Alegeri Franţa: Victorie a conservatorilor lui Sarkozy. Extrema dreaptă nu a câştigat în nicio regiune

Extrema dreaptă franceză a pierdut duminică al doilea tur al alegerilor regionale, nereuşind să obţină victoria în niciuna dintre cele 13 regiuni, în pofida unui succes istoric înregistrat în primul tur, arată sondajele publicate la ieşirea de la urne, transmite AFP.
Economica.net - lun, 14 dec. 2015, 04:54
Alegeri Franţa: Victorie a conservatorilor lui Sarkozy. Extrema dreaptă nu a câştigat în nicio regiune

După ce a obţinut pe 6 decembrie, în primul tur, un scor record de 28% la nivelul întregii ţări, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen a sperat ca în turul doi să câştige măcar câteva regiuni ale Franţei, mizând în special pe respingerea de către electorat a partidelor tradiţionale acuzate că nu au soluţii în faţa crizei economice şi că nu au fost capabile să prevină atacurile teroriste de pe 13 noiembrie, scrie Agerpres.

Pentru a zădărnici victoria Frontului Naţional, Partidul Socialist şi-a retras candidaţii din două regiuni, preferând ca acestea să fie câştigate de opoziţia conservatoare decât să ajungă sub conducerea extremei drepte.

Una dintre acestea este chiar regiunea Nord Pas-de-Calais Picardie, unde a candidat Marine Le Pen, ea obţinând, conform unui sondaj, 42% din voturi, cu numai două puncte procentuale mai mult ca în primul tur. Scrutinul din această regiune a fost câştigat de fostul ministru conservator Xavier Bertrand, care a fost votat de 57,7% dintre alegători.

Pe ansamblul ţării, rata prezenţei la urne a fost de circa 60%, cu 10 puncte procentuale peste cea din primul tur.

Premierul socialist francez Manuel Valls şi fostul preşedinte conservator Nicholas Sarkozy au cerut ca eşecul Fontului Naţional la alegerile regionale să nu fie primit cu triumfalism, mai ales că acest scrutin a evidenţiat popularitatea în creştere a extremei drepte, relatează AFP.

‘Nico uşurare, niciun triumfalism în această seară (…) Pericolul extremei drepte nu a fost înlăturat, mai este mult până acolo’, a reacţionat şeful executivului francez după aflarea rezultatelor sondajelor, care indică un eşec al Frontului Naţional (FN) condus de Marine Le Pen în toate cele 13 regiuni ale Franţei metropolitane. Anterior, în cursul săptămânii, el a vorbit despre un risc de ‘război civil’ dacă extrema dreaptă câştigă regionalele.

Partidul Socialist, din care face parte şi Valls, şi-a retras candidaţii din două regiuni, preferând ca acestea să fie câştigate de formaţiunea ‘Republicanii’, condusă de fostul preşedinte conservator Nicholas Sarkozy, decât să ajungă sub conducerea extremei drepte.

Astfel, cele trei figuri marcante ale FN, preşedinta Marine Le Pen, nepoata ei, Marion Marechal-Le Pen, şi strategul formaţiunii, Florian Philippot, nu au reuşit să-şi adjudece regiunile unde au candidat, şefa partidului pierzând în Nord Pas-de-Calais Picardie ca urmare a retragerii candidatului socialist, care a cerut simpatizanţilor săi să voteze în turul doi cu cel conservator.

Profitând de nemulţumirile provocate de criza economică, de atacurile teroriste de pe 13 noiembrie şi de controversele generate în urma valului de refugiaţi, Frontul Naţional a obţinut în primul tur al alegerilor regionale, pe 6 decembrie, 28% din voturi la nivel naţional, în unele regiuni depăşind chiar pragul de 40%.

În prima sa intervenţie după publicarea sondajelor după turul doi, Nicolas Sarkozy a cerut la rândul său clasei politice franceze şi electoratului să nu uite avertismentul rezultatului din 6 decembrie. El a mai declarat că deocamdată este prea devreme să spună câte regiuni va câştiga formaţiunea sa, dar sondajele arată că atât socialiştii cât şi conservatorii ar putea obţine fiecare victoria în circa cinci regiuni, celelalte urmând să revină centriştilor.

Deşi conservatorii îi devansează pe socialişti, Nicolas Sarkozy este criticat în propriul partid

Numeroşi membri marcanţi ai formaţiunii conservatoare franceze ‘Republicanii’, condusă de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, îi reproşează acestuia din urmă că victoria obţinută duminică în turul doi al alegerilor regionale nu a fost atât de categorică pe cât o arătau ultimele sondaje, consemnează agenţia EFE.

Candidaţii conservatori au obţinut victoria în 7 din cele 13 regiuni ale Franţei metropolitane, în urma unui scrutin ce a marcat o înfrângere a extremei drepte conduse de Marine Le Pen, care a creat mari emoţii după ce a obţinut în primul tur un rezultat istoric, Frontul Naţional fiind votat pe 6 decembrie la nivel naţional de 28% dintre alegători, iar în unele regiuni a obţinut chiar peste 40%.

Cât despre Partidul Socialist, condus de actualul preşedinte Francois Hollande, deşi apare în urma Republicanilor, rezultatul său a fost peste cel din ultimele sondaje, mai ales că socialiştii au cedat de bună voie conservatorilor două regiuni, pentru ca acestea să nu fie câştigate de Frontul Naţional.

De altfel, tocmai acest element este evidenţiat de criticii lui Sarkozy. Astfel, Nathalie Kosciusko-Morizet, fost ministru, a apreciat că dacă socialiştii nu s-ar fi retras din cursa electorală în acele două regiuni, ele ar fi fost cu siguranţă adjudecate de extrema dreaptă.

La rândul său, fostul premier conservator Francois Fillon consideră că ascensiunea Frontului Naţional a privat partidul său de o victorie clară ce l-ar fi slăbit considerabil pe actualul lider socialist, a cărui popularitate a scăzut dramatic pe fondul eşecurilor de politică economică, chiar dacă francezii au început să fie mai îngăduitori cu el după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie. În plus, Fillon a avertizat că popularitatea extremei drepte va continua să crească ‘atât timp cât francezilor nu li se propune un proiect puternic şi credibil’.

Te-ar mai putea interesa și
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului......
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...