Alegeri anticipate în Grecia: Tsipras exclude formarea unui guvern de uniune naţională

Premierul grec în exerciţiu Alexis Tsipras, care a demisionat din funcţie deschizând calea alegerilor anticipate, a exclus miercuri formarea unui guvern de uniune naţională cu partidele de dreapta sau de stânga dacă nu obţine majoritatea în alegeri, care cel mai probabil vor avea loc la 20 septembrie.
Economica.net - joi, 27 aug. 2015, 05:51
Alegeri anticipate în Grecia: Tsipras exclude formarea unui guvern de uniune naţională

‘Nu vreau să devin un prim-ministru care cooperează cu Noua Democraţie (dreapta)’, PASOK (socialiştii) sau To Potami (centru-stânga), a asigurat el într-un interviu la postul de televiziune Alpha, primul după ce şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, notează AFP.

‘Dacă nu avem majoritate (absolută după alegeri), nu voi coopera cu (partidele) guvernelor precedente’, a insistat el.

‘Nu vom coopera cu vechiul sistem’, a adăugat Tsipras. ‘Nu vom reveni la ceea ce poporul a dat afară pe uşă’ după alegerile parlamentare din 25 ianuarie câştigate de partidul său, SYRIZA.

Prim-ministrul şi lider al partidului radical de stânga şi-a anunţat demisia joia trecută, ceea ce ar trebui să conducă la al doilea scrutin legislativ în acest an şi al cincilea în şase ani.

Anunţul oficial al noului scrutin este de aşteptat până vineri seară şi preşedintele republicii, Prokopis Pavlopoulos, ar trebui să-l stabilească pe 20 septembrie, în mai puţin de o lună.

Alexis Tsipras, care a semnat un acord foarte obligatoriu cu partenerii europeni pentru un al treilea plan de ajutor internaţional de 86 miliarde de euro, se confruntă cu revolta unei părţi a SYRIZA ce refuză acest nou plan cu condiţii foarte dure şi este exact opusul programului SYRIZA, aminteşte France Presse.

Douăzeci şi cinci de deputaţi ai partidului au decis vineri să formeze o nouă formaţiune politică, Unitatea Populară, condusă de euroscepticul Panagiotis Lafazanis.

Alexis Tsipras s-a declarat foarte ‘trist din cauza acestui război civil’ în partidul său. ‘Fiecare are dreptul să aibă poziţii diferite… vom fi judecaţi pentru alegerile noastre’, a subliniat el.

Prim-ministrul rămâne popular în Grecia, dar în absenţa unui sondaj recent, este dificil să se întrevadă dacă ar obţine o majoritate absolută în următoarele alegeri sau trebuie să-şi găsească un aliat guvernamental.

Tsipras nu mai dispune de majoritate în parlament după ce deputaţii disidenţi au refuzat să aprobe noul plan de ajutor internaţional ce prevede o nouă austeritate pentru greci.

El şi-a justificat din nou decizia de a accepta condiţiile impuse de creditorii Greciei prin necesitatea de a evita ‘un război civil’ în ţara sa.

‘Ieşirea din zona euro ar fi fost un dezastru economic’, a considerat el

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...