Program de Guvernare 2021-2024: Cum va arăta programul Agri Invest și ce se va putea credita cu dobândă „garantată 100%”

Fermierii ar putea accesa credite pe perioade de până la 10 ani, cu dobândă "garantată 100%", garanții de stat șisubvenționarea dobânzilor pe o perioadă de cel puțin opt luni, se arată în programul de Guvernare 2021-2024.
Economica.net - mie, 23 dec. 2020, 09:45
Program de Guvernare 2021-2024: Cum va arăta programul Agri Invest și ce se va putea credita cu dobândă

Guvernul vrea practic să creeze un program Agri-Invest similar cu IMM Invest, dar dedicat sectorului agricol. Vor fi susținute împrumuturile pentru investiții în depozite de legume-fructe (pentru cooperative); silozuri; retehnologizarea industriei alimentare; achiziție de teren agricol.

Varianta unui IMM Invest pentru ferieri s-a vehiculat și de Guvernul Orban.

În noiembrie, acesta a avizat lansarea programului Agro Invest, prin care se dorea să se pună la dispoziția fermierilor un plafon de garanții de stat de 1 miliard lei în vederea accesării de credite pentru capital de lucru și pentru investiții.

Conform acestei variante, creditele pentru capital de lucru și investiții vor fi acordate cu garanție de stat și dobândă subvenționată. În plus, la începutul perioadei de creditare, de 24 de luni fermierii ar avea o perioadă de grațoe , timp ân care ar plăti doar dobănda.

În ceea ce privește alte măsuri de sprijin pentru fermieri, noul govern propune măsuri pentru:

Reducere deficitului balanței comerciale – 2% din plățile directe merg pentru asigurarea furajelor

Guvernul anunță că va susține investițiile private în colectarea, depozitarea, stocarea și procesarea produselor agroalimentare pentru creșterea valorii adăugate a materiei prime. Buget alocat este de 430 milioane de Euro din fonduri europene FEADR, iar măsurile vizate se referă la revizuirea mecanismul certificatelor de depozit și acordarea de sprojin cuplat pentru asigurarea independenței proteice, adică furajarea animalelor din surse locale.

Concret, se dorește ca 2% din alocarea aferentă plăților directe, adică 200 de milioane de euro din fonduri FEGA, să fie pentru asigurarea independenței proteice. În plus, se dorește acordarea unui sprijin cuplat substanțial pentru culturile de soia și lucernă care să fie comercializate doar în țară și în spațiul comunitar. “Există un potențial de 0,5 mil. ha soia care ar face din România un exportator”, se arată în planul de Guvernare.

Dezvoltarea piețelor locale

Guvernul mai vrea să aloce 20 de milioane de euro din fonduri FEADR pentrususținerea cooperării între producători și actorii locali (consilii locale, școli, agenți economici) în vederea dezvoltării piețelor locale și comercializării directe a producției către partenerii locali, astfel încât să se faciliteze crearea lanțurilor de desfacere.

În plus, pentru promovarea produselor locale, se dorește în continuare crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești;  finantarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de înființare și functționare și lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs).

Consolidarea fermelor de familie

În acest sens, se vor aloca aproximativ 1 miliard de Euro pentru investiții la nivelul fermelor în sector vegetal și zootehnic, din care, pentru ferma de familie care integrează activitatea de procesare pentru produse de calitate (Reg.1151/2012) aproximativ 200 milioane de Euro din fonduri FEADR.

 De asemenea, se vor da subvenții sau sprijin pe unitatea de produs comercializată de fermele de familie din zonele defavorizate, în special din zonele montane.

Totodată, se dorește sprijinirea investițiilor în modernizarea, restructurarea, creșterea competitivității și a performanțelor de mediu, în special pentru fermele de familie, prin apeluri de proiecte dedicate acestui segment de ferme ce vor integra activitatea de procesare

„Se vor susține investițiile pentru implementarea soluțiilor digitale în agricultură”, se mai arată în Program.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior......
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...