Air France-KLM neagă că ar fi cerut reducerea a 5.000 de locuri de muncă la grupul italian Alitalia

Air France-KLM dezminte informaţiile din presă că ar fi cerut reducerea a 5.000 de locuri de muncă la grupul italian Alitalia, a anunţat luni un purtător de cuvânt al operatorului aerian franco-olandez, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 09:51
Air France-KLM neagă că ar fi cerut reducerea a 5.000 de locuri de muncă la grupul italian Alitalia

Duminică, publicaţia italiană ‘Il Sole 24 Ore’ anunţa că Air France-KLM a impus condiţii dure, inclusiv concedierea a 5.000 de angajaţi, pentru a investi mai mulţi bani în Alitalia.

În prezent, Air France-KLM deţine 25% din Alitalia, dar dacă nu va lua parte la majorarea capitalului companiei italiene cu 300 milioane de euro, îşi va diminua participaţia.

Publicaţia franceză ‘Les Echos’ anunţa luna trecută că Air France-KLM ia în considerare reducerea participaţiei deţinute la Alitalia, dacă restructurarea profundă a companiei italiene va eşua.

Purtătorul de cuvânt al operatorului aerian franco-olandez nu a comentat informaţia.

Air France-KLM nu este obligată să participe la majorarea capitalului Alitalia şi întotdeauna a declarat că va impune condiţii stricte înainte de ajuta compania italiană.

Şeful Air France-KLM a afirmat că este deschis unei fuziuni între cele două companii aeriene însă a subliniat că prima dată va trebui realizată o analiză cuprinzătoare a situaţiei Alitalia. Decizia operatorului aerian franco-olandez de a lua sau nu parte la majorarea capitalului cu 300 milioane de euro este ‘în egală măsură echilibrată’, a declarat pentru Reuters, în 15 octombrie, o sursă care, de asemenea, a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acţionarii companiei aeriene Alitalia, care se confruntă cu probleme financiare şi caută un partener strategic, au aprobat recent majorarea capitalului cu până la 300 milioane de euro. Acţionarii au la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă vor subscrie la cererea de majorare a capitalului.

Alitalia a anunţat că Poşta italiană ar urma să garanteze o investiţie de 75 milioane de euro dacă acţionarii nu vor subscrie în întregime suma necesară majorării capitalului. De asemenea, băncile italiene Intesa SanPaolo şi UniCredit vor acorda Alitalia garanţii de până la 100 milioane de euro.

În plus, conducerea Alitalia a anunţat că este pregătită să demisioneze după emisiunea de acţiuni, în urma posibilei modificări a acţionariatului companiei aeriene.

Alitalia a acumulat pierderi de peste 840 de milioane de euro şi o datorie de un miliard de euro de la salvarea sa de la faliment, în 2009, de către Air France KLM şi un grup de investitori italieni. Air France KLM, care deţine 25% din acţiunile Alitalia, a anunţat recent că ar fi dispusă să vină în ajutorul acesteia dacă vor fi îndeplinite o serie de condiţii stricte.

Vicepreşedintele Alitalia, Salvatore Mancuso, a avertizat, însă, că o eventuală preluare a controlului de către Air France KLM ar fi foarte costisitoare pentru Alitalia, în special în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă ce ar urma să fie eliminate ca urmare a restructurării operaţiunilor.

Unii analişti sunt de părere că cea mai bună opţiune pentru Alitalia este o preluare de către Air France-KLM, însă surse din apropierea discuţiilor susţin că între cele două părţi există divergenţe importante cu privire la angajamentele financiare şi modul în care grupul francez ar modifica operaţiunile Alitalia pentru a se potrivi cu reţeaua sa.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...