane de euro prin submăsurile 4.1 ‘Investiţii în exploataţii agricole’, 6.1 ‘Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’ şi 6.3 ‘Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici’. Facem precizarea că, din totalul fermelor sprijinite, 4.477 reprezintă ferme mixte, vegetale şi zootehnice. Valoarea acestora este de 131,6 milioane de euro din total”, se menţionează în comunicatul AFIR transmis marţi AGERPRES.

Din punct de vedere numeric, o mare parte din fermele finanţate de AFIR sunt dedicate apiculturii, respectiv 4.386, cu o valoare de 83,5 milioane de euro. Cele mai multe proiecte pentru apicultură au fost finanţate prin intermediul submăsurii 6.3 – 3.764 proiecte cu o valoare de 56,4 milioane euro.

De asemenea, AFIR a încheiat 1.616 contracte de finanţare pentru creşterea bovinelor de lapte, suma acordată pentru acest sector fiind de 106,2 milioane de euro. Acestor finanţări li se adaugă şi 150 de ferme zootehnice de creştere a bovinelor pentru carne, cu o valoare de 119 milioane de euro. Cele mai multe ferme de bovine pentru carne au fost finanţate în cadrul submăsurii 4.1 – 96 de proiecte cu o valoare de peste 117 milioane euro.

Potrivit AFIR, fermierii au accesat fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 11 milioane de euro pentru a investi în 228 de ferme de ovine şi caprine, cele mai multe fiind dezvoltate de către tinerii fermieri prin submăsura 6.1 (114 proiecte în valoare de 5,9 milioane euro).

„Un sector deosebit de important prin faptul că are nevoie de o dezvoltare accelerată pentru a susţine cererea internă este cel al creşterii suinelor. Investiţiile finanţate de AFIR în acest sector, prin PNDR 2020, se ridică la valoarea de 56,5 milioane de euro, sumă aferentă celor 95 de ferme. Nu trebuie să neglijăm şi faptul că Agenţia a pus la dispoziţia fermierilor alte 83 de milioane de euro, contravaloarea contractelor de finanţare aferentă celor 83 de investiţii în ferme de păsări de curte”, se precizează în comunicat.

Prin submăsurile 4.1, 6.1 şi 6.3, AFIR a finanţat şi 345 de ferme mixte de animale. Valoarea totală a proiectelor contractate este de peste 15 milioane de euro.

România are alocată prin PNDR 2020 o sumă totală de 8,13 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, iar contribuţia naţională este de 1,3 miliarde de euro, ceea ce ridică anvelopa financiară la 9,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Vineri, 28 ianuarie, se depun candidaturile la licitația pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență a secțiunii ...