Air France-KLM vrea să preia Alitalia

Air France-KLM vrea să preia controlul companiei italiene Alitalia, care traversează dificultăţi financiare, şi să creeze un grup de companii aeriene cu trei hub-uri, la Paris, Amsterdam şi Roma, a declarat directorul general al Air France-KLM, Alexandre de Juniac, citat de Wall Street Journal.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 09:44
Air France-KLM vrea să preia Alitalia

Acţionarii Alitalia şi-au dat marţi acordul condiţionat pentru un plan de refinanţare menit să permită companiei să-şi continue operaţiunile. Alitalia încearcă să atragă finanţare şi de la Air France-KLM, cel mai important acţionar.

Astfel, acţionarii au avizat o majorare de capital de 300 milioane euro finanţată parţial de compania naţională de poştă şi cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo. Directorul general al companiei de poştă Poste Italiene, Massimo Sarmi, urma să discute la Paris planurile Alitalia cu şeful Air France-KLM, sperând să atragă finanţare şi de la grupul franco-olandez, potrivit presei italiene.

Air France-KLM, care deţine 25% din acţiunile companiei italiene, insistă însă pentru un plan dur de restructurare pentru a asigura viabilitatea Alitalia pe termen lung fără sprijin suplimentar de la acţionari.

De Juniac consideră că Alitalia trebuie să se alăture unui grup internaţional mare.

„Pe lângă chestiuni financiare şi industriale, considerăm că este esenţial ca Alitalia să se integreze într-un grup ca al nostru – iar asta înseană că ar trebui să controlăm compania”, a afirmat CEO-ul Air France-KLM într-un interviu difuzat joi de postul LCI TV, preluat de WSJ.

Grupul a fost format prin fuziunea Air France şi operatorul olandez KLM. Air France-KLM a încercat să preia Alitalia cu 5 ani în urmă, când compania traversa de asemenea o perioadă de dificultăţi financiare severe. Planul de fuziune a fost blocat însă de autorităţile italiene şi de sindicate. Grupul a preluat în final 25% din Alitalia.

De Juniac a adăugat că preluarea Alitalia de către Air France-KLM ar crea un grup cu trei huburi importante în Europa, respectiv aeroporturile Charles de Gaulle din Paris, Schiphol în Amsterdam şi Fiumicino în Roma.

El a subliniat însă că grupul rezultat în urma unei fuziuni ar avea propriile probleme financiare şi ar fi nevoie de „sacrificii dure” din partea angjaaţilor.

Alitalia are peste 14.000 de angajaţi, iar guvernul italian este îngrijorat, potrivit unor surse, că o restructurare ar conduce la mii de concedieri.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...