AFP: Spania provoacă prăbuşirea burselor ţărilor din zona euro

Bursele europene au deschis luni în scădere, urmând cursul monedei unice, pe măsură ce dobânzile la care se împrumută Spania pe pieţe continuau să crească, la peste 7%. Potrivit France Presse, situaţia este în măsură să arunce îndoieli asupra planului de salvare globală pentru cea de-a patra economie a zonei euro.
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 11:27
AFP: Spania provoacă prăbuşirea burselor ţărilor din zona euro

La miezul zilei de luni, Bursa de la Paris scădea cu 2,14%, cea din Frankfurt cu 1,74%, iar cea din Londra cu 1,68%, în vreme ce la Milano se înregistrau scăderi de peste 5%, iar la Madrid de 5,4%. La Atena, scăderile au ajuns la 6%, consemnează AFP. În tot acest timp, bursele asiatice îşi reveneau în mare, spre închidere: la Hong Kong, cu scăderi de 2,99%, la Shanghai de 1,26% şi la Tokio de 1,86%.

Pe piaţa de schimb valutar, îndoielile cu privire la situaţia din zona euro au antrenat scăderea monedei unice, o creştere temporară a yenului, aceasta din urmă ajungând să fie considerată acum refugiu în contextul general al tulburenţelor financiare. Faţă de dolar, moneda europeană a scăzut la 1,2090 de dolari, înregistrând cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, pentru a-şi reveni ulterior, la nivelul de 1,2105 dolari. Euro a trecut sub nivelul de 95 de yeni pentru prima oară din noiembrie 2000, mai notează AFP.

Ministrul japonez al finanţelor, Jun Azumi, a declarat luni că urmează să acţioneze într-o manieră decisivă pentru a contracara un moment speculativ excesiv, lăsând loc posibilităţii unei intervenţii pe piaţa de schimb, astfel încât să îngrădească yenul, ale cărui creşteri penalizează exporturile din Japonia.

Situaţia din Spania nelinişteşte însă în continuare investitorii, care se tem că a patra economie din zona euro s-ar putea vedea obligată să ceară un ajutor financiar global, şi nu numai pentru bănci. „Speculaţiile avansează către posibilitatea unui plan de sprijin la scară mare”, semnalează economiştii de la Crédit Agricole CIB, pe măsură ce dobânzile cu care se împrumuta Spania ajungeau la 7,44%, cel mai mare nivel de la crearea zonei euro, considerate fiind nesustenabile pe termen lung.

Dacă investitorii nu erau liniştiţi nici vineri, odată ce a fost aprobat de către Eurogrup planul de ajutor financiar pentru băncile spaniole, neîncrederea lor a sporit imediat ce Comunitatea Valenciană a anunţat că va cere sprijin financiar de la centru, prin intermediul fondului special pus la dispoziţie de guvernul de la Madrid. Tot vineri, acesta anunţa că revizuise în creştere estimările privind rata şomajului, care ar urma să încheie anul cu un nivel de 24,6%, şi că recesiunea va continua să afecteze Spania şi în 2013. Luni a venit încă o veste proastă: PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,4% în al doilea trimestru al anului, potrivit informaţiilor furnizate de Banca Spaniei.

Dependentă de rezultatele Spaniei, Italia a înregistrat de asemenea o creştere a dobânzilor pe termen lung, apropiindu-se de pragul periculos de 6%, semnalează France Presse. Pentru investitori, nici Grecia nu încetează să creeze probleme, pe fondul reuniunii dintre delegaţia troicii UE-BCE-FMI cu reprezentanţii guvernului, unde se va încerca încheierea unui acord cu privire la reformele şi economisirea necesare pentru menţinerea sprijinului financiar.

Potrivit analiştilor citaţi de agenţia franceză de presă, de la BNP Paribas, singura speranţă pe termen scurt rămâne o intervenţie a Băncii Centrale Europene, care ar fi o posibilitate dacă situaţia se înrăutăţeşte în săptămânile următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...