ALDE a decis ieşirea de la guvernare. Miniştrii care nu demisionează vor fi excluşi din partid

Delegaţia permanentă a ALDE a votat luni, în şedinţă, ieşirea partidului de la guvernare şi susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie, a anunţat liderul formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu.
Economica.net - lun, 26 aug. 2019, 15:46
ALDE a decis ieşirea de la guvernare. Miniştrii care nu demisionează vor fi excluşi din partid

Totodată, el a anunţat că va demisiona de la conducerea Senatului.

„Azi dimineaţă am avut o întâlnire cu doamna premier, Viorica Dăncilă, în calitatea dânsei de preşedinte al PSD (…) pentru a discuta în legătură cu salvarea situaţiei – rămânerea sua părăsirea coaliţiei de guvernare. Şi am aşteptat de la doamna prim ministru să spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării care să presupună mai multe componente. (…) La toate aceste întrebări la care aşteptam un răspuns favorabil, astfel încât guvernarea să poată continua (…), din păcate n-am avut niciun fel de contrapropunere. (…) Colegii au luat hotărârea de a se renunţa al continuarea guvernării împreună lături de PSD”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Am renunţat la candidatura la prezidenţiale

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni, la finalul unei şedinţe a conducerii formaţiunii, că a luat decizia de a renunţa la candidatura la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie.

„Vă anunţ că am renunţat la candidatura la prezidenţiale, pentru a nu se mai spune că intenţia pe care noi am manifestat-o de a părăsi coaliţia este bazată pe decizia PSD-ului de a-şi desemna un candidat la prezidenţiale. Pentru noi, cei din ALDE, mai important decât candidatura la prezidenţiale este viitorul politic al ALDE, ca partid politic de reprezentare a valorilor şi principiilor liberale pe scena politică românească. Şi, ca atare, am hotărât să iau această decizie, de a renunţa la candidatura la prezidenţiale, care în felul acesta nu mai poate să greveze în niciun fel analiza sau judecata celor din PSD sau a dumneavoastră (jurnaliştilor – n.r.) în legătură cu motivele părăsirii coaliţiei de guvernare. Totodată, luni, în prima zi de funcţionare a Senatului, voi anunţa demisia oficială de preşedinte al Senatului”, a declarat Tăriceanu într-o conferinţă de presă.

Tăriceanu: Miniştrii ALDE care nu se retrag din Guvern vor fi excluşi din partid

De asemenea, miniştrii ALDE care nu se retrag din Guvern vor fi excluşi din partid, a anunţat, luni, Tăriceanu.

„Pe calea de consecinţă a deciziei de a ieşi de la guvernare, Biroul Politic şi Delegaţia Permanentă au hotărât retragerea miniştrilor din Guvern şi cei care nu vor face acest lucru vor suporta consecinţele. Consecinţele înseamnă excluderea din partid. Eu nu am niciun fel de informaţie legată de vreun membru al ALDE care să nu respecte această decizie”, a declarat Tăriceanu, întrebat cum comentează faptul că ministrul de Externe, Ramona Mănescu, nu vrea să-şi dea demisia din Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă.

ALDE are patru miniștri în Guvern: Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Ramona Mănescu, ministru de Externe, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul. 

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, după investiţii masive decise în urma......
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi presei că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a ...
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Gigantul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat marţi că programul său de restructurare anunţat anterior ar putea ...