Agrometeo: Secetă pedologică în Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Moldova, în perioada 20-26 august

Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 de centimetri va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Crişana, Moldova, Muntenia, Oltenia şi doar izolat în nord-vestul Banatului şi al Maramureşului, conform prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 20 - 26 august, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Economica.net - sâm, 20 aug. 2016, 09:46
Agrometeo: Secetă pedologică în Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Moldova, în perioada 20-26 august

Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Transilvania, cea mai mare parte a Maramureşului, Banatului, nordul Olteniei, nord-vestul, centrul şi estul Moldovei, izolat în nord-vestul şi nordul Munteniei.

‘În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Moldovei şi Crişanei. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Banat, Maramureş, Transilvania, nordul Olteniei, local în nord-vestul, centrul şi estul Moldovei, izolat în nord-vestul şi nordul Munteniei’, arată specialiştii ANM.

În acest context, procesele vegetative ale principalelor culturi agricole se vor desfăşura în ritmuri normale în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor afectate de secetă pedologică de lungă durată, unde acestea vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare deprecierea stării de vegetaţie la speciile prăşitoare prin uscarea aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse si boabe sistave, seminţe seci la floarea-soarelui, plante sterile) cu un impact negativ asupra potenţialului productiv al hibrizilor cultivaţi.

Floarea-soarelui se va afla la maturitatea ceară (60-100%) şi deplină (30-100%), continuându-se lucrările de recoltare în zonele agricole din sudul şi vestul ţării. Hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb vor înregistra predominant fazele de
maturitate în lapte (70-100%), ceară (30-100%) şi deplină (10-60%) la nivelul întregii ţări, iar la cei extratimpurii şi timpurii semănaţi în epoca optima din zonele de câmpie se va semnala maturitatea deplina (10-100%).

‘În centrul, nordul şi vestul ţării, la sfecla de zahăr se vor continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, precum şi maturitatea tehnologica şi recoltarea la soiurile de vară.
În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor înregistra dezvoltarea şi coacerea fructelor, formarea mugurelui terminal şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea deplină’, se arată în prognoza agrometeorologică.

Viţa de vie îşi va continua creşterea şi acumularea zahărului în boabe, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie în aproape toate podgoriile. La speciile de masă se vor semnala coacerea şi recoltarea rodului.

Potrivit specialiştilor ANM, lucrările agricole din câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea terenului pentru campania de toamnă, etc.) se vor putea efectua în condiţii bune, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza de specialitate arată că în primele zile ale intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârşitul perioadei se va produce o răcire a vremii,
pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa între 18 şi 29 de grade Celsius la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de între 1 şi 5 grade Celsius şi între 15 şi 25 de grade Celsius în restul zilelor, limite apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura maxima a aerului se va încadra între 20 şi 34 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă se va situa între 10 şi 23 de grade Celsius, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

În perioada menţionată, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. În primele zile ale perioadei vor fi posibile căderi de grindină, iar cantităţile de precipitaţii pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...