Alegeri prezidenţiale în Turcia, în premieră, prin vot direct

Alegerile prezidenţiale de duminică din Turcia, în premieră prin vot direct, constituie un 'eveniment foarte, foarte important', a declarat, în timpul exercitării votului, premierul Recep Tayyip Erdogan, favorit al scrutinului, informează AFP.
Economica.net - Dum, 10 aug. 2014, 13:25
Alegeri prezidenţiale în Turcia, în premieră, prin vot direct

‘Poporul nostru îşi alege pentru prima dată, fără intermediar, preşedintele. Acesta este un eveniment foarte, foarte important pentru istoria politică a Turciei’, a declarat premierul turc, după ce a votat la Istanbul, alături de familia sa.

Şef al guvernului turc din 2003, Erdogan a declarat încă o dată, în faţa presei, că este gata să menţină frâiele conducerii ţării şi de la preşedinţie, în prezent funcţie onorifică, pe care el intenţionează să o întărească.

‘Preşedintele ales şi guvernul ales vor acţiona mână în mână pentru a duce ţara spre obiectivele fixate pentru 2023 (un centenar de la fondarea Republicii Turcia) şi 2071 (mileniu simbolic de la sosirea turcilor în Anatolia din Asia Centrală)’, a spus Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan (60 de ani), care a votat alături de soţia sa Emine, şi cei doi fii şi două fiice ale sale, a fost salutat de zeci de susţinători la ieşirea din secţia de votare din cartierul Uskudar, situată în partea asiatică a metropolei.

Erdogan este considerat învingătorul probabil al scrutinului prezidenţial, pe care ar urma să-l câştige chiar din primul tur.

Ultimele sondaje de opinie publică, realizate săptămâna aceasta, anticipează triumful său, creditându-l cu 51-57% din intenţiile de vot în faţa rivalilor săi, Ekmelettin Ihsanoglu, candidat al partidelor de opoziţie, şi Selahattin Demirtas, candidat din partea minorităţii kurde.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine cel puţin 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru data de 24 august. Până acum, preşedinţii Turciei erau aleşi de către parlament, însă un amendament constituţional le oferă acum cetăţenilor turci şansa de a-l alege direct pe şeful statului. Aproximativ 53 de milioane de cetăţeni turci au drept de vot.

Secţiile de votare din Turcia se vor închide la ora locală 17:00 (ora 14:00 GMT).

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...