AFP: A doua zi de misiune în Siria pentru inspectorii internaţionali

Inspectorii internaţionali însărcinaţi cu supravegherea distrugerii armamentului chimic sirian au început miercuri a doua zi de misiune într-o ţară aflată în plin război civil, relatează AFP.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 14:21
AFP: A doua zi de misiune în Siria pentru inspectorii internaţionali

Cei 19 inspectori ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), sosiţi marţi la Damasc în compania a 14 funcţionari ONU, trebuie să înceapă să examineze, miercuri, un stoc estimat la o mie de tone.

Misiunea lor se înscrie în cadrul unei rezoluţii istorice a ONU şi este una dintre cele mai ambiţioase şi periculoase efectuate vreodată.

Distrugeri de arsenale chimice au fost deja întreprinse în Irak şi în Libia, dar niciodată în plin război, precum în Siria, o ţară afectată din ce în ce mai mult de un conflict complex care s-a soldat cu peste 115.000 de morţi, în mare parte combatanţi, în doi ani şi jumătate.

Potrivit unor experţi în dezarmare, Siria deţine peste 1.000 de tone de arme chimice, dintre care 300 de tone de gaz muştar şi sarin, repartizate în aproximativ 45 de locuri.

Experţii ONU însărcinaţi să ancheteze asupra unor acuzaţii de folosire a armelor chimice au stabilit deja că gaz sarin a fost utilizat pe scară largă în timpul unui atac, lângă Damasc, la 21 august.

Acest atac a provocat indignare în lume şi a determinat mai multe ţări, cu Statele Unite în frunte, să ia în calcul o acţiune militară punitivă, însă un acord cu privire la distrugerea arsenalului chimic sirian a îndepărtat această ameninţare.

Anchetatori ai ONU au fost săptămâna trecută în Siria, unde au anchetat şapte presupuse atacuri. Ei au plecat din această ţară luni şi urmează să prezinte un raport până la sfârşitul lunii octombrie.

În acest timp, regimul continuă războiul împotriva rebelilor. Bastioane ale rebelilor au fost bombardate, miercuri, în sudul provinciei Alep (nord), unde regimul a încercat să creeze o nouă cale de aprovizionare.

La 26 august, insurgenţii au blocat singura cale de aprovizionare a armatei către oraşul Alep, împărţit între cartiere pro şi antiregim şi teatrul unor lupte violente.

– O nouă conferinţă a donatorilor?

Violenţele din fost capitală economică a Siriei şi din alte regiuni au forţat 2,1 milioane de persoane să se refugieze în ţările vecine, un număr care va ajunge la 3,5 milioane până la sfârşitul anului, potrivit ONU.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, doreşte să colecteze 3,8 miliarde de dolari americani pentru refugiaţii sirieni. În acest scop, a îndemnat Kuwaitul să organizeze o a doua conferinţă a donatorilor.

Şeful ONU şi-a exprimat speranţa că „o a doua conferinţă menită sprijinirii efortului umanitar în Siria” va fi organizată de Kuwait, un stat care a găzduit deja o primă conferinţă, în ianuarie, în cadrul căreia participanţii au făcut promisiuni să ofere 1,5 miliarde de dolari americani.

În Siria, 6,8 milioane de persoane au nevoie de ajutor în acest an.

Violenţele din Siria s-au soldat cu 115.000 de morţi, dintre care 47.206 în rândul combatanţilor loiali regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi 23.707 în rândul rebelilor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se sprijină pe o reţea largă de militanţi şi medici mobilizaţi în întreaga ţară.

Printre fidelii preşedintelui sirian ucişi figurează, de asemenea, 174 de membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah, care luptă alături de regim.

Preşedintele al-Assad a afirmat pentru un post de televiziune italian că se va conforma rezoluţiei numărul 2.118 a ONU, adoptată vineri şi care constituie un progres diplomatic major de la începutul conflictului, în martie 2011.

Rezoluţia, care avalizează programul OIAC pentru distrugerea arsenalului chimic sirian, urmează acordului ruso-american din 14 septembrie, care obligă Siria să renunţe la armele sale chimice până la mijlocul anului 2014.

Autorităţile siriene au acceptat acest acord şi au prezentat, pe 19 septembrie, o listă cu locuri de fabricare şi de stocare a armelor chimice. Acestea sunt locuri pe care inspectorii se pregătesc să le viziteze.

În plus, rezoluţia ONU face apel la organizarea „cât mai repede posibil” a unei conferinţe internaţionale, la Geneva, pentru a găsi o soluţie politică, dar formatul său nu a fost încă stabilit.

Lista participanţilor sirieni ridică întrebări. Şeful Coaliţiei naţionale siriene (opoziţie), Ahmad al-Jarba, a declarat sâmbătă că este dispus să trimită o delegaţie.

Potrivit Rusiei, regimul sirian ar putea, în schimb, să deschidă negocieri cu elemente moderate din cadrul opoziţiei armate.

Pe de altă parte, rebelii şi opoziţia au pus o condiţie prealabilă pentru a participa la conferinţă, solicitând înlăturarea preşedintelui sirian de la putere.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...