Alegeri anticipate în Grecia: Tsipras exclude formarea unui guvern de uniune naţională

Premierul grec în exerciţiu Alexis Tsipras, care a demisionat din funcţie deschizând calea alegerilor anticipate, a exclus miercuri formarea unui guvern de uniune naţională cu partidele de dreapta sau de stânga dacă nu obţine majoritatea în alegeri, care cel mai probabil vor avea loc la 20 septembrie.
Economica.net - joi, 27 aug. 2015, 05:51
Alegeri anticipate în Grecia: Tsipras exclude formarea unui guvern de uniune naţională

‘Nu vreau să devin un prim-ministru care cooperează cu Noua Democraţie (dreapta)’, PASOK (socialiştii) sau To Potami (centru-stânga), a asigurat el într-un interviu la postul de televiziune Alpha, primul după ce şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, notează AFP.

‘Dacă nu avem majoritate (absolută după alegeri), nu voi coopera cu (partidele) guvernelor precedente’, a insistat el.

‘Nu vom coopera cu vechiul sistem’, a adăugat Tsipras. ‘Nu vom reveni la ceea ce poporul a dat afară pe uşă’ după alegerile parlamentare din 25 ianuarie câştigate de partidul său, SYRIZA.

Prim-ministrul şi lider al partidului radical de stânga şi-a anunţat demisia joia trecută, ceea ce ar trebui să conducă la al doilea scrutin legislativ în acest an şi al cincilea în şase ani.

Anunţul oficial al noului scrutin este de aşteptat până vineri seară şi preşedintele republicii, Prokopis Pavlopoulos, ar trebui să-l stabilească pe 20 septembrie, în mai puţin de o lună.

Alexis Tsipras, care a semnat un acord foarte obligatoriu cu partenerii europeni pentru un al treilea plan de ajutor internaţional de 86 miliarde de euro, se confruntă cu revolta unei părţi a SYRIZA ce refuză acest nou plan cu condiţii foarte dure şi este exact opusul programului SYRIZA, aminteşte France Presse.

Douăzeci şi cinci de deputaţi ai partidului au decis vineri să formeze o nouă formaţiune politică, Unitatea Populară, condusă de euroscepticul Panagiotis Lafazanis.

Alexis Tsipras s-a declarat foarte ‘trist din cauza acestui război civil’ în partidul său. ‘Fiecare are dreptul să aibă poziţii diferite… vom fi judecaţi pentru alegerile noastre’, a subliniat el.

Prim-ministrul rămâne popular în Grecia, dar în absenţa unui sondaj recent, este dificil să se întrevadă dacă ar obţine o majoritate absolută în următoarele alegeri sau trebuie să-şi găsească un aliat guvernamental.

Tsipras nu mai dispune de majoritate în parlament după ce deputaţii disidenţi au refuzat să aprobe noul plan de ajutor internaţional ce prevede o nouă austeritate pentru greci.

El şi-a justificat din nou decizia de a accepta condiţiile impuse de creditorii Greciei prin necesitatea de a evita ‘un război civil’ în ţara sa.

‘Ieşirea din zona euro ar fi fost un dezastru economic’, a considerat el

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul în plen va fi miercuri
Parlamentul a stabilit calendarul pentru învestirea Guvernului Cioloș. Marți vor fi audierile miniștrilor, iar votul ...
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca miniştrii propuşi de premierul desemnat ...
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Startup-ul românesc Bob Concierge a primit o nouă finanțare de șase milioane de euro
Compania românească Bob Concierge, care a construit un dispozitiv automatizat de vânzare de produse şi servicii pentru ...
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, luni, că preia funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru o ...