„Facem apel la toate părţile să menţină ordinea constituţională a României şi să se angajeze într-un proces democratic paşnic, scutit de ameninţări de violenţă şi intimidare şi care să reflecte voinţa democratică a poporului român”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.
În acelaşi timp, românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor sunt lipsite de influenţe străine răuvoitoare, subliniază Departamentul de Stat, potrivit Reuters.
„Statele Unite îşi reafirmă încrederea în instituţiile şi procesele democratice din România, inclusiv în investigaţiile privind influenţa străină malignă”, afirmă Departamentul de Stat în acelaşi comunicat.
Curtea Constituţională a României a anulat vineri alegerile prezidenţiale cu două zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, o răsturnare de situaţie într-un proces haotic tulburat de suspiciuni de ingerinţă rusă în favoarea candidatului de extrema dreaptă, notează AFP.
Preşedintele proeuropean Klaus Iohannis rămâne pentru moment în funcţie până la alegerea succesorului său, la o dată care va fi stabilită de viitorul guvern ce se va forma în urma recentelor alegeri parlamentare.
Instanţa a decis „anularea în totalitate” a scrutinului pentru „a-i asigura validitatea şi legalitatea” şi a cerut reluarea „întregului proces electoral”, potrivit unui comunicat,care a provocat o undă de şoc în ţară, mai scrie AFP.
Curtea validase totuşi rezultatele anterior săptămâna aceasta, după o renumărare a voturilor din primul tur, concluzionase că nu au existat fraude.
Dar, între timp, autorităţile au declasificat documente ale serviciilor de informaţii care susţin acuzaţii referitoare la rolul jucat de TikTok în campanie, cu Rusia în vizor.
„Un candidat a beneficiat ilegal de o promovare pasivă şi a declarat zero euro la cheltuieli”, a denunţat preşedintele Iohannis. „Campania sa, între altele, a fost susţinută de un stat străin. Acestea sunt chestiuni grave”, a subliniat el.
În primul tur, candidatul naţionalist Călin Georgescu a ieşit pe primul loc, spre surprinderea generală, depăşindu-i pe favoriţii proveniţi din partide de guvernământ.
Critic faţă de UE şi al NATO, fostul înalt funcţionar public, în vârstă de 62 de ani, s-a pronunţat din nou vineri în media în favoarea încetării totale a ajutorului militar pentru Ucraina vecină.
El a denunţat o formă de „lovitură de stat” după anunţarea anulării scrutinului.
„Este pur şi simplu o lovitură de stat organizată… Democraţia noastră este în pericol”, a declarat Georgescu într-un mesaj video, făcând totodată apel la susţinătorii săi să rămână „încrezători în idealul nostru comun”.
El urma să o înfrunte duminică pe Elena Lasconi, centristă proeuropeană, care se autoproclamase şi ea „anti-sistem” şi care crescuse în sondaje, sporindu-şi sprijinul unor categorii de alegători.
Aceasta a apreciat într-un mesaj video că „votul ar fi trebuit să aibă loc” şi a condamnat o „decizie ilegală” a „unui stat român care încalcă democraţia” şi „conduce ţara spre anarhie”.
Potrivit politologului Costin Ciobanu, această anulare „istorică şi fără precedent” va „polariza” şi mai mult societatea şi „ridică serioase semne de întrebări asupra solidităţii instituţiilor”, conform AFP.
Premierul social-democrat Marcel Ciolacu, eliminat în pofida tuturor aşteptărilor din primul tur, a salutat pe Facebook „singura soluţie bună” faţă de un rezultat „falsificat prin intervenţia Rusiei”.
În acelaşi timp, analistul Cristian Pîrvulescu subliniază într-o declaraţie pentru AFP o „decizie de bun simţ” faţă de o „lovitură de stat la urne”. Judecătorii „au luat decizia care va restabili în fine reguli ale jocului echitabile între concurenţi”.