Alegerea unui nou şef al TVR, amânată pentru o săptămână

Alegerea unui nou preşedinte director general al TVR de către membrii CA a fost amânată pentru o săptămână, aşteptându-se revenirea în ţară a reprezentantului UDMR, care este în străinătate.
Economica.net - mie, 30 mart. 2016, 09:14
Alegerea unui nou şef al TVR, amânată pentru o săptămână

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a anunţat că se amână alegerea unui nou preşedinte director general al TVR, deoarece CA nu a putut veni cu o singură propunere, scrie NEWS.ro.

Ştirbu a spus că, din punct de vedere legal, comisiile de cultură nu au ce să facă, astfel că aşteaptă o propunere din partea CA.

”Au exitat două propuneri ale Consiliului de Administraţie, consiliul a votat cu un număr de şase voturi pentru unul, şase voturi pentru celălalt. (…) Legea ne spune clar că acea propunere pe care CA o înaintează Comsiilor reunite de cultură timp de şapte zile, Parlamentul trebuie să ia o decizie. (…) Au fost tot felul de permutări. Au candidat diverse persoane. Se vede clar că a fost un blocaj politic, ceea ce înseamnă că politicul nu trebuie să se mai implice în această instituţie”, a spus Ştirbu.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, susţine că Legea de funcţionare se poate interpreta.

”În viziunea noastă, acolo (Legea TVR – n.r.) lucrurile sunt foarte clare. După ce Consiliul de Adminsitraţie ţi-a prezentat o propunere care a fost respinsă sau se ajunge la acest blocaj, Comisiile reunite de cultură fac propuneri”, a spus Severin.

Membrii CA al TVR ceruseră comisiilor parlamentare de cultură să găsească o soluţie legală, în condiţiile în care s-a înregistrat de două ori paritate la vot pentru preşedintele director general al televiziunii publice, prima dată candidând Radu Carp (PNL) şi Doina Gradea (PSD), iar a doua oară Monica Ghiurco (angajaţii TVR) şi Doina Gradea (PSD).

În cele două runde de vot s-au înregistrat câte şase voturi pentru fiecare candidat, în condiţiile în care reprezentantul UDMR lipseşte.

Reprezentantul UDMR, Debreczeni Hajnal, este plecată în străinătate, urmând să revină în ţară săptămâna viitoare, marţi seară. Prin urmare, membrii CA urmează să se reunească din nou peste o săptămână.

Noul Consiliu este format din Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu , Radu Carp, Debreczeni Hajnal , Ruxandra Garofeanu, Valeriu Hadji, Raico Cornea, Christel Ţopescu, George Orbean, Teodor Gabriel Giurgiu, Monica Ghiurco.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...