Agricultura din România primeşte 3 miliarde euro pe an. Banii nu sunt eficient folosiţi – Irimescu

Agricultura din România a ajuns să primească după aderare foarte mulţi bani de la Ministerul Agriculturii şi Uniunea Europeană, circa trei miliarde euro anual, bani care nu sunt utilizaţi eficient, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la o conferinţă de profil.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 12:00
Agricultura din România primeşte 3 miliarde euro pe an. Banii nu sunt eficient folosiţi - Irimescu

„Ministerul Agriculturii şi Uniunea Europeană transferă foarte mulţi bani în agricultura din România, care a ajuns să primească, de la 300 de milioane de euro înainte de aderare, la aproape trei miliarde anual, dar care, din păcate, nu sunt eficienţi folosiţi. Suntem deficienţi la tehnologie şi în ceea ce priveşte organizarea producătorilor. Deşi obţinem produse de foarte bună calitate, acestea nu ajung la piaţă sau sunt lăsate la mafia intermediarilor. Am construit o Piaţă de Gros pentru legume şi fructe, pe foarte mulţi bani, şi o folosim pentru coacerea bananelor”, a spus Irimescu.

Acesta consideră că sunt sectoare agricole în care România poate excela, dacă resursele financiare sunt orientate corect.
„Părerea mea este că în ultimele decenii, în România, s-a încurajat sectorul vegetal şi a fost lăsat la o parte sectorul zootehnic. În aceste condiţii, România a devenit al cincilea exportator de cereale, când mai degrabă ar fi trebuit să dezvolte sectorul zootehnic care are o valoare adăugată mult mai mare. România nu va câştiga niciodată vânzând materie primă, ci doar din sectoarele cu valoare adăugată deosebită”, a afirmat secretarul de stat în MADR.

Potrivit sursei citate, în următoarele decenii va exista o creştere a cererii de mâncare, dar şi o tendinţă de creştere a preţurilor la alimente, ceea ce oferă perspective de dezvoltare pentru producătorii agricoli, scrie Agerpres.
„Cine va produce în viitor va avea aur, însă pentru producătorii români se pune problema de eficienţă. De exemplu, în Belgia şi Olanda se obţin uşor 10 tone de grâu la hectar, în timp ce în România, în ani buni, doar 7 tone. Cu astfel de producţii, producătorii români vor fi uşor dezavantajaţi pe o piaţă comună”, a adăugat Achim Irimescu.

În opinia acestuia, în România se poate dezvolta sectorul de creştere a ovinelor, în condiţiile în care carnea de ovine este extrem de căutată în vest, dar şi cel al bovinelor, un de România ar trebui să se reorienteze către producţia de carne de vită.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...