Air Force One România: Discuţiile pentru achiziţia navei prezidenţiale încep săptămâna aceasta

Primele discuţii referitoare la achiziţia navei prezidenţiale vor avea loc în această săptămână , a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu, după întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş.
Economica.net - lun, 08 feb. 2016, 06:44
Air Force One România: Discuţiile pentru achiziţia navei prezidenţiale încep săptămâna aceasta

‘Ieri (joi 4 februarie 2016 – n. r.) premierul a semnat decizia de constituire a comisiei pentru achiziţia acestei aeronave. Sunt preşedintele acestei comisii. Urmează să tranşăm această problemă de săptămâna viitoare’, a spus Costescu.

El a explicat că această comisie specială este una tehnică, problemele bugetului necesar pentru achiziţia acestei aeronave urmând să fie rezolvate de Ministerul Finanţelor Publice. ‘Noi nu ne ocupăm de probleme de buget. Ele vor fi tranşate de MFP. Aceasta este o comisie tehnică. În această comisie se află Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, toţi au reprezentanţi pentru că există o anumită procedură pentru navele de acest gen’, a precizat şeful de la Transporturi.

Dan Costescu a adăugat că membrii comisiei vor veni cu o propunere de aeronavă, însă vor fi analizate şi aspectele economice, scrie Agerpres.

‘De la noi vine propunerea de aeronavă. Vor fi, evident, analizate şi aspectele economice. Şi aici clientul este Administraţia Prezidenţială şi va avea un cuvânt de spus. Evident că în această comisie este şi un consilier al preşedintelui (Klaus Iohannis – n. r.) şi el va gestiona aceste aspecte. Este o instituţie a statului (Administraţia Prezidenţială – n. r.), are un buget şi dânsul va şti ce mandat are, până la ce limită poate merge, pentru că trebuie făcut un compromis între tehnică şi preţ. Nu noi securizăm şi eliberăm acel buget, dar avem pentru acest lucru şi doi reprezentanţi ai MFP în comisie, la nivel de secretar de stat – unul dintre ei – şi celălalt la nivel de ANAP, pentru că sunt problemele concurenţiale. Împreună, se va ajunge la o concluzie’, a arătat ministrul.

În ceea ce priveşte alegerea aeronavei, ministrul a subliniat că nu sunt multe opţiuni, întrucât aceasta va trebui să aibă un anumit specific.

‘În privinţa alegerii unei aeronave, nu pot fi prea multe alegeri de făcut, pentru că există un standard în domeniu. Aeronavele prezidenţiale nu pot fi avioane de vânătoare şi nici Jumbo Jet. Au un anumit specific, au o anumită metodă de organizare, deci nu sunt prea multe de făcut, pentru că nu numărul de locuri este important, ci aranjamentul, lucrările de siguranţă, de protecţie, de transmisiuni şi, bineînţeles, cele de transport ale personalului din staff-ul preşedintelui’, a menţionat Costescu.

Premierul Dacian Cioloş a numit, pe 3 februarie, noi membri în comisia care se ocupă de achiziţionarea unei aeronave destinate executării unor zboruri speciale.

Noii membri ai comisiei sunt: ministrul Transporturilor Dan Costescu – preşedinte, şeful Cancelariei premierului, Dan Tudorache – membru, directorul general interimar al RAAPPS, Marius Grăjdan – membru şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, Bogdan Puşcaş – membru.

Decizia premierului a fost publicată în Monitorul Oficial.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunţa săptămâna trecută, în legătură cu înfiinţarea comisiei pentru achiziţionarea unei aeronave destinate demnitarilor, că aceasta este o hotărâre a CSAT şi trebuie continuată indiferent de Executiv.

‘Este decizia CSAT. Fiind o decizie a CSAT, ar trebui reconstituită comisia cu nominalizările noi, probabil este o chestiune de nominalizări. Fiind o hotărâre care transcede activitatea unui Guvern şi se duce şi în celălalt Guvern, probabil va urma o modificare, dar nu am un calendar, o procedură iminentă pe care să v-o comunic. Fiind o decizie luată, ea trebuie evident continuată indiferent de Guvern’, susţinea Suciu.

Premierul Victor Ponta a semnat în mai 2015 decizia de constituire a comisiei interministeriale pentru negocierea achiziţionării unei aeronave, a produselor şi serviciilor aferente în scopul constituirii unei capabilităţi destinate executării zborurilor speciale.

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie cu Ucraina şi Republica Moldova vor avea loc pe 30 iunie, pe interconexiunea cu România
Transelectrica: Primele schimburi comerciale de energie cu Ucraina şi Republica Moldova vor avea loc pe 30 iunie, pe interconexiunea ...
Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina şi Republica Moldova, după sincronizarea cu reţeaua europeană, vor fi realizate începând cu 30 iunie, pe interconexiunea cu......
România poate să devină un jucător important în atragerea de investiţii din relocare – Ministrul Economiei
România poate să devină un jucător important în atragerea de investiţii din relocare – Ministrul Economiei
Un Memorandum pentru promovarea investiţiilor străine au fost discutat şi semnat la nivelul Guvernului, astfel încât ...
Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023
Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023
Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti ar putea creşte în anul 2023 la o cotă de 2% la ...
Ciucă: Depozitele de gaze, ocupate la o capacitate de 40%. Cantitatea va creşte la 80% până la 1 noiembrie
Ciucă: Depozitele de gaze, ocupate la o capacitate de 40%. Cantitatea va creşte la 80% până la 1 noiembrie
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat marţi că depozitele de gaze sunt ocupate în prezent la o capacitate de 41%, iar ...