AFP: Săracă şi proeuropeană, Bulgaria preia preşedinţia UE

Bulgaria, care preia preşedinţia semestrială a UE pe 1 ianuarie, aspiră să arunce punţi între Estul şi Vestul Europei, între Turcia şi Bruxelles, cu scopul de a forja compromisuri în mai multe dosare fierbinţi, inclusiv în politica migraţiei, relatează AFP, preluată de News.ro.
Economica.net - vin, 29 dec. 2017, 14:40
AFP: Săracă şi proeuropeană, Bulgaria preia preşedinţia UE

Cea mai săracă membră a Uniunii Europene, criticată din cauza ineficienţei sale în faţa corupţiei endemice, Sofia mizează de asemenea asupra primei sale preşedinţii a Consiliului UE în vederea unei îmbunătăţiri a imaginii, anunță News.ro.

Bulgaria, care a intrat în UE în 2007, caută să convingă că este demnă să adere în sfârşit la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, iar pe termen mai lung în zona euro.

Şase luni de preşedinţie reuşită vor pleda în favoarea acestei ţări cu 7,1 milioane de locuitori, cu o istorie politică agitată după căderea comunismului, dar care şi-a regăsit o anumită stabilitate sub conducerea premierului de centru-dreapta Boiko Borisov.

Borisov a revenit la putere la începutul lui aprilie, în cel de-al treilea mandat din 2008, cu preţul unei alianţe cu partide naţionaliste, care şi-au pus în surdină retorica agresivă, pentru a se afişa ca fiind pro-UE şi pro-NATO.

Spre deosebire de ţările care fac parte din Grupul de la Vişegrad (V4 – Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria), Bulgaria nu s-a opus politicii europene de mutare a refugiaţilor înăuntrul UE, cu toate că discursuri ale fricii sau chiar respingerii imigraţiei impregnează scena politică naţională.

„Bulgaria este una dintre puţinele state foste comuniste, din cadrul UE, care apreciază la justa valoare fondurile europene, care au asiguat 66% din creşterea sa economică începând din 2007. Ea nu creează dificultăţi, inclusiv în politica migraţiei”, apreciază un diplomat european la Sofia.

Întărit de această atitudine conciliatoare, Guvernul lui Boiko Borisov se vede mediator în subiectele cele mai spionoase.

În contextul Brexitului, probabila reducere a bugetului Uniunii după 2020 îngrijorează mai ales ţările din Est, mari beneficiare ale fondurilor europene.

„Sloganul preşedinţiei bulgare este «Uniunea face forţa»”, subliniază ministrul de Externe Ekaterina Zaharieva.

Ea îndeamnă „să se dea dovadă de solidaritate în privinţa protecţiei frontierelor externe ale UE, în loc să se ridice garduri în interior”.

Liderii europeni speră să deblocheze până în iunie reforma azilului, printr-o reaşezare profundă a ”regulamentului de la Dublin”, care încredinţează aproape sistematic responsabilitatea prelucrării cererii de azil ţărilor în care migrantul a intrat prima dată în UE, asupra cărora apasă o povară mare în situaţie de criză.

Borisov pledează, de asemenea, pentru o îmbunătăţire a relaţiilor UE cu Turcia, cu care ţara sa împarte 259 de kilometri de frontieră terestră.

În centrul îngrijorărilor sale se află menţinerea ”cu orice preţ” a acordului în domeniul migraţiei încheiat în martie 2016, care a permis o reducere a fluxului solicitanţilor de azil din Orientul Mijlociu către UE, căruia Bulgaria îi este una dintre porţile de intrare.

Preşedinţia bulgară, care succede Estonia, va fi totodată a lansării noii faze a negocierilor liderilor europeni cu Regatul Unit, pe tema unei perioade de tranziţie post-Brexit şi a cadrului viitoarei lor relaţii comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Franciza DAbo Doner își continuă planul de extindere și deschide patru restaurante în aceeași zi, în trei orașe diferite
Franciza DAbo Doner își continuă planul de extindere și deschide patru restaurante în aceeași zi, în trei orașe diferite
DAbo Doner a anunțat luni prin intermediul unui comunicat că, într-o perioadă extrem de dificilă pentru industria HoReCa, a reușit performanța să deschide patru restaurante într-o singură...
Grecia speră să redeschidă sectorul turistic în luna mai
Grecia speră să redeschidă sectorul turistic în luna mai
Grecia intenţionează să ridice restricţiile COVID-19 impuse în sectorul de retail şi să deschidă şcolile înainte ...
Firma de investiții Global Emerging Group va deveni acționar la Eurohold, compania mamă a Euroins, în schimbul unei finanțări de 31 de milioane de dolari
Firma de investiții Global Emerging Group va deveni acționar la Eurohold, compania mamă a Euroins, în schimbul unei finanțări ...
Societatea bulgară Eurohold (foto sediul central), care deține printre activele sale și firma de asigurări Euroins, a ...
Semnal puternic de la Vest: Corporațiile-gigant cu sedii la Londra și zeci de mii de angajați își reduc spațiile de birouri
Semnal puternic de la Vest: Corporațiile-gigant cu sedii la Londra și zeci de mii de angajați își reduc spațiile de ...
Corporațiile-gigant cu sedii la Londra și zeci de mii de angajați își reduc spațiile de birouri. Un alt nume se adaugă ...