Alegeri Luxemburg: Partidul premierului Juncker conduce în urma scrutinului legislativ

Partidul creştin-social CSV al premierului în exerciţiu Jean-Claude Juncker se află pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică din Luxemburg, obţinând totuşi cu 4,6 la sută din voturi mai puţin faţă de scrutinul din 2009, potrivit primelor estimări ale institutului TNS, relatează AFP, citat de Mediafax.
Economica.net - lun, 21 oct. 2013, 04:13
Alegeri Luxemburg: Partidul premierului Juncker conduce în urma scrutinului legislativ

Potrivit acestor estimări difuzate de postul de televiziune RTL, CSV ar fi obţinut 33,4 la sută din voturi, faţă de 38 la sută obţinute la alegerile din 2009, şi 23 de mandate faţă de 26. Partidul liberal de opoziţie DP ar fi obţinut 19,2 la sută din voturi, iar socialiştii, membri ai coaliţiei care îşi încheie mandatul, 19,3 din voturi.

„Constat cu satisfacţie că formaţiunea creştin-socială rămâne primul partid al ţării”, a declarat pentru AFP ministrul luxemburghez al Finanţelor, Luc Frieden.

Totuşi, este „prea devreme” să spunem ce coaliţie va conduce Marele Ducat în următorii cinci ani, a adăugat el.

Verzii, de asemenea în actuala opoziţie, ar avea şase mandate.

Juncker, aflat la putere în decursul a peste 18 ani şi candidat la propria succesiune, s-a declarat mulţumit de rezultatele alegerilor.

La rândul lor, liberalii şi Verzii în timpul campaniei lor şi-au exprimat dorinţa de a-l învinge pe Juncker. Pentru aceasta, ei ar trebui să se alieze cu socialiştii, parteneri tradiţionali ai lui Juncker în coaliţia guvernamentală.

Potrivit estimărilor, cele trei partide ar dispune de 32 de mandate în noua cameră a deputaţilor. Mai mulţi oficiali liberali au afirmat duminică seară că dacă se atinge acest prag, ei vor încerca să formeze o coaliţie pentru a-i elimina pe creştini-sociali.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...