AIEA a confirmat că Iranul a reînceput activitatea de îmbogățire a uraniului

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina subterană de la Fordo, ceea ce înseamnă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015, transmite AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 04 ian. 2021, 18:25
AIEA a confirmat că Iranul a reînceput activitatea de îmbogățire a uraniului

„Directorul general Rafael Mariano Grossi a informat statele membre ale AIEA că Iranul a început să alimenteze cu uraniu deja îmbogăţit la 4,1% şase cascade de centrifuge (…) în scopul de a creşte la 20%”, a anunţat agenţia, într-o declaraţie transmisă France Presse.

Guvernul de la Teheran anunţase puţin mai devreme această evoluţie, la câteva zile după ce informase AIEA.

Ea survine cu circa două săptămâni înainte de finalul mandatului preşedintelui american Donald Trump, adeptul unei campanii de ‘presiune maximă’ împotriva Teheranului, şi pe fondul speranţelor într-o reducere a tensiunilor odată cu instalarea lui Joe Biden la Casa Albă.

Inspectorii erau prezenţi la Fordo (180 km sud de Teheran) „pentru a desface sigiliul Agenţiei de pe containerul cilindric care a fost ulterior reconectat la linia de producţie”, a precizat AIEA, care a numărat în total 1.044 de centrifuge.

Teheranul îşi marchează astfel voinţa de a reveni la nivelul practicat înainte de acordul din 2015, chiar dacă nivelul actual se află încă foarte de departe de cel de 90% necesar pentru o utilizare în scop militar, dar mult peste ceea ce fusese asumat (3,67%).

Din mai 2019, la un an de la retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord şi reimpunerea de sancţiuni împotriva sa, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate, dar nu depăşea pragul de 4,5%, potrivit celui mai recent raport al AIEA, din luna noiembrie.

Printre celelalte încălcări ale acordului, Teheranul a anunţat la începutul lui 2020 ridicarea oricărei limite a echipării sale cu centrifuge, utilizate pentru producerea de combustibil nuclear.

După acordul de la Viena, numărul acestora fusese redus la 5.060, faţă de peste 19.000 anterior.

Acuzat de SUA şi de Israel, inamicii săi declaraţi, Iranul a negat întotdeauna că ar dori să se doteze cu arma nucleară.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat la asigurător
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat ...
Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance, jumătate din piaţa construcţiilor apelând ...
Nelu Tătaru: Sistemul medical din România e un sac fără fund
Nelu Tătaru: Sistemul medical din România e un sac fără fund
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, marţi, că sistemul medical din România e un sac fără fund şi, ...
Nivelul de educaţie al părinţilor influenţează semnificativ riscul de sărăcie al adulţilor din România
Nivelul de educaţie al părinţilor influenţează semnificativ riscul de sărăcie al adulţilor din România
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la ponderea persoanelor adulte aflate în risc de sărăcie ale căror ...