AIE: Preţurile petrolului dau semne că au atins nivelul minim

Preţurile petrolului ar putea să fi atins nivelul minim, în condiţiile în care revenirea pe piaţă a Iranului este mai puţin spectaculoasă decât anunţau autorităţile de la Teheran, în timp ce livrările producătorilor din afara OPEC sunt în scădere, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), relatează Wall Street Journal.
Economica.net - vin, 11 mart. 2016, 10:09
AIE: Preţurile petrolului dau semne că au atins nivelul minim

Redresarea remarcabilă a cotaţiilor petrolului din ultimele săptămâni nu ar trebui să fie considerată un semn definitiv că ce a fost mai greu a trecut. Totuşi, există semne că preţurile ar putea să fi atins nivelul minim, se arată în raportul lunar al AIE.

Producţia de petrol a OPEC a scăzut în februarie cu 90.000 de barili pe zi, la 32,61 milioane de barili pe zi, ca urmare a livrărilor mai mici din Irak, Nigeria şi Emiratele Arabe Unite.

În schimb, livrările de ţiţei ale Iranului au crescut în februarie cu 220.000 de barili pe zi, la 3,22 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

„Revenirea Iranului pe piaţă este mai puţin dramatică decât au spus iranienii că va fi, se pare că acest proces va avea loc treptat”, potrivit AIE.

Producţia Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol, a crescut în februarie la 10,23 milioane de barili pe zi, de la 10,21 milioane de barili în ianuarie.

Livrările de ţiţei ale statelor din afara OPEC au scăzut luna trecută cu 90.000 de barili pe zi, la 57,1 milioane de barili pe zi.

AIE anticipează că producţia de petrol a statelor din afara OPEC va scădea în acest an cu 750.000 de barili pe zi.

În cazul Statelor Unite, este anticipat un declin al livrărilor de petrol cu aproape 530.000 de barili pe zi în acest an, la 12,4 milioane de barili pe zi.

Un alt factor care susţine creşterea preţurilor este o posibilă acţiune a marilor producători de petrol de control al producţiei, se arată în raport.

Luna trecută, miniştrii Energiei din Arabia Saudită şi Rusia, cei mai mari exportatori de petrol din lume, au decis, împreună cu Qatar şi Venezuela să îngheţe producţia la nivelul din ianuarie, dacă şi alţi producători le vor urma exemplul.

Autorităţile de la Teheran au refuzat deocamdată să îngheţe producţia de petrol la nivelul din ianuarie, estimat de surse din OPEC la 2,93 milioane de barili pe zi, anunţând în mod repetat că vor să readucă livrările la nivelul anterior sancţiunilor.

AIE consideră pe de altă parte că este improbabil ca un astfel de acord să influenţeze în mod substanţial cererea şi oferta, în prima jumătate a anului 2016.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, este în urcare cu 80 de cenţi, respetiv cu 2%, la 38,6 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul Brent, de referinţă la Londra, este cotat în creştere cu 65 de cenţi, la 40,7 dolari pe baril.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...