Agenda Digitală: Investiţii de 3,9 mld. euro şi 250.000 angajaţi în sectorul TIC din România, până în 2020

Numărul angajaţilor din sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor /TIC/ ar putea ajunge în România la 250.000, în următorii şase ani, iar investiţia totală necesară în domeniu va depăşi 3,9 miliarde de euro, se arată în Strategia Naţională privind Agenda Digitală, document publicat pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informaţională /MSI/, consultat de Agerpres.
Economica.net - mie, 19 nov. 2014, 16:07
Agenda Digitală: Investiţii de 3,9 mld. euro şi 250.000 angajaţi în sectorul TIC din România, până în 2020

La nivel european, impactul economic al TIC reprezintă 5% din PIB european, iar în România procentajul a fost de 4,1%, în anul 2011, valoare diminuată faţă de 2010, potrivit documentului oficial.

În anul 2011, investiţiile au fost de aproximativ 3 miliarde de lei, semnificativ mai mici decât în alte ţări, în timp ce numărul total de angajaţi era de 128.000. Obiectivul pentru anul 2020 vizează o ţintă de 250.000 de angajaţi pentru România.

‘O implementare completă a viziunii strategice pentru sectorul TIC în România, care va îndeplini obiectivele specificate pentru România, va necesita o investiţie totală de peste 3,9 miliarde de euro. Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici din alte ţări europene care au făcut investiţii similare poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea numărului de locuri de muncă cu 11% şi reducerea costurilor de administrare cu 12%, în intervalul 2014 – 2020’, se notează în Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România.

Documentul strategic vizează, în mod direct, sectorul TIC şi îşi propune să contribuie la dezvoltarea economică şi creşterea competitivităţii României, atât prin acţiuni directe, precum dezvoltarea efectivă a sectorului de profil românesc, cât şi prin acţiuni indirecte, cum ar fi creşterea eficienţei şi reducerea costurilor sectorului public din România, îmbunătăţirea productivităţii sectorului privat prin reducerea barierelor administrative în relaţia cu statul şi prin îmbunătăţirea competitivităţii forţei de muncă din România.

Potrivit datelor MSI, la nivelul anului 2012, în România activau un număr de 15.726 de companii în domeniul TIC, dintre care 82,2% au utilizat PC-ul, iar 73,4% au avut conexiune la Internet. De asemenea, gradul de utilizare regulată a Internetului a crescut cu 45%, iar numărul persoanelor care nu au utilizat niciodată internetul a scăzut la 42%.

Acoperirea broadband fix din mediul rural a crescut, în prezent, cu 78%, în timp ce acoperirea broadband mobil a urcat cu 41%.

Agenda Digitală pentru România 2020, document care s-a aflat în consultare publică până pe data de 31 iulie 2014, arată că investiţiile totale în sectorul Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor /TIC/ vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut /PIB/ va fi de 13%. Obiectivele-cheie de performanţă ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale ţărilor europene în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeană.

Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data şi Media Sociale; TIC în Educaţie, Sănătate, Cultură şi e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în TIC; Broadband şi Servicii de Infrastructură Digitală. De altfel, în cazul ultimului domeniu vizat se asigură incluziunea socială şi permite beneficii în toate celelalte domenii de acţiune. O implementare completă a viziunii strategice asupra sectorului TIC în România va duce la investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte ţări europene care au făcut investiţii similare, poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea cu 11% a numărului de locuri de muncă şi reducerea costurilor administraţiei cu 12%. în perioada 2014 – 2020.

România este a şaptea ţară ca mărime din UE, în privinţa populaţiei (20,12 milioane), şi a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Viitorul avion de luptă european – Franţa, Germania şi Spania au ajuns la un acord
Franţa, Germania şi Spania au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a lansa contractele pentru studiile Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF), la capătul unor negocieri......
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
SUA şi UE demarează discuţii pentru eliminarea tarifelor vamale la oţel şi aluminiu
Oficialii de la Bruxelles şi Washington au anunţat luni într-un comunicat comun lansarea discuţiilor "pentru pentru a ...
Undelucram.ro vrea să atragă 600.000 de euro pe SeedBlink pentru dezvoltare regională și tehnică
Undelucram.ro vrea să atragă 600.000 de euro pe SeedBlink pentru dezvoltare regională și tehnică
Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România, vizează să atragă 600.000 de euro prin platforma ...
Ungaria, în pole position pentru prima majorare de dobândă din UE
Ungaria, în pole position pentru prima majorare de dobândă din UE
Banca Naţională a Ungariei (NBH) se pregăteşte să implementeze prima majorare a dobânzii de politică monetară din ...