AFP: Etnicii germani, deportaţi, vânduţi de Ceauşescu sau emigraţi – o comunitate pe cale de dispariţie în România

Etnicii germani din România, al căror reprezentant de seamă, Klaus Iohannis, a fost ales preşedinte al ţării, reprezintă o comunitate pe cale de dispariţie, după ce au fost deportaţi după cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost vânduţi de Nicolae Ceauşescu în timpul regimului comunist sau au emigrat în căutarea unui trai mai bun după 1990, comentează luni agenţia France Presse.
Economica.net - lun, 17 nov. 2014, 21:18
AFP: Etnicii germani, deportaţi, vânduţi de Ceauşescu sau emigraţi - o comunitate pe cale de dispariţie în România

Denumiţi saşi sau şvabi, după originea lor şi regiunea unde s-au stabilit, membrii acestei minorităţi erau în număr de 800.000 între cele două războaie mondiale. În prezent, numărul lor nu este mai mare de 36.000, potrivit ultimului recensământ.

Strămoşii lor, colonişti proveniţi din regiunea actuală a Luxemburgului, s-au instalat în Transilvania în sec. al XII-lea. Ei au fost urmaţi în sec. al XVIII-lea şi sec. al XIX-lea de germani originari din regiunea Stuttgartului, care s-au instalat în vestul şi în nordul ţării.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, 63.000 de etnici germani au fost înrolaţi cu forţa în Wehrmacht. După război, aproximativ 75.000 de membri ai acestei comunităţi au fost deportaţi la muncă forţată în fosta URSS.

”Bunicii mei au făcut parte dintre numeroşii deportaţi. Îmi amintesc că îmi povesteau despre calvarul prin care au trecut”, a declarat pentru AFP Wiegand Fleischer (38 de ani), un antreprenor şi consilier local de origine germană din Sibiu.

Între 1968 şi 1989, saşii şi şvabii au devenit ”o marfă”: exploatând dorinţa Germaniei de a-i ajuta să emigreze, Securitatea, redutabila poliţie politică a lui Ceauşescu, se deda la o tocmeală fără scrupule, notează AFP.

Aproximativ 230.000 dintre ei au fost vânduţi Germaniei la ”un preţ” cuprins între 2.000 şi 10.000 de mărci germane, potrivit relatărilor unui fost ”negociator”, Heinz Günther Hüsch. ”Fiecare persoană avea un preţ, potrivit statutului şi educaţiei sale”, a povestit el pentru presa română.

Imediat după căderea regimului comunist, în decembrie 1989, exodul etnicilor germani a continuat şi circa 200.000 dintre ei au părăsit România în decurs de doi ani.

”Jumătate dintre colegii mei de clasă au plecat în numai câteva luni”, îşi aminteşte Fleischer.

Printre cei care au ales să plece în Germania au fost şi părinţii lui Iohannis. ”De două ori, în timpul regimului comunist şi după căderea lui, m-am întrebat dacă trebuie să plec sau să rămân. Am decis să rămân, deoarece aici sunt acasă şi pentru că m-am gândit că aveam o şansă unică de a contribui la dezvoltarea Sibiului, oraşul meu natal”, le-a mărturisit recent Iohannis unor jurnalişti.

În Sibiu, care are 137.000 de locuitori şi al cărui primar Iohannis a fost ales din 2000, etnicii germani reprezintă numai 1% din populaţia oraşului.

Potrivit declaraţiilor lui Fleischer, în prezent, etnicii germani din România sunt în principal persoane în vârstă. Deşi dispun de şcoli în limba lor maternă, ei regretă faptul că nu au suficienţi profesori pentru a răspunde interesului enorm al copiilor şi tinerilor de a învăţa în limba germană, conchide agenţia franceză de presă.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...