Alegeri în Israel: Votul pentru noul parlament va arăta dacă Netanyahu rămâne premier

Israelienii îşi aleg, marţi, noul parlament într-un scrutin foarte incert ce va arăta dacă încă îl mai vor pe Benjamin Netanyahu ca prim-ministru sau dacă a sunat ora schimbării după şase ani, notează AFP.
Economica.net - mar, 17 mart. 2015, 05:00
Alegeri în Israel: Votul pentru noul parlament va arăta dacă Netanyahu rămâne premier

De la 5.00 GMT şi până la 20.00 GMT, 5,88 milioane de alegători israelieni sunt chemaţi să îi aleagă pe cei 120 de deputaţi în peste 10.000 de secţii de votare deschise în şcoli, spitale sau chiar închisori în întreaga ţară, scrie Agerpres.

Ei ar trebui să aibă deja o idee asupra componenţei celui de-al 20-lea Knesset în noaptea de marţi spre miercuri. Primele exit-poll-uri sunt aşteptate la televizor imediat după închiderea secţiilor la 20.00 GMT. Rezultatele definitive ar putea fi publicate până joi după-amiază, a declarat comisia electorală.

Cu toate acestea, israelienii ar putea să aştepte mai multe săptămâni răspunsul la întrebarea crucială a numelui următorului prim-ministru: Benjamin Netanyahu care a dovedit o slăbiciune severă a dreptei în ultimele ore ale campaniei sau adversarul său principal Isaac Herzog, care ar deveni primul şef de guvern laburist după Ehud Barak în 2001, sau poate un altul, bazat pe o aritmetică politică delicată.

Având în vedere dispersia voturilor între aproximativ 25 de liste concurente şi complexitatea unor posibile alianţe între 11 dintre ele (de dreapta, stânga, centru, ultrareligioasă şi arabă), votul de marţi ar putea fi doar preludiul unor negocieri intense pentru a forma un guvern.

În sistemul israelian, nu este neapărat nevoie ca şeful listei plasate prima să fie numit de preşedintele Reuven Rivlin să încerce formarea unui guvern, ci cel care printre cei 120 de deputaţi aleşi va putea constitui o coaliţie.

Alegerile legislative sunt în mare măsură un referendum pentru sau împotriva lui Netanyahu, 65 de ani, prim-ministru din martie 2009 şi la putere de aproape un deceniu ţinând cont de primul mandat de premier din cele trei, între 1996 şi 1999.

Viitorul prim-ministru va avea o sarcină nemăsurată cu dimensiunile unui stat de opt milioane de locuitori: protejarea ţării împotriva ameninţărilor de război în nord şi sud, oprirea progresului jihadismului şi influenţei iraniene, confruntarea cu ofensiva diplomatică palestiniană, cu presiunile internaţionale de toate tipurile, restabilirea legăturilor cu marele aliat american şi, în acelaşi timp, să păstreze o vitalitate economică de invidiat, combătând totodată disparităţile sociale printre cele mai mari ţări dezvoltate.

În timpul campaniei, Netanyahu a vrut să pozeze într-un garant al securităţii unei ţări care, oficial, a purtat opt războaie de la crearea ei în 1948. Dar discursurile sale alarmiste, intervenţia sa excepţională în faţa Congresului SUA asupra programului nuclear iranian nu au fost de ajuns: ultimele sondaje acordă un avans puternic de patru locuri (25 sau 26 de mandate din 120) listei Uniunii Sioniste conduse de Herzog, 54 de ani, aliat cu centrista Tzipi Livni, 56 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Datele companiei de cercetări de piață JATO Dynamics arată că Tesla Model Y a devenit cel mai vândut vehicul din întreaga lume în primul trimestru al anului 2023. În același timp, o......
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitori imobiliar din România a intrat la apă în T1. CPI Property Group, deținută în proporție ...
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul ...
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...