Alegeri în Republica Moldova: 11 secţii de votare în România. Se poate vota şi cu paşaportul expirat

Două dintre acestea se află la Bucureşti, alte două la Iaşi, în timp ce oraşele Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara vor găzdui fiecare câte o secţie de votare.
Economica.net - Dum, 30 nov. 2014, 06:08
Alegeri în Republica Moldova: 11 secţii de votare în România. Se poate vota şi cu paşaportul expirat

Cetăţenii Republicii Moldova care se află în România vor putea vota la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie în cele 11 secţii de votare organizate pe teritoriul românesc.

Cetăţenii moldoveni care vor vota în afara graniţelor ţării o vor putea face inclusiv pe baza paşapoartelor cu valabilitate expirată şi nu va fi necesară completarea declaraţiei pe proprie răspundere.

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, va rămâne la latitudinea birourilor secţiilor de votare să decidă, fără alte aprobări, dacă e necesară extinderea cu două ore a programului de lucru peste ora 21,00, în cazul în care acest lucru se impune.

Pe de altă parte, Guvernul României a aprobat un proiect de hotărâre în conformitate cu care elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul în ziua alegerilor parlamentare.

În total, 2073 de secţii de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile de duminică, în timp ce în străinătate 95 de secţii, de trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2010.

În Italia vor fi deschise 25 de birouri electorale, în România – 11 secţii de votare, în SUA – şase, în Franţa, Portugalia, Rusia – câte cinci birouri electorale în fiecare. În Spania vor fi deschise patru birouri de vot, iar în Marea Britanie şi Canada, câte trei în fiecare ţară. În Ucraina vor fi deschise două secţii de votare, la Kiev şi Odesa. Vor mai fi deschise secţii şi în alte ţări, printre care Grecia, Israel, Elveţia, Bulgaria, Austria.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie se vor desfăşura în Republica Moldova în baza sistemului proporţional absolut. Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide – 9%; pentru un bloc electoral din 3 şi mai multe partide – 11%; şi pentru candidaţii independenţi – 2%. Mandatele ce ar trebui să revină candidaţilor care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depăşit acest prag.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, apreciază că alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie în ţara sa vor decide viitorul strategic al Chişinăului, dacă va merge spre vest, către integrarea în Uniunea Europeană, sau se va îndrepta către spaţiul estic şi va opta pentru o uniune vamală „cu multe probleme şi cu o structură încă neconturată şi nedefinită clar”.

„Alegerile, dincolo de aspectul lor pur politic, mai comportă şi o conotaţie geopolitică fiindcă urmează ca cetăţenii Republicii Moldova să decidă strategic perspectiva de durată a Republicii Moldova. De aici, caracterul crucial al actualelor alegeri parlamentare. Evident că există opţiuni estice şi vestice în societate. Într-o societate democratică, este această confruntare a opiniilor vizavi de viitorul strategic al Republicii Moldova: între Uniunea Europeană, o integrare graduală, şi o eventuală aderare la spaţiul estic, printr-o uniune vamală, o uniune cu multe probleme, şi cu o structură încă neconturată şi nedefinită clar”, a declarat, vineri, Reniţă, pentru AGERPRES.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...