Alegeri SUA: Candidatul republican Donald Trump – fişă biografică

Omul de afaceri american Donald Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, The Trump Organization.
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 12:27
Alegeri SUA: Candidatul republican Donald Trump - fişă biografică

În anii ’80, şi-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales în industria hotelieră şi a cazinourilor. A construit primul său zgârie-nori, Trump Tower, o clădire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumpărat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon şi 100 Central Park South (1985) şi a cumpărat Plaza Hotel din New York (1988), potrivit site-ului thefamouspeople.com.

S-a remarcat, în anii ’90, şi în domeniul transporturilor aeriene prin cumpărarea rutelor Eastern Shuttle, dar şi prin investiţii în cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliară din această perioadă l-a condus însă la faliment.

În anii 2000, afacerile sale se revigorează, relevante în acest sens fiind finalizarea turnului rezidenţial de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), şi începerea construcţiei Trump Palace, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. În paralel, a dezvoltat o serie de afaceri şi în industria modei sau în formare profesională (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

În prezent, Donald Trump, deţine proprietăţi în Manhattan şi este un nume important în domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere, estimată la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupa poziţia 156 în topul Forbes 400.

S-a remarcat şi în zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) şi fiind producătorul reality show-ului, ‘The Apprentice’ (2004), mai menţionează sursa citată mai sus.

A scris, de asemenea, o serie de cărţi de literatură motivaţională: ‘Trump: The Art of the Deal’, ‘Trump: The Art of Survival’, ‘Trump: The Art of the Comeback’ ‘Trump: Surviving at the Top’, ‘Trump: How to Get Rich’, ‘Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life’, potrivit site-ului https://www.donaldjtrump.com/.

Donald Trump a fost căsătorit de trei ori. În 1977, s-a căsătorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) şi Erik (născut în 1984). În 1992 a divorţat de Ivana Zelnickova, recăsătorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiică: Tiffany (născută în 1993). A divorţat de cea de-a doua soţie în 1999. Din 2005 este căsătorit cu manechina slovenă Melania Knauss, cu care are un fiu (născut în 2006). Donald Trump are, de asemenea, şapte nepoţi.

S-a implicat în politică, de-a lungul timpului, atât prin activarea în cele două mari partide din SUA, cât şi prin finanţarea campaniilor celor două formaţiuni. A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, şi după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009.

Este candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale americane din 2016, pentru care şi-a anunţat candidatura în iunie 2015 şi a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câştigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiţie internă de partid cu alţi patru candidaţi: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) şi Ben Carson (chirurg).

Te-ar mai putea interesa și
Continuă reculul pieței auto românești. Doar 6.897 de autoturisme înmatriculate în februarie
Continuă reculul pieței auto românești. Doar 6.897 de autoturisme înmatriculate în februarie
În România, înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în luna februarie a acestui an cu 21.94% față de aceeași lună a anului trecut. Raportul Asociației Constructorilor de Automobile...
UE va propune în martie un paşaport de vaccinare digital
UE va propune în martie un paşaport de vaccinare digital
Comisia Europeană va prezenta în martie o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE, ...
ANRE şi ANPC derulează acţiuni de control la furnizorii de energie electrică
ANRE şi ANPC derulează acţiuni de control la furnizorii de energie electrică
 Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), alături de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ...
Groupe Renault România are un nou director de comunicare
Groupe Renault România are un nou director de comunicare
Începând de astăzi, activitățile de Comunicare internă, externă și responsabilitate socială ale diviziei din România ...