Alegeri Portugalia: Suspans total cu 15 zile înainte de scrutinul parlamentar

Cu două săptămâni înainte de alegerile legislative din Portugalia, programate la 4 octombrie, nici coaliţia de dreapta aflată la putere, nici opoziţia socialistă nu reuşesc să se profileze ca învingători, indică două sondaje date publicităţii vineri, citate de AFP.
Economica.net - sâm, 19 sept. 2015, 05:53
Alegeri Portugalia: Suspans total cu 15 zile înainte de scrutinul parlamentar

Partidul Socialist condus de Antonio Costa, fost primar al Lisabonei, este creditat cu 35,5% din intenţiile de vot, faţă de 34% pentru coaliţia guvernamentală a premierului în exerciţiu, Pedro Passos Coelho, potrivit anchetei realizate de institutul Eurosondagem.

Conform aceluiaşi sondaj, difuzat de săptămânalul Expresso şi postul particular de televiziune SIC, coaliţia ar putea obţine, totuşi, între 99 şi 102 mandate din totalul celor 230 ale parlamentului, faţă de 95 până la 101 deputaţi pentru socialişti, scrie Agerpres.

Coaliţia este pe primul loc în intenţiile de vot, cu 41% contra 34% pentru PS, într-un alt sondaj, realizat de Universitatea catolică portugheză (UCP) şi difuzat vineri seară de televiziunea publică RTP1.

Niciuna din cele două tabere nu pare în măsură să se obţină majoritatea absolută.

Scenariul potrivit căruia un partid iese învingător în număr de voturi, iar altul în număr de mandate nu s-a produs niciodată de la instaurarea democraţiei în Portugalia, în 1974, dar rămâne teoretic posibil.

Constituţia portugheză prevede că ‘prim-ministrul este numit de preşedintele republicii, după consultări cu partidele reprezentate în Adunare şi ţinând cont de rezultatul electoral’.

De la ultima anchetă realizată de Eurosondagem, publicată în urmă cu două săptămâni, Partidul Socialist (PS) a pierdut o jumătate de punct, în timp ce coaliţia la putere, formată de Partidul Social Democrat (PSD, centru dreapta) şi CDS (dreapta), a scăzut un punct.

Partidul Comunist, aliat cu Verzii, este creditat cu 10,3% din intenţiile de vot, iar Blocul de stânga, formaţiune apropiată de stânga radicală din Grecia, Syriza, ar obţine 5,2% din voturi, potrivit acestui sondaj realizat pe un eşantion de 1.510 persoane.

Ancheta realizată de UCP este prima dintr-o serie zilnică ce va fi prezentată de postul naţional de televiziune. Efectuată pe un eşantion de 747 de persoane, aceasta creditează Blocul de stânga cu 8% din intenţiile de vot, în faţa alianţei Partidului Comunist cu Verzii (7%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...