1EUR = 4.7205 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Alegeri Franţa: Stânga şi dreapta mobilizate împotriva Frontului Naţional

Circa 44,6 milioane de alegători sunt chemaţi duminică în turul al doilea al alegerilor regionale din Franţa, unde Frontul Naţional, de extrema dreaptă, în pofida sondajelor defavorabile în sud şi în nord, speră să-şi definitiveze succesul în faţa unei stângi şi a unei drepte care par debusolate, comenta sâmbătă într-o sinteză Reuters.

13 dec, 2015 | Agerpres

Alegerile se desfăşoară în 13 regiuni metropolitane, inclusiv în colectivitatea teritorială din Corsica şi, peste mări, în Guadelupa, Reunion, Guyana şi Martinica.

Primul tur, din 6 decembrie, a fost marcat de o rată de absenteism de 50,09%, scrie Agerpres.

Frontul Naţional se află în frunte după primul tur în şase regiuni (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Bourgogne-Franche-Comté, Centre-Val de Loire, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, PACA), iar dreapta şi aliaţii săi centrişti în patru (Auvergne-Rhône-Alpes, Ile-de-France, Normandie şi Pays de la Loire), în timp ce stânga în două regiuni (Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, Bretagne), precum şi în Corsica.

Stânga poate spera să-şi păstreze Guadelupa şi Martinica, iar dreapta este bine plasată în Reunion şi în Guyana.

Faţă de creşterea FN, Partidul Socialist, impulsionat de Francois Hollande şi Manuel Valls, a reactivat un 'front republican', cerând candidaţilor săi să se retragă în două regiuni, pentru a lăsa doar candidaţii dreptei să se confruntă cu FN.

În Nord-Pas-de-Calais Picardie, unde Marine Le Pen (40,64% în primul tur de scrutin) este dată perdantă de mai multe sondaje în faţa lui Xavier Bertrand, deşi acesta a înregistrat cu 15% mai puţine voturi decât adversara sa.

În Provence-Alpes-Côte d'Azur, duelul între Marion Marechal-Le Pen (40,55%) şi Christian Estrosi, având 14 puncte mai puţin, se anunţă mult mai strâns.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO