Ajutorul de stat pentru investiţiile care creează minimum 20 de locuri de muncă, 450 milioane lei pe an

Schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională, prin realizarea de investiţii iniţiale care determină crearea a minimum 20 de locuri muncă, va avea un buget maxim de 2,7 miliarde lei, bugetul anual maxim al schemei urmând să fie de 450 milioane lei, conform proiectului de Ghid al solicitantului lansat miercuri în dezbatere publică.
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 16:38
Ajutorul de stat pentru investiţiile care creează minimum 20 de locuri de muncă, 450 milioane lei pe an

Propunerile şi observaţiile la proiectul de ‘Ghid al solicitantului elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/ 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă’ pot fi transmise până la data de 1 iulie 2014, informează MFP printr-un comunicat remis AGERPRES.

Ministerul Finanţelor precizează că, în cel mai scurt timp după definitivarea Ghidului, va fi anunţată lansarea primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanţare.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regională, prin realizarea de investiţii iniţiale care determină crearea de locuri muncă, indiferent de dimensiunea beneficiarilor şi de valoarea investiţiei.

Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, astfel: credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2014 – 2020; credite bugetare pentru plata ajutorului de stat aprobat în baza acordurilor pentru finanţare emise, pentru perioada 2015 – 2025.

Bugetul anual maxim al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a circa 100 milioane euro, astfel cum va fi stabilit prin legile bugetare anuale.

Conform proiectului de Ghid, se pot emite acorduri pentru finanţare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015 – 2025, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei.

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, IMM-uri sau întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În proiectul de Ghid al solicitantului se menţionează că sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale înregistrate pe o perioadă de doi ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă.

Ajutorul de stat aferent cheltuielilor eligibile se acordă cu îndeplinirea următoarelor condiţii: locurile de muncă sunt create direct de un proiect de investiţii, locurile de muncă sunt create după data primirii acordului pentru finanţare, dar nu mai târziu de trei ani de la data finalizării investiţiei.

‘Ajutorul de stat se plăteşte întreprinderilor care au primit acord pentru finanţare, după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile aferente locurilor de muncă nou-create conform planului de creare a locurilor de muncă şi aprobate prin acordul pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate’, se precizează în Ghid.

Prima plată a ajutorului de stat este condiţionată de crearea a minimum 20 de noi locuri de muncă pentru aceeaşi locaţie a realizării investiţiei, dintre acestea minimum trei locuri de muncă pentru lucrători defavorizaţi.

Ministerul Finanţelor Publice poate aplica măsuri privind revocarea acordului pentru finanţare în situaţia în care întreprinderea nu a demarat investiţia conform planului de afaceri şi nu a informat MFP în acest sens, nu menţine numărul minim de locuri de muncă, respectiv minimum 20 de locuri de muncă nou-create pentru fiecare locaţie, intră în procedură de faliment sau îşi suspendă activitatea, nu respectă obligaţia de a permite accesul echipei de control, în condiţiile legii, la activele aferente investiţiei iniţiale şi la toate documentele în original, care atestă îndeplinirea condiţiilor impuse de HG nr. 332/2014, mută locaţia realizării investiţiei într-o regiune în care intensitatea maximă a ajutorului de stat este mai mică decât cea aferentă regiunii în care a beneficiat de ajutor de stat.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...