1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Alegeri locale generale în Republica Moldova. Cine este favorit la câștigarea funcției de edil al Capitalei

Moldovenii îşi aleg astăzi aproape 900 de primari, peste 10.000 de consilieri locali şi peste 1.000 de consilieri raionali. Principalele mize ale scrutinului sunt Primăria Chişinăului şi cea din Bălţi.

14 iun, 2015 | Agerpres

UPDATE -  Până la ora 12:30 au votat 719.563 de alegători, ceea ce înseamnă că la urne s-au prezentat 25,5 la sută din moldoveni.

Pentru funcţia de edil al Capitalei s-au înscris în cursă 17 candidaţi. Potrivit sondajelor de opinie, Dorin Chirtoacă, actualul primar, este favorit la câştigarea unui nou mandat.

În cursa pentru conducerea oraşului Bălţi s-a înscris şi controversatul om de afaceri Renato Usatîi. El a fugit în Rusia după ce partidul său, Patria, a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Politicianul este acuzat că şi-ar fi finanţat campania parlamentară din fonduri primite ilegal din Rusia. Usatîi a negat acuzaţiile şi s-a declarat victima unui scenariu politic, potrivit România TV.

Recordul la numărul de candidaţi este deţinut, însă, de oraşul Comrat. Acolo şi-au depus candidatura pentru funcţia de primar 79 de persoane.

Scrutinul de astăzi vine după ce premierul moldovean Chiril Gaburici şi-a dat demisia. El este suspectat că şi-a falsificat diplomele de studii. Nemulţumirea populaţiei faţă de scandalurile cu care se confruntă conducerea ţării s-ar putea vedea în rezultatul scrutinului. Mulţi analişti se tem că partidele proruse vor avea de câştigat, în defavoarea formaţiunilor proeuropene care susţin cabinetul lui Gaburici.

Toate secţiile de vot din Republica Moldova s-au deschis duminică dimineaţa pentru alegeri locale, în jurul orei 8.00 fiind înregistrată o rată de participare a alegătorilor de aproape 3%, informează MOLDPRES.

Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că cele 1.977 de birouri electorale amenajate pentru alegerile locale de duminică au fost deschise la ora 07.00 fără încălcări. În cadrul acestui scrutin sunt eligibile 1.116 posturi de consilieri raionali, peste 10 mii posturi de consilieri locali şi 898 de funcţii de primar, a spus Iurie Ciocan

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO