Igor Dodon este preşedintele Republicii Moldova. Proteste la Chişinău

Socialistul Igor Dodon este câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cu 55,39% din voturi, Maia Sandu - 44,61%, după ce au fost centralizate 95,48% din procesele-verbale, scrie News.ro.
Economica.net - Dum, 13 nov. 2016, 18:01
Igor Dodon este preşedintele Republicii Moldova. Proteste la Chişinău

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a reuşit să obţină 55,39% din voturile exprimate în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în timp ce proocidentala Maia Sandu a strâns 44,61% din sufragii, după centralizarea a 95,48% din procesele-verbale. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.

Proteste la sediul Comisiei Electorale Centrale din Chişinău

Mai multe persoane protestează în continuare în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot, scrie deschide.md

Tinerii scandează sloganele de la protestele din 2009 în faţa sediului CEC.

De asemenea, toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, iar protestele continuă în întuneric, cu drapele fluturate în aer.

Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, dintre care 133.967 de persoane au votat doar în secţiile din străinătate până la ora 22.00.

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rândul comuniştilor moldoveni şi s-a alăturat legislativului ca deputat în urma alegerilor generale din 2009.

Ulterior, Dodon a părăsit la începutul anului 2011 facţiunea comunistă din legislativ şi a aderat alături de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

De asemenea, prezidenţiabilul socialist are şi experienţă în executiv, după ce a condus ministerul Economiei timp de mai bine de trei ani, în perioada 2006-2009.

Primele declaraţii ale lui Dodon

Socialistul prorus Igor Dodon şi-a revendicat duminică noapte victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi a promis că va fi preşedintele tuturor, al celor de dreapta şi al celor de stânga, al celor care vor în UE şi al celor care vor alături de Rusia.

‘Înţeleg foarte bine responsabilitatea ce îmi revine. Înţeleg că nu va fi simplu. Vă promit că voi fi preşedintele tuturor’, al celor ‘de dreapta’ şi al celor ‘de stânga’, al celor care vor în UE şi al celor care vor alături de Rusia, a spus Dodon la sediul Partidului Socialist din Chişinău, unde a fost întâmpinat de câţiva susţinători care au strigat în limba rusă ‘Dodon preşedinte!’.

El a felicitat-o pe contracandidata sa proeuropeană Maia Sandu pentru că a obţinut un ‘rezultat foarte bun’. ‘Vreau să vă mulţumesc pentru o campanie electorală dură, dar bună. Dar vă rog să calmăm spiritele. Nu avem nevoie de ură în societate’, a spus liderul socialist.

Dodon le-a transmis susţinătorilor Maiei Sandu că va lua în calcul toate ‘dorinţele’ lor şi toate lucrurile în care ei cred.

‘Eu o să ascult pe fiecare. Dar haideţi să liniştim spiritele. Diferenţa este destul de mare. Ieşiţi, vă rog, foarte clar. Eu cred că acest lucru va fi apreciat de toţi’, i-a transmis el Maiei Sandu, cu care s-a arătat dispus să aibă o întrevedere chiar luni, pentru a vedea ‘cum trebuie procedat mai departe’.

El s-a adresat şi cetăţenilor moldoveni din Occident, care au votat în mare majoritate pentru Maia Sandu.

‘Stimaţi concetăţeni, stimaţi prieteni, noi suntem cetăţeni ai aceleiaşi ţări. Vă stimez pe fiecare, chiar dacă aţi votat împotriva mea. Vă stimez votul, pentru că sunteţi cetăţeni ai Republicii Moldova, dar începând cu ziua de astăzi eu sunt şi preşedintele dumneavoastră. Vă promit că vom ţine cont de probleme cu care dumneavoastră vă ciocniţi. O să simţiţi acest lucru’, a declarat Dodon.

El le-a mulţumit de asemenea ‘tuturor cetăţenilor’ care i-au ‘încredinţat votul’ şi ‘viitorul acestei ţări’.





URMĂREŞTE LIVE AICI REZULTATELE ALEGERILOR 


Rata de participare la vot, la ora 21:00 este de 53.27%, cu 4.32% mai mult decât în primul tur.

Mii de cetăţeni moldoveni stau la cozi, duminică, la secţiile de votare din străinătate pentru a vota noul preşedinte, după ce în ultimele zile s-au organizat pe Facebook. S-au format cozi lungi în special la secţiile de votare din Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti, iar la unele dintre acestea s-au epuizat buletinele de vot, înainte ca oamenii să poată vota, informează News.ro. Maia Sandu a cerut demisia ministrului de Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale şi spune că depune plângere penală împotriva acestora pentru obstrucţionarea dreptului de vot al cetăţenilor. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a anunţat duminică seară închiderea secţiei de votare din ambasadă deoarece cele 3.000 de buletine de vot s-au terminat, el îndemnându-i pe votanţi să se îndrepte spre secţia amenajată la consulat.

Buletinele de vot la Ambasada Moldovei s-au epuizat; ambasadorul redirecţionează alegătorii basarabeni către consulat

„În 2014 la alegerile parlamentare au participat 1.800, dacă nu greşesc, aici la secţia de la ambasadă. Deci, în dependenţă de aceasta s-a luat decizia de a ne acorda 3.000 buletine de vot”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea, întrebat fiind de numărul buletinelor alocate celor două secţii de votare din Bucureşti.

El a precziat că s-a discutat şi la Comisia Electorală Centrală şi la Ministerul de Externe din Republica Moldova, adăugând că „în ziua alegerilor nu se poate face nimic din păcate”.

Ambasadorul a menţionat că ar mai fi disponibile, din informaţiile pe care le are, buletine de vot la secţia de la consulat.

”Deci la consulat sunt sigur că mai sunt, cel puţin 800 mai trebuie să mai fie pentru că la ora 18 mai erau 1000 de buletine disponibile. Îi anunţăm de pe acum şi le propunem să ne mişcăm cu toţii spre secţia consulară. Noi am trimis la Chişinău solicitări pentru suplimentarea buletinelor de vot”, a declarat Gribincea, precizând că cele trei solicitări făcute anterior au fost respinse.

Mobilizare record a moldovenilor cu drept de vot din diaspora

Cetăţenii moldoveni aflaţi în afara graniţelor ţării s-au mobilizat la vot în număr record duminică în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, un scrutin considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...