Agenţia de recuperare a prejudiciilor: proiectul va fi supus aprobării senatului săptămâna viitoare

Proiectul legislativ privind înfiinţarea unei Agenţii specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni va fi supus aprobării Senatului lunea viitoare, grupurile parlamentare urmând să aibă, până atunci, întâlniri cu iniţiatorul - ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 12:52
Agenţia de recuperare a prejudiciilor: proiectul va fi supus aprobării senatului săptămâna viitoare

‘Ţinând cont de solicitarea grupurilor parlamentare, înainte de votul pentru înfiinţarea Agenţiei, să fie invitat la discuţii iniţiatorul – ministrul Justiţiei. Actul normativ va fi supus aprobării lunea viitoare. În această săptămână toate grupurile parlamentare vor avea, separat, întâlniri cu ministrul Justiţiei, iniţiatorul, care va veni să răspundă întrebărilor parlamentarilor’, a afirmat luni Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, după şedinţa Biroului permanent.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, pe 27 septembrie, că speră ca legea privind înfiinţarea Agenţiei specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni să fie adoptată în Parlament până la sfârşitul acestui an şi a adăugat că opţiunea sa este urgentarea procedurilor în Legislativ şi nu varianta unei ordonanţe de urgenţă.

ANAF îi răspunde lui Kovesi: E profund incorect. Suntem supraîncărcaţi

Kovesi: E important că ANAF a fost sensibilă, dar cel mai important este să se găsească şi măsuri

Kovesi a declarat recent că, dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti”, în care sunt sechestre, dar nu le execută.

„De foarte multe ori aud: «voi, cei din DNA, investigaţi, îi trimiteţi în judecată, îi ajutaţi să ajungă la puşcărie, dar banii, îi luaţi?» Şi aici este o mare problemă, pentru că nu DNA este instituţia care trebuie să confişte efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigaţie, obligaţia noastră este să identificăm banii şi bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF, Ministerului Finanţelor atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă şi ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”, a declarat procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Digi24.

Kovesi a spus că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi pentru dublarea salariilor medicilor.

ANAF susţine că nu este singura instituţie responsabilă şi aduce în sprijinul său un raport întocmit pe această temă, în aprilie. Potrivit Fiscului, suma reală a prejudiciilor este de 150 de milioane de euro, din care mai mult de jumătate nu poate fi recuperată.

Pe de altă parte, ANAF atrage atenţia că gradul de încărcare al instituţiei pentru activitatea de recuperare a arieratelor şi a altor sume datorate bugetului este „extrem de mare”, astfel că resursa umană şi materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depăşită.

Capacitatea administrativă a structurilor de executare silită este excedată de activităţile desfăşurate pentru pregătirea şi susţinerea dosarelor de insolvenţă. În cursul anului trecut, ANAF a prelucrat 26.253 cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde lei creanţe înscrise la masa credală, iar la finele anului gestiona 53.675 de contribuabili în insolvenţă, cu creanţe fiscale de 47,31 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus își completează echipa de conducere, cu obiectivul de a consolida compania în următorii ani
Cargus, unul dintre cei mai mari jucători din industria de curierat din România, își consolidează echipa prin recrutarea unor profesioniști cheie, care vor contribui la dezvoltarea afacerii,......
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului ...
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...