AIPC cere demisia administratorilor Bursei pentru iniţiativa de transformare a pieţei Rasdaq în ATS

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită demisia tuturor membrilor Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti pentru "iniţiativa ocultă şi nelegală" de a transforma piaţa Rasdaq în sistem alternativ de tranzacţionare (ATS) propriu.
Economica.net - lun, 28 ian. 2013, 11:31
AIPC cere demisia administratorilor Bursei pentru iniţiativa de transformare a pieţei Rasdaq în ATS

„Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită demisia tuturor membrilor Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru iniţiativa ocultă şi nelegală a BVB de a transforma piaţa Rasdaq în sistem alternativ de tranzacţionare propriu. AIPC avertizează că iniţiativa ocultă şi nelegală a BVB de transformare a pieţei Rasdaq în sistem alternativ de tranzacţionare subminează grav încrederea investitorilor în piaţa de capital din România prin ignorarea principiului transparenţei ridicate a pieţei de capital şi prin încălcarea flagrantă a reglementărilor în vigoare”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de asociaţie.

Reprezentanţii investitorilor apreciază că iniţiativa BVB de „a acapara” companiile de pe Rasdaq într-un sistem alternativ de tranzacţionare propriu, impunând contracte, tarife şi comisioane proprii, este realizată dintr-o „vădită poziţie de conflict de interese” prin acte care încalcă inclusiv normele concurenţiale.

„Este, totodată, contrar normelor aplicabile pieţei de capital ca persoane din cadrul BVB să adopte netransparent acte care au drept consecinţă schimbarea statutului pieţei Rasdaq şi să nu furnizeze imediat această informaţie tuturor investitorilor care deţin acţiuni ale emitenţilor listaţi în cadrul acestei pieţe. Subliniem că emitenţilor listaţi actualmente pe piaţa Rasdaq nu li se poate dicta, printr-un act administrativ nelegal, înscrierea într-un sistem de tranzacţionare pentru care aceştia nu au optat în mod liber, aşa cum nu li se pot dicta reguli, contracte, tarife şi comisioane nediscutate în prealabil. În conformitate cu prevederile Legii nr. 297/2004, BVB nu poate modifica statutul unei pieţe preexistente, ci poate doar constitui un sistem alternativ de tranzacţionare la care pot adera liber diferiţi emitenţi, după cunoaşterea regulilor de funcţionare ale respectivului sistem”, susţine AIPC.

În plus, asociaţia solicită Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să nu devină „complice la actul BVB de a acapara emitenţii listaţi” pe piaţa Rasdaq prin calificarea acestei pieţe drept sistem alternativ de tranzacţionare propriu al Bursei.

„Faţă de recentele acţiuni de modificare forţată şi netransparentă a statutului pieţei Rasdaq, AIPC atrage atenţia că piaţa de capital din România include şi piaţa Rasdaq şi că aceasta aparţine tuturor investitorilor şi nu doar unor grupuri de interese. AIPC va sesiza în acest caz autorităţile pentru sancţionarea tentativelor de destabilizare a pieţei Rasdaq, precum şi toate organismele europene cu atribuţii de protecţie a investitorilor şi de consolidare a funcţionării adecvate a pieţelor financiare”, se mai arată în comunicat.

În urmă cu două săptămâni, AIPC a anunţat că Bursa a transmis către CNVM o solicitare pentru calificarea şi/sau autorizarea pieţei Rasdaq a sistem alternativ de tranzacţionare. Reprezentanţii investitorilor au solicitat atunci Bursei să publice informaţiile privind demersul făcut către CNVM.

Informaţiile au fost confirmate joi de preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei, Lucian Anghel, care a menţionat că BVB susţine elaborarea unei legi care să clarifice statutul Rasdaq, iar reglementările să rămână aceleaşi după încadrarea acestei pieţei ca sistem alternativ de tranzacţionare.

Totodată, directorul general al Bursei, Victor Cionga, a afirmat joi că România ar putea primi un avertisment de la Comisia Europeană dacă statutul Rasdaq nu va fi clarificat în sensul că este o piaţă reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacţionare.

Odată cu comunicatul transmis luni, AIPC a făcut publică şi hotărârea Consiliului de Administraţie al BVB cu privire la transmiterea unei solicitări către CNVM pentru calificarea/autorizarea Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare. Hotărârea a fost luată de CA al Bursei în 28 decembrie.

Statutul incert al pieţei Rasdaq este o problemă care trenează de mai mulţi ani şi pentru care CNVM şi Bursa nu au reuşit să găsească o soluţioneze.

Situaţia a început după ce în 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel că Rasdaq nu mai poate fi considerată piaţă reglementată, aşa cum CNVM a stabilit la înfiinţarea Rasdaq, în 1996. După 2004, CNVM nu a încadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzacţionare, astfel că acest segment de tranzacţionare nu este încadrat în prezent în niciuna din cele două tipuri de pieţe.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.086 de societăţi, cu o capitalizare totală de 9,064 miliarde lei (2,078 miliarde euro). În ultimii şase ani, aproape jumătate dintre companiile de pe Rasdaq s-au delistat, numărul acestora coborând de la 2.019 în anul 2007, când bursa atingea maxime istorice.

În ultimii ani, rulajele au scăzut continuu, iar tranzacţiile de anul trecut abia au însumat 218,6 milioane lei (48,9 milioane euro), de 2,6 ori mai puţin faţă de 2011, când operaţiunile au cumulat 575,3 milioane lei (136,2 milioane euro). Rulajul total este cu mult sub cel înregistrat în 2007, când a fost un vârf de 4,254 miliarde lei (1,287 miliarde euro).

Pe piaţa reglementată a BVB sunt listate în prezent acţiuni emise de 79 de companii, cu o capitalizare totală de 103,221 miliarde lei (23,671 miliarde euro), iar la categoria titlurilor „Nelistate” sunt 25 de firme. Rulajele au scăzut din 2007 de la 13,8 miliarde lei (4,152 miliarde euro), la 7,436 miliarde lei (1,674 miliarde euro) anul trecut.

Printre membrii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital se regăsesc fonduri de investiţii, dar şi mici investitori. Începând cu anul 2012, AIPC este afiliată la organizaţiile similare europene reprezentative Euroshareholders (Forumul Asocaţiilor Naţionale ale Acţionarilor din UE ) şi EuroFinUse (European Federation of Financial Services Users – Federaţia Europeană a Utilizatorilor de Servicii Financiare).

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...