Alegeri Brazilia: Victorie la limită pentru Dilma Rousseff

Dilma Rousseff a fost realeasă la limită duminică preşedinte al Braziliei, cu un scurt avans asupra adversarului ei de centru-dreapta Aécio Neves la sfârşitul celui mai disputat scrutin din istoria recentă a ţării.
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 05:23
Alegeri Brazilia: Victorie la limită pentru Dilma Rousseff

Preşedintele de stânga, candidat al Partidului Muncitorilor /PT/, a câştigat cu 51,45% din voturi faţă de 48,55% pentru candidatul Partidului Social Democrat Brazilian /PSDB/, potrivit rezultatelor aproape definitive după ce au fost numărate 98% din buletinele de vot, scrie Agerpres.

‘Vă mulţumesc foarte mult!’, a reacţionat imediat pe Twitter candidatul PT, care se va exprima foarte curând în capitala Brasilia.

Alegerile au fost văzute ca un referendum asupra celor 12 ani de guverne PT, sub care gigantul emergent din America Latină a cunoscut bulversări economice şi sociale profunde.

În ciuda problemelor economice şi afacerilor de corupţie, brazilienii au optat cu o scurtă majoritate pentru continuarea acestui ciclu iniţiat de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva /2003-2012/, un fost muncitor metalurgist şi lider sindical rămas extrem de popular în Brazilia.

Diferenţa s-a jucat pe doar trei milioane de voturi, în timp ce 142,8 milioane de alegători au fost convocaţi la urne, notează AFP.

Aşa cum era de aşteptat, preşedintele a obţinut cele mai multe voturi în regiunile sărace din nord-estul ţării. Dar dacă a pierdut în mare măsură în statul Sao Paulo, fieful PSDB, ea a câştigat o victorie răsunătoare în cele două mari state Rio şi Minas Gerais – bastionul lui Neves – în partea de sud-est industrializată.

Candidatul de centru-dreapta a promis, fără să se atingă de programele sociale populare ale stângii, un şoc de gestionare liberală pentru relansarea economiei braziliene aflate în pană şi lupta împotriva inflaţiei şi corupţiei ce subminează PT.

După campania electorală cea mai virulentă din istoria recentă a Braziliei, care a mărit decalajul stângă-dreaptă, votul s-a derulat calm. Cu excepţia asasinării unui tânăr alegător în nordul ţării, împuşcat de un necunoscut aparent într-o reglare de conturi potrivit poliţiei.

Această campanie, presărată cu atacuri personale, a împărţit ţara în două blocuri, în funcţie de apartenenţa socială: cei mai săraci în favoarea preşedintelui Dilma Rousseff, cei mai bogaţi pentru candidatul ‘schimbării’.

Dilma Rousseff a câştigat în cele din urmă bătălia în centru, în mijlocul clasei medii din sud-estul industrializat al ţării care se gândea de mult timp la Neves.

Aleasă în 2010 în euforia perioadei de aur a preşedintelui şi mentorului ei Lula, fosta membră a gherilei Dilma Rousseff a moştenit o creştere economică anuală de 7,5%.

Ea a amplificat programele sociale de care beneficiază un sfert din cei 202 milioane de brazilieni, câştigând un sprijin larg în rândul clasei muncitoare şi regiunilor sărace din nord-est.

Dar ea s-a confruntat cu perioade ostile: patru ani de creştere încetinită până la intrarea în recesiune în primul semestru, revendicări sociale ale clasei de mijloc, scandaluri de corupţie care au înrăutăţit imaginea PT.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...