Alba Iulia, primul oraş din România cu rating Moody’s, în perspectiva accesării fondurilor UE

Municipiul Alba Iulia este prima localitate din România care a primit rating Moody's, respectiv "Ba1", potrivit primarului Mircea Hava, demersul fiind făcut în perspectiva accesării fondurilor europene.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 19:42
Alba Iulia, primul oraş din România cu rating Moody's, în perspectiva accesării fondurilor UE

Moody’s a anunţat, marţi, că a atribuit oraşului Alba Iulia ratingul „Ba1”, cu perspectivă negativă, susţinut de managementul prudent al bugetului local şi de rezervele „confortabile” de bani, dar limitat de capacitatea municipalităţii de a atrage venituri şi de posibila creştere a gradului de îndatorare.

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a simţit nevoia unei evaluări externe pentru a vedea, o dată în plus, care este situaţia instituţiei pe care o conduce, în vederea accesării unor viitoare fonduri europene.

„Primul lucru pentru care ne-am pregătit este viitorul val de fonduri europene. Ratingul Moody’s primit este o ştire pozitivă şi pentru investitori. Valoarea proiectelor noi este de peste 100 de milioane de euro. Ratingul obţinut de Alba Iulia este, dacă vreţi, un indicator al realizărilor şi al efortului depus de toti cetăţenii municipiului în ultimii ani. Dezvoltarea oraşului este, în primul rând, meritul locuitorilor săi şi recunoaşterea noastră trebuie să se îndrepte către ei”, a spus Hava.

Edilul a precizat că au fost atrase fonduri europene de peste 150 milioane euro, s-au făcut împrumuturi şi s-au emis obligaţiuni pentru co-finanţarea proiectelor europene, iar aceste fonduri au asigurat resursele necesare construirii sau modernizării a peste 23 km drumuri, a peste 55.000 metri pătraţi zone pietonale, peste 20.000 metri pătraţi de parcări şi a peste 15 hectare de spaţii verzi noi.

Potrivit edilului, exerciţiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de co-finanţare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene.

„Pe parcursul exerciţiului bugetar UE anterior am construit şi extins la superlativ capacitatea instituţională a municipiului Alba Iulia, dovedită deja în absorbţia a peste 150 milioane euro bani europeni, devenind cel mai mare «investitor» în dezvoltarea locală. Pentru perioada următoare de programare vom avea nevoie de mai mulţi investitori privaţi şi mult mai multe finanţări rambursabile. Acest lucru nu se poate obţine decât având un rating bun oferit de o agenţie internaţională de renume”, a adăugat Hava.

În aceeaşi conferinţă de presă, Gjorgji Josifov, vicepreşedinte analist la Moody’s, a apreciat că „rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este susţinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, aşa cum se reflectă în excedentele operaţionale constante, performanţele financiare bune şi existenţa unor rezerve la un nivel confortabil”.

Analiza realizată de Moody’s remarcă faptul ca Alba Iulia a avut, în decursul ultimilor ani, excedente importante în bugetul de funcţionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operaţionale în 2012, de la 19% 2011, reflectând o creştere a veniturilor realizate din impozite şi taxe şi o creştere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu măsurile de control al cheltuielilor implementate de administraţia locală. Aceeaşi performanţă robustă se aşteaptă şi în decursul următorilor doi ani.

Gjorgji Josifov a remarcat că, totuşi, ratingul conţine şi unele aspecte asociate capacităţii limitate a municipiului de a majora veniturile şi creşterii potenţiale a poverii datoriei, în decursul următorilor doi ani din cauza programului de investiţii destul de extins.

Moody’s consideră că performanţele financiare solide ale municipiului Alba Iulia au condus către o situaţie bună a lichidităţilor. Rezervele în numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operaţionale în perioada 2010-2012. Deşi rezervele au scăzut către 10% la sfârşitul anului 2012, acestea continuă să reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natură să contracareze potenţiale presiuni bugetare şi să sprijine programul de investiţii pe termen mediu.

Analiza Moody’s consideră că programul de investiţii destul de consistent al Alba Iulia va constitui o provocare pentru profilul viitor al datoriei. Nivelul datoriei a scăzut la 46% din veniturile operaţionale la sfârşitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, în perioada 2009-2011. Rata netă a datoriei va creşte la 62% din veniturile oepraţionale în 2012, ca urmare a utilizării primei tranşe din linia de credit de 26 milioane de lei, recent contractată şi a garanţiei care urmează să fie acordată companiei de apă, în valoare de 7 milioane lei

Profilul rambursării datoriei este favorabil, cu o perioadă ce ajunge până în 2027 pentru răscumpărarea obligaţiunilor (care reprezintă 68% din datorie) şi împrumuturi cu termen de rambursare de 12 ani. Rambursările de capital pentru împrumuturi pe termen mediu se aşteaptă să însumeze 6-7% din totalul veniturilor, ceea ce este uşor de administrat având în vedere starea financiară a municipiului.

Municipiul Alba Iulia a contractat începând din 2002 şi până în 2013 împrumuturi totalizând peste 129 milioane lei pentru investiţii de interes local şi pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Aceste împrumuturi au fost realizate prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de până la 20 ani, două produse de creditare bancară pentru investiţii şi un mecanism hibrid de finanţare format din obligaţiuni prefinanţate prin credit punte.

Printre proiectele finanţate se numără reabilitare reţele apă, străzi şi alei pietonale, refuncţionalizare pieţe şi reabilitări centru istoric şi trasee turistice, asigurarea sustenabilităţii energetice, reabilitarea cetăţii-fortăreaţă.

Consilierul financiar al Primăriei, care a asigurat pregătirea pentru obţinerea ratingului, este compania VMB Partners.

Preşedintele VMB Partners, Valentin Miron, a afirmat, în conferinţa de presă, că excedentul operaţional al bugetului Primăriei Alba Iulia a crescut la 30% din valoarea veniturilor operaţionale în 2012 faţă de 19% în 2011

„Excedentul operaţional al bugetului primăriei municipiului Alba Iulia a crescut la 30% din valoarea veniturilor operaţionale în 2012 faţă de 19% în 2011, în vreme ce veniturile operaţionale au crescut şi ele cu aproape 20%. Este fără doar şi poate, dovada unui management financiar performant. Trebuie să menţionăm că o asemenea disciplină financiară se datorează, nu în ultimul rând, faptului că Alba Iulia a utilizat frecvent instrumente de creditare bancară şi obligatară, a apelat la operaţiuni de atragere de fonduri rambursabile de pe piaţa internă de capital şi nerambursabile prin programele sectoriale. Asta a generat rigurozitate, a generat un comportament chibzuit şi bazat pe indicatori economici de performanţă”, a adăugat Miron.

Marius Bostan, Senior Partner VMB Partners, a precizat că Alba Iulia a fost prima localitate din România care a emis obligaţiuni în moneda naţională cu o maturitate de 20 ani.

„Nu poţi să aduni bani din piaţă şi să promiţi că-i dai înapoi în 20 de ani dacă nu ai performanţe financiare, dacă nu dovedeşti un comportament financiar prudent sau dacă nu ai o politică investiţională în conformitate cu o strategie fezabilă de dezvoltare durabilă. Ori, dacă ne uităm la matricea «Baseline Credit Assessment BCA-scorecard» ataşată rating-ului conferit de Moody’s, tocmai aceste elemente au cântărit foarte mult în evaluare. Municipalitatea a reuşit să-şi facă o strategie de dezvoltare pe termen lung în urmă cu peste 10 ani la care şi-au adus contribuţia cei mai buni consultanţi, mediul de afaceri şi personalităţile oraşului. Din 2002 până în 2012 veniturile proprii au crescut de şapte ori. Au fost aduse multe idei bune privind investiţiile, urbanismul, managementul operaţional din oraşe europene dezvoltate. Proiectele s-au prioritizat şi s-a creat un echilibru bun între investiţiile private şi cele municipale. Stabilitatea politică, munca serioasă a executivului, inteligenţa proiectanţilor şi consultanţilor, urmate de forţa companiilor private, au făcut din Alba Iulia un municipiu care se poate compara cu cele din Occident”, a adăugat Bostan.

Primăria municipiului Alba Iulia a transmis, în data de 5 februarie, solicitări pentru prezentarea unor oferte privind serviciile de credit rating către cele mai importante agenţii internaţionale de rating – Standard and Poor’s, Fitch Ratings şi Moody’s. Faţă de cele trei oferte prezentate şi ţinând cont de prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, a fost aleasă oferta de credit rating a agenţiei Moody’s, filiala din Cehia, cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, respectiv 14.900 de euro.

După finalizarea procedurii şi semnarea contractului de rating au fost analizate bugetul, datoria publică locală, lichidităţile, obligaţiile financiare, politica.

Îmbunătăţirea accesului la fondurile europene va depinde în mod substanţial de capacitatea autorităţilor locale de a atrage resurse de pe pieţele financiare şi de noi investitori privaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...