Alegeri Moldova: Proeuropenii au şanse să realizeze o coaliţie de guvernare

Rezultate preliminare alegeri Republica Moldova, la prelucrarea a 88,2% (ora 10.00 din procesele verbale, potrivit publika.md: Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) - 21,48%, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) - 19,41%, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) - 17,84%, Partidul Democrat din Moldova (PD) - 15,74%, Partidul Liberal (PL) - 9,41%, Partidul Comunist  Reformatori (PCR) - 4,99%.
Economica.net - lun, 01 dec. 2014, 03:32
Alegeri Moldova: Proeuropenii au şanse să realizeze o coaliţie de guvernare

Cele trei principale partide proeuropene din Republica Moldova păreau luni că vor fi în măsură să formeze o nouă coaliţie, după ce majoritatea buletinelor de vot din cadrul alegerilor legislative de duminică fuseseră numărate, în ciuda faptului că Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, prorus) se situează pe primul loc în preferinţele electoratului, transmite agenţia Reuters.

Citeşte şi Alegeri Moldova 2014: Care sunt mizele economice şi politice

Scrutinul de duminică a fost umbrit într-o oarecare măsură de conflictul separatist în curs în estul Ucrainei vecine, suscitat de politici proeuropene similare ce au provocat iritarea Moscovei. Prezenţa la vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost de 55,86% din totalul celor 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Sondaje de opinie preelectorale au evidenţiat existenţa unei diviziuni adânci cu privire la continuarea parcursului proeuropean din ultimii cinci ani sau, din contră, revenirea în orbita Federaţiei Ruse. Această situaţie, coroborată de bilanţul slab al coaliţiei de guvernământ în materie de combatere a corupţiei şi realizarea de reforme structurale, şi potenţată de presiunile Moscovei, a ridicat semne de întrebare referitoare la abilitatea coaliţiei de a rămâne la putere, notează Reuters.

‘Cele trei partide din coaliţie, al căror obiectiv strategic este integrarea europeană, nu vor întâmpina dificultăţi în a forma o majoritate, chiar şi fără ajutorul partidelor de stânga’, a precizat analistul Oazu Nantoi, director al centrului de studii politice din cadrul Institutului pentru Politici Publice. El apreciază că acestea vor reuşi să obţină 54 de locuri în noul legislativ, realizând astfel o majoritate confortabilă în Parlamentul de la Chişinău.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că, după centralizarea datelor din 87,9% dintre procesele verbale, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) se situează pe primul loc în preferinţele electoratului. PSRM, condus de Igor Dodon, a primit voturile a 21,48% dintre alegători.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, al fostului premier Vlad Filat, este pe poziţia a doua, cu 19,41%.

Pe poziţia a treia se situează Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, prezidat de Vladimir Voronin. Acesta a fost susţinut de 17,84% din electorat, în timp ce Partidul Democrat din Moldova, al lui Marian Lupu, ocupă locul al patrulea cu 15,74% din voturi.

Totodată, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a luat 9,41% din sufragii, iar Partidul Comunist Reformator a obţinut 4,99%.

Pragul electoral pentru a accede în Parlamentul de la Chişinău este de 6%.

Prezenţa la vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost de 55,86% din totalul celor 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește
Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil. Cum se numește
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care înregistrat cea mai mare creștere a numărului de clienți pe furnizare, și-a lansat aplicația de......
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA, prin sucursala regională CF Brașov, a lansat licitație pentru studiul de fezabilitate necesar electrificării ...
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei Consumer Business Group (CBG) lansează în România primul dispozitiv smart din categoria wearables, care îmbină ...
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a fost la CEZ
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a ...
Transelectrica a anunțat în această dimineață care sunt numirile propuse de acționarul majoritar pentru pozițiile ...