Agricover: România are nevoie de o strategie multi-sectorială pentru a valorifica la maxim resursele

România are nevoie de o strategie multi-sectorială pentru a valorifica la maxim resursele din domeniul agricol, precum şi o legislaţie simplă şi stabilă, care să încurajeze creşterea productivităţii şi investiţiile pe termen lung în agricultură, a declarat Robert Arsene, director general Agricover.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 20:40
Agricover: România are nevoie de o strategie multi-sectorială pentru a valorifica la maxim resursele

„Pentru a avea o agricultură competitivă este nevoie ca în România să funcţioneze eficient lanţul valoric. Buna funcţionare depinde de specializarea operatorilor, cu focus pe obţinerea randamentului maxim pe fiecare verigă, colaborarea corectă între operatori (dată de cerere şi ofertă), echilibru între producţia pentru piaţa internă şi producţie pentru export. De asemenea, este nevoie de o strategie multi-sectorială (agricultură- comerţ-industrie alimentară) implementată pentru valorificarea la maxim a resurselor României”, a spus Arsene la conferinţa MEDIAFAX Talks about Agriculture.

În opinia sa, sectorul agricol are nevoie de un cadru legislativ simplu, stabil şi coerent care să încurajeze creşterea productivităţii pe fiecare verigă din lanţ (producţie agricolă, logistică şi servicii, comerţ cu produse agricole, procesare şi comerţ cu produse alimentare) şi investiţiile pe termen lung.

„Agricultura românească, oricât de sentimental am discuta-o, trebuie văzută prin prisma cifrelor, iar realitatea este nu este tocmai încujaratoare (…) Dacă nu suntem competitivi pe pieţele externe nu putem avea agricultură performantă, producem mult, dar n-avem cui vinde şi spunem că preţul a scăzut. Fermele trebuie să producă eficient, adică cu costuri cât mai mici, altfel vom avea industrie dependetă de vreme, de context favorabil de piaţă etc”, a explicat reprezentantul Agricover, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul agricol din România.

Arsene consideră că, prin resursele de care dispune România, piaţa locală ar putea să se autosusţină, deşi în prezent există importuri importante de carne de porc, de lapte, de cartofi sau mere.

Potrivit datelor prezentate de acesta, randamentul la hectar în România este la jumătatea celui înregistrat în Uniunea Europeană, atât la grâu, cât şi la porumb, în condiţiile în care România produce 3,5 tone de grâu la hectar faţă de media de 5,8 tone în UE. La porumb, randamentul la hectar este de 4 tone, faţă de 6,7 tone în UE.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...