AGRI LNG Project Company: România este un furnizor de securitate energetică în regiune

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, este un furnizor de securitate energetică în regiune şi nu numai, contribuind activ la atingerea obiectivelor UE în domeniul energetic, a declarat, luni, directorul general al firmei AGRI LNG Project Company, Mitică Savu, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 19:56
AGRI LNG Project Company: România este un furnizor de securitate energetică în regiune

‘Trebuie să ţinem cont că strategia energetică se realizează în contextul schimbărilor care au loc pe plan mondial. Este nevoie de o diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze a ţărilor din UE şi a accesului la resursele de gaze din zona Mării Caspice. Obiectivul prioritar al strategiei politicii energetice al UE îl constituie întărirea securităţii cu energie a Uniunii, în contextul în care dependenţa ţărilor din UE faţă de importurile de hidrocarburi se înscrie pe un trend ascendent’, a subliniat Savu, în conferinţa ‘Azerbaidjan, geopolitică şi strategii energetice în Caucazul de Sud’.

În cadrul evenimentului, au fost discutate diverse aspecte privind situaţia de securitate energetică din regiune.

‘2014 este un an propice al dezvoltării relaţiilor economice româno-azere, având ca punct central energia. Parteneriatul nostru va evolua în următorii ani, dar trebuie să ţinem cont că, în acest moment, stabilitatea geopolitică nu este la un nivel prea bun. SOCAR a investit 50 de milioane de euro în reţeaua de retail din România şi va continua’, a afirmat, la acelaşi eveniment, directorul general al SOCAR România, Hamza Karimov.

În planul cooperării energetice, a avut loc un schimb de opinii între reprezentanţi ai Parlamentului azer şi cei ai mediului de afaceri din cele două ţări cu privire la stadiul implementării proiectului interconectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan – Georgia – România – Ungaria (AGRI), proiect ce valorifică traseul cel mai scurt dintre regiunea Mării Caspice şi cea a Mării Negre.

În acest context, s-a subliniat necesitatea accelerării implementării proiectului AGRI, atât prin finalizarea rapidă a studiului de fezabilitate al proiectului, cât şi prin promovarea acestuia la nivelul Uniunii Europene, unde acesta, ca urmare a eforturilor României, este deja înscris pe lista UE a Proiectelor de Interes Comun, ceea ce deschide oportunitatea de finanţare cu fonduri europene.

‘România susţine cooperarea integrată şi realizarea unor coridoare sigure de transport de energie. România are posibilitatea să devină un centru energetic. Bazinul Mării Caspice adăposteşte al treilea cel mai mare zăcământ de petrol al lumii. Deschiderea coridorului sudic TAP este o victorie pentru Europa. AGRI rămâne principalul proiect prin care România poate avea acces la rezervele din Marea Caspică’, a mai spus Savu.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconnector) a fost iniţiat în 2010, printr-un memorandum semnat la Bucureşti între România, Azerbaidjan şi Georgia, iar ulterior s-a alăturat şi Ungaria.

‘Suntem în faza finală de redactare a studiului de fezabilitate, studiu care ia în calcul trei scenarii independente în ceea ce priveşte volumele de gaze care vor fi aduse din Azerbaidjan în România. Este vorba de variantele de 2 miliarde de metri cubi pe an, 5 miliarde mc/an şi 8 miliarde mc/an. Studiul de fezabilitate pe care noi l-am pornit este în fază finală, urmând a fi făcut public până la începutul lunii mai 2014’, a adăugat directorul general al AGRI LNG Project Company.

În luna iunie, se împlinesc 23 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice cu Republica Azerbaidjan, iar un moment important este considerat cel din septembrie 2009, când a fost semnată Declaraţia privind stabilirea unui Parteneriat Strategic, cu accent pe domeniul energetic.

Planul de Acţiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic a fost semnat cu ocazia vizitei oficiale în Azerbaidjan a preşedintelui României (18 – 19 aprilie 2011).

Societatea AGRI LNG Project Company are ca acţionari Romgaz Mediaş (România), SOCAR (Azerbaidjan), Georgian Oil and Gas Corporation – GOGC (Georgia) şi Magyar Villamos Muvek – MVM (Ungaria).

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...