Agricultorii moldoveni, grav afectați de embargoul rusesc

Agricultorii, producătorii de conserve și producătorii de vin moldoveni se plâng că înregistrează pierderi enorme, după interdicțiile impuse de Rusia și solicită măsuri urgente din partea Guvernului. La aproape un an de când vinurile moldovenești nu mai sunt exportate pe piața rusească, companiile vinicole moldovenești au pierderi de 18 milioane de dolari. Și agricultorii spun că dacă embargoul nu va fi ridicat, pierderile vor ajunge la aproape 150 milioane de dolari.
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 05:54
Agricultorii moldoveni, grav afectați de embargoul rusesc

Potrivit unui studiu al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din R.Moldova, în primele trei luni ale anului 2014 toate exporturile de băuturi alcoolice au fost reduse cu aproape 30 la sută. Totodată, exporturile către CSI în această perioadă au scăzut de două ori. Experții susțin că aceste schimbări au fost direct influențate de embargoul rusesc și de reducerea de două ori a livrărilor către Ucraina, scrie RFI Romania

Reprezentantul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Republica Moldova, Grigore Sonic, susține că după embargoul din 2006 au urmat alte mici embargouri în 2009, 2011 și 2013. Cel mai mult au avut de suferit întreprinderile mari, care au investit mult în industrie, în utilaje.

Vinificatorii moldoveni cer intervenția statului și propun o serie de măsuri, menite să diminueze efectele embargoului, cum ar fi crearea unui Fond pentru restructurarea creditelor vinificatorilor obținute de la băncile comerciale locale, subvenționarea dobânzilor la creditele accesate de vinificatori, promovarea consumului de vin autohton pe piața internă și eliminarea restricțiilor legate de publicitatea acestuia/introducerea restricțiilor pentru promovarea și consumul băuturilor alcoolice tari.

Și producătorii de conserve solicită susținere din parte autorităților – compensații, să amâne taxele și plățile la bugetul de stat, dar și să le ofere împrumuturi la dobânzi mici. După ce în iulie Rusia a restricționat accesul fructelor și conservelor din R.Moldova, fabricile moldovenești au înregistrat pierderi de aproape 200 de milioane de lei.

Premierul: „Situaţia este complicată, dar nu trebuie să disperăm”

După o întrevedere cu fermierii și procesatorii de mere și prune, Executivul a anunțat că va compensa pierderile pe care le suportă din cauza restricțiilor, impuse de Federația Rusă. „Vom oferi, din surse proprii sau de la organizaţii financiare internaţionale, compensaţii pentru fermieri şi procesatori, astfel încât aceştia să-şi poată dezvolta afacerile mai departe, iar angajaţii să primească salariile. Situaţia este complicată, dar nu trebuie să disperăm. Nu vom permite ca industria procesatoare, extrem de importantă pentru Republica Moldova, să falimenteze”, a menţionat prim-ministrul, Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă a declarat că Guvernul va purta discuţii cu furnizorii de energie electrică şi gaz, precum şi cu reprezentanţii sectorului bancar, pentru a-i determina să diminueze presiunea asupra fermierilor şi procesatorilor.

Premierul a menţionat că Guvernul Republicii Moldova va continua să identifice noi pieţe de desfacere pentru fructele şi conservele moldoveneşti.

Între timp, Serviciul federal rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară (Rosselhoznadzor) a acuzat Republica Moldova că folosește documente false pentru a continua livrarea produselor pe piața rusă, încălcând astfel embargoul privind exportul de fructe și legume în Rusia.

Anterior, Rusia a anunțat că, începând cu 1 septembrie va introduce taxe vamale la principalele exporturi din R.Moldova.

Măsurile Kremlinui vin la doar o lună după ce R.Moldova a semnat Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...