Agentul guvernamental pentru CJUE: Cauzele privind energia sunt mai vechi. Vom transmite un răspuns

Agentul guvernamental al României pentru Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene (CJUE), Răzvan Horaţiu Radu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt mai vechi cauzele privind energia, iar după adoptarea măsurilor la nivel naţional vom transmite un răspuns argumentat Comisiei Europene.
Economica.net - lun, 27 feb. 2012, 17:56
Agentul guvernamental pentru CJUE: Cauzele privind energia sunt mai vechi. Vom transmite un răspuns

„În aceeaşi şedinţă, Comisia a hotărât clasarea a şase cauze de infringement deschise anterior în domeniul deşeurilor, al dreptului de rezidenţă, a comunicaţiilor electronice, a achiziţiilor publice, a transporturilor maritime şi a echipamentelor sub presiune. Cauzele privind energia sunt mai vechi şi după adoptarea masurilor la nivel naţional, vom transmite un răspuns argumentat Comisiei Europene”, a declarat Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de stat în cadrul Ministerul Afacerilor Europene, Agent al Guvernului României pentru CJUE de la Luxemburg.

Practic, a adăugat oficialul ministerial, Comisia Europeană aşteaptă ca România să transpună la nivel naţional directivele în cauză. „Transpunerea completă a acestor directive necesită însă un proces complex şi poate avea impact economic semnificativ asupra consumatorilor”, a mai spus Horaţiu Radu, reprezentantul Executivului în faţa Curţii de la Luxemburg.

Comisia Europeană (CE) a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor UE referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.

„Comisia a trimis astăzi 15 avize motivate celor opt state membre pentru a le îndemna să-şi respecte obligaţia juridică. Statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Dacă statele membre nu se conformează, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat transmis luni de CE.

Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011, se spune în comunicat.

Până în prezent, România, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Olanda şi Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea măsurilor de transpunere a celor două directive, iar Estonia nu a informat CE referitor la directiva privind gazele naturale.

Şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat la 5 februarie la Bucureşti că perioada în care se va efectua liberalizarea treptată preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în intervalul 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate ar trebui eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.

La rândul său, şeful misiuunii FMI în România, Jeffery Franks, a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013 şi se va încheia în 2017

Franks a mai spus că procesul de liberalizare a preţului la gaze ar trebui să înceapă gradual din 2013.

Întrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul polonez va acorda subvenţii de 380 de milioane de dolari pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili de energie
Guvernul polonez va acorda subvenţii de 380 de milioane de dolari pentru sprijinirea consumatorilor vulnerabili de energie
Polonia va acorda consumatorilor subvenţii de 1,5 miliarde de zloţi (380 de milioane de dolari) în urma creşterii preţurilor la energie, a anunţat vineri Ministerul Mediului, transmite Reuters,......
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul ...
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.