Alegeri anticipate în Grecia: Tsipras exclude formarea unui guvern de uniune naţională

Premierul grec în exerciţiu Alexis Tsipras, care a demisionat din funcţie deschizând calea alegerilor anticipate, a exclus miercuri formarea unui guvern de uniune naţională cu partidele de dreapta sau de stânga dacă nu obţine majoritatea în alegeri, care cel mai probabil vor avea loc la 20 septembrie.
Economica.net - joi, 27 aug. 2015, 05:51
Alegeri anticipate în Grecia: Tsipras exclude formarea unui guvern de uniune naţională

‘Nu vreau să devin un prim-ministru care cooperează cu Noua Democraţie (dreapta)’, PASOK (socialiştii) sau To Potami (centru-stânga), a asigurat el într-un interviu la postul de televiziune Alpha, primul după ce şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, notează AFP.

‘Dacă nu avem majoritate (absolută după alegeri), nu voi coopera cu (partidele) guvernelor precedente’, a insistat el.

‘Nu vom coopera cu vechiul sistem’, a adăugat Tsipras. ‘Nu vom reveni la ceea ce poporul a dat afară pe uşă’ după alegerile parlamentare din 25 ianuarie câştigate de partidul său, SYRIZA.

Prim-ministrul şi lider al partidului radical de stânga şi-a anunţat demisia joia trecută, ceea ce ar trebui să conducă la al doilea scrutin legislativ în acest an şi al cincilea în şase ani.

Anunţul oficial al noului scrutin este de aşteptat până vineri seară şi preşedintele republicii, Prokopis Pavlopoulos, ar trebui să-l stabilească pe 20 septembrie, în mai puţin de o lună.

Alexis Tsipras, care a semnat un acord foarte obligatoriu cu partenerii europeni pentru un al treilea plan de ajutor internaţional de 86 miliarde de euro, se confruntă cu revolta unei părţi a SYRIZA ce refuză acest nou plan cu condiţii foarte dure şi este exact opusul programului SYRIZA, aminteşte France Presse.

Douăzeci şi cinci de deputaţi ai partidului au decis vineri să formeze o nouă formaţiune politică, Unitatea Populară, condusă de euroscepticul Panagiotis Lafazanis.

Alexis Tsipras s-a declarat foarte ‘trist din cauza acestui război civil’ în partidul său. ‘Fiecare are dreptul să aibă poziţii diferite… vom fi judecaţi pentru alegerile noastre’, a subliniat el.

Prim-ministrul rămâne popular în Grecia, dar în absenţa unui sondaj recent, este dificil să se întrevadă dacă ar obţine o majoritate absolută în următoarele alegeri sau trebuie să-şi găsească un aliat guvernamental.

Tsipras nu mai dispune de majoritate în parlament după ce deputaţii disidenţi au refuzat să aprobe noul plan de ajutor internaţional ce prevede o nouă austeritate pentru greci.

El şi-a justificat din nou decizia de a accepta condiţiile impuse de creditorii Greciei prin necesitatea de a evita ‘un război civil’ în ţara sa.

‘Ieşirea din zona euro ar fi fost un dezastru economic’, a considerat el

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...